Препоръчано02.06.2022

WIN създава възможности за всички..

.. и променя правилата на играта – убеден е инициаторът на този смел и иновативен проект

Ирена Комитова
+6 снимкиWIN създава възможности за всички..

Уебит Инвестмънт Нетуърк (WIN) е българска компания, която планира своето първично публично предлагане на БФБ на 6 юни 2022 г., в момент в който световните борси и индекси отчитат огромни спадове .  С помощта на инвестиционен посредник Karoll ще бъде пласирана емисия от до 5 588 000 броя безналични, поименни, свободнопрехвърляеми и обикновени акции  с първоначална цена  1,05 лв./акция, за набиране на нов инвестиционен капитал от 5,867,400.00 лв. Уникалността на предложението е в това, че чрез притежаване на акции от WIN, акционерите на практика ще станат собственици на дялове от едни от най-бързо растящите компании в света - финалистите на  Founders Games.

Всяка година в рамките на WEBIT- традиционното световно събитие за високи технологии и иновации - международно жури определя 3 до 5 финалиста, които избира сред хиляди кандидати.  Размерът на инвестицията във всеки финалист е между $500'000 и $1,5М, като са възможни и някои по-малки инвестиции. Собствеността в тези бързо растящи и проверени технологични и иновативни компании от различни държави и в различни сектори носи допълнителна сигурност, като я диверсифицира, както по географски признак, така и по индустрии. За последните 4-6 години, след спечелването на Founders Games, финалистите в селекцията са увеличили привлечения си капитал респективно 4.5 пъти и 6.9 пъти.

За първи път WIN дава възможност за покупка на дялове (собственост) от световни, бързо растящи компании, много преди те да се появят на борсата и във време, в което ръстовете им се измерват в няколко или десетки пъти. За сравнение, когато тези компании се листнат на борсата, голяма част от техните ръстове вече е консумирана и доходността на инвестицията в тях спада драстично. WIN и фондовете за рискови инвестиции на практика излизат от тези компании, с  появяването им на борсата, когато са достъпни за всички. Правото на собственост в международни компании преди да са се появили на борсата прави WIN уникална на пазара.
Имам щастието да съм в мейлинг листа на д-р Пламен Русев, с когото се познаваме от 20 години, ето защо съм сред първите, които не само научават за новия му проект, но получават покана да се включат и решавам да инвестирам в него.

ИК: Пламен, благодаря ти за времето и за информацията, която ще споделиш с читателите на PREMIUM Lifestyle. Какво те вдъхнови да създадеш WIN, а и да я направиш публична? Ти и без това си умопомрачително зает с проекти, пътувания, иновации, инвестиции и филантропски инициативи?

ПР: WIN е моя дългогодишна мечта, защото това е възможност за нашата глобална екосистема и всеки отделен член да станат съпричастни в създаването на едно по-добро и желано бъдеще, докато те самите инвестират в него и имат общ финансов интерес от сбъдването му. (Усмихва се) А и беше време някой да развълнува българския фондов пазар, като му представи вдъхновяващи акции и положителни инвестиционни хоризонти.

ИК: В какви компании ще влага WIN парите на своите инвеститори?

ПР: По дефиниция, а и както показва историята на Founders Games, вероятността компания в ранен етап да попадне сред финалистите е много малка. Тя трябва да е наистина one-of-a-kind, за да бъде избрана от колективната интелигентност на международните инвеститори. Обикновено сред победителите са фирми в стадий на предстоящ А до B рунд (има изключения и до C рунд). Founders Games не е инвестиционна платформа и кандидатите в нея не се състезават само за парите и наградата. Стойността, която Webit и Founders Games дават на инвеститорите и на основателите на компании, носи широк смисъл за всеки участник в екосистемата. Webit е генератор и създател на възможности за всеки и на практика символизира още в своя генезис Win-Win отношенията - поредно доказателство, че светът и бизнесът не е "0 sum game". В този смисъл и абревиатурата на Webit Investment Network - "WIN" - е една от онези случайности в света, която доказва правилото, че няма нищо случайно. 

ИК: Как точно набирате и оценявате компаниите, за да отсеете финалистите на Founders Games? И кой го прави?

ПР: В първите 3 от общо 5-те рунда всяка компания се анализира от инвеститори, които са експерти в сектора на компанията-кандидат. С други думи, колективната интелигентност например в сектор "финансови технологии" оценява с максимум 50 точки всяка една фирма (5 показателя с по 10 точки макс). Така е края на 3-ти кръг  имаме  по една супер компания от всеки сектор. В последните 2 рунда "звездно жури", съставено от легенди в световния рисков капитал, като Тим Дрейпър и Хендрик Брандис (вижте ги в google, защото те са толкова известни, че успехите им са неизброими) оценяват компаниите по 6 показателя (максимум 60 точки) основно на база потенциал за растеж и възможен бъдещ статус на "еднорог", както и по отношение влиянието им в създаването на едно по-устойчиво бъдеще. Тези хора са доказани експерти и решенията им са свързани със създаването на не една и две компании с милиардна капитализация – именно те накрая вземат колективното решение кои да са финалистите на Founders Games.

Кандидатстващите компании са от цял свят и се включват, защото искат да спечелят статус на  финалист на Founders Games. Това им носи експозиция пред стотици инвеститори, медии и корпорации. Носи им и финансова инвестиция от Webit, като  преди 6 месеца, очаквайки кризата, ние обявихме 6 пъти по-голяма награда от тази, която давахме досега. През 2022 г. Founders Games ще разпредели общ инвестиционнен награден фонд от над $6 милиона (досега беше 1 млн долара). Това само по себе си е силна мотивация, но по-важното е, че това са т.нар. „умни пари“, които носят повече възможности и отварят врати по света. Глобалният ни бранд и доверието на лидерите в цял свят ни дава възможност да бъдем антисистемни. Когато всички свиват в пъти своите планове и инвестиции, ние ги увеличаваме в пъти. Това ни утвърждава като сигурен и предвидим партньор - катализатор за световни скалируеми решения за по-добро и устойчиво бъдеще. Нека припомня, че именно в кризи като тази, са родени лидери като Google и Amazon, без които днес дори не си представяме да съществуваме. Нашата цел е, превръщайки се в още по-голям магнит за таланти в света, WIN и нашите акционери да станат инвеститори именно в бъдещите Google, SpaseX, Amazon.

ИК: Къде и как ще намериш бъдещите си инвеститори? И какво ще ги посъветваш?

ПР: От над 20 години аз изграждам световна мрежа от съмишленици, участници, лектори, откриватели и приятели. Спорим, мечтаем, създаваме съдържание, правим събития и популяризираме София като дигиталното сърце на Европа. Общността ни, която получава нашите имейли  в момента наброява над 1.8 милиона души, във всички точки на света. Моят съвет към инвеститорите - както в ролята им на бъдещи акционери, така и като членове на "съвета на инвеститорите" на WIN, е да не спират да се информират, да четат и да претеглят риска само през призмата на разума, а не на емоциите си.

Намаляващите рискови инвестиции в момента натискат оценките на световните растящи компании надолу, което е потенциална добавена стойност за нашите акционери. С едни и същи пари ние ще придобиваме по-голям дял от компаниите, които ще финансираме и след 2-3 години, колкото са моите лични очаквания (и очакванията на световни експерти), когато кризата да започне да отстъпва пред икономическия растеж, очаквам тези компании, в които ще инвестираме през юни 2022 и в последващите издания на Founders Games да бъдат в изключително добра позиция за ръст на световните пазари.

С WIN ние не само демократизираме достъпа до глобалния пазар на растежа, а и част от управлениято на акционерното дружество – защото даваме възможност на хората, които са вложили парите си да имат право (в рамките на регламента) да заявят къде не биха искали да ги видят инвестирани. Това е не само иноватитен подход, който прилагаме, но и израз на респект към парите и успехите на нашите акционери. 

ИК: Сега ли е времето да направиш IPO (първично публично предлагане) на акциите на WIN? Световните анализатори в момента са доста объркани какво да посъветват инвеститорите, защото „всичко пада“ – и акции, и облигации, и ДЦК?

ПР: Личната ми убеденост е, че към настоящия момент WIN  е най-добрата алтернатива за парите ми, спрямо възможностите, които имам за инвестиции в имоти, ценни книжа, злато или крипто. Но тук е важно да кажа, че читателите на PREMIUM Lifestyle не бива да приемат моята лична убеденост и инвестиция в WIN като  „покана за инвестиция“ . Всеки следва да се запознае в детайли с проспекта на компанията, да се посъветва с професионалисти, приятели, банкери и да вземе информирано решение за степента на риска, който е готов да поеме. В моите бизнес решения преобладават математически, икономически и пазарни анализи и статистика, които ми дават увереност за успеха на даден проект и са в основата на решенията ми за инвестиии, поемане и управление на риска. Същото се отнася и за този конкретен случай, в който основаната от мен компания WIN става публична, и в която поставям личната си репутация и 30 години бизнес история.

Относно това дали сега е правилното време за IPO, отговорът ми е много кратък: историята обича смелите! WIN излиза на БФБ с уникално и ценно предложение, което дава достъп до бързо растящи компании в момент, в който капиталовите пазари са надолу.  Настоящата икономическа ситуация води до крайната несигурност на пазарите, инвеститорите са изключително предпазливи (много меко казано), Nasdaq и S&P500 бележат спадове за последните 6 месеца. Това само по себе си предполага неуспех за почти всяка компания, която предприеме листване на която и да било фондова борса по света, особено на такава с по-ниска капитализация.

Не и за WIN! WIN инвестира в победителите на едно от най-оспорваните състезания за иновации в света. Няколко хиляди компании от 5 континента преминават през 5 кръга на оценка. На финала остават само 4 компании, в които WIN ще придобие реална собственост във вид на дялове. Петте кръга отсяват над 98.8% от всички кандидати, и под 0,2% стават финалисти. Това "отсяване" става на база колективната интелигентност на стотици инвеститори, които са тесни специалисти в най-бързо растящите индустрии на света. Подобна статистика е непосилна и невъзможна за други, и е резултат от създаването и глобалното налагане на Founders Games и Webit, с тяхната  структура и екип, които работят като добре смазана машина вече над 12 години (за Founders Games) и 15 години (за Webit).

ИК: Откъде идва убедеността ти в успеха на този проект?  

ПР: Нека да припомня какво точно се случи: само за първите 48 часа от обявяванeто на проекта на моя фейсбук профил, получихме т.нар soft commitments (заявен интерес за придобиване на акции от WIN) за над 4 милиона лева. 1 седмица по-късно над 1000 души заявиха интерес вече за цялата емисия. Много от тези хора никога преди не са инвестирали в акции на БФБ и тепърва откриват свои сметки в инвестиционни посредници в България. Karoll са затрупани с нови заявки и работят на пълна пара. И това са данни само от формата за заявка на интерес на сайта на www.webit.network. Цифрите не включват интереса и алокациите, които имат към мен лично мои приятели и членове на предприемаческата екосистема. Така или иначе на 6 юни в рамките на сесията на първичното публично предлагане всички ще видим окончателните цифри и резултат.

И така, очакваме това IPО с интерес и ще се включим с коментари на 6 юни 2022 г., след края на работния ден.

Моята лична убеденост в успеха на проекта, се подхранва от фактите, които сме споделили - в резултат на процеса на селекция, компаниите-финалисти на Founders Games през последните 6 години кумулативно са привлекли 6.9 пъти повече капитал от момента на представянето си на сцената на Webit до ден днешен. С други думи WIN на практика демократизира достъпа до световния пазар на растежа, който досега е бил затворен за масовия инвеститор на фондовите борси. С WIN ние слагаме „нов стол на масата“, около която седят и оперират фондовете за рисков капитал, за да получат от 1-2 пъти до стотици пъти възвращаемост на парите си. Именно тази демократизация, наред с едни от най-конкурентните системи за селекция на компании от цял свят, е стойността, която WIN дава на акционерите си в допълнение на диверсификацията на инвестициите и риска - както в множество индустрии, така и в множество локации в цял свят. А това са азбучни истини за всеки инвеститор - никога яйцата не трябва да са в една кошница, защото като я изпуснеш, ще ги счупиш всичките. WIN представлява „много голям брой кошници“ и това е допълнителен фактор, намаляващ риска и възможен само заради успеха и глобалната общност на Webit, градени стъпка по стъпка през годините. Всеки може да види на сайта на Webit кои са хората, които са част от тази наша общност.

 


Свързано