Препоръчано02.06.2022

WIN създава възможности за всички..

.. и променя правилата на играта – убеден е инициаторът на този смел и иновативен проект

Ирена Комитова
+6 снимкиWIN създава възможности за всички..

Уебит Инвестмънт Нетуърк (WIN) е българска компания, която планира своето първично публично предлагане на БФБ на 6 юни 2022 г., в момент в който световните борси и индекси отчитат огромни спадове .  С помощта на инвестиционен посредник Karoll ще бъде пласирана емисия от до 5 588 000 броя безналични, поименни, свободнопрехвърляеми и обикновени акции  с първоначална цена  1,05 лв./акция, за набиране на нов инвестиционен капитал от 5,867,400.00 лв. Уникалността на предложението е в това, че чрез притежаване на акции от WIN, акционерите на практика ще станат собственици на дялове от едни от най-бързо растящите компании в света - финалистите на  Founders Games.

Всяка година в рамките на WEBIT- традиционното световно събитие за високи технологии и иновации - международно жури определя 3 до 5 финалиста, които избира сред хиляди кандидати.  Размерът на инвестицията във всеки финалист е между $500'000 и $1,5М, като са възможни и някои по-малки инвестиции. Собствеността в тези бързо растящи и проверени технологични и иновативни компании от различни държави и в различни сектори носи допълнителна сигурност, като я диверсифицира, както по географски признак, така и по индустрии. За последните 4-6 години, след спечелването на Founders Games, финалистите в селекцията са увеличили привлечения си капитал респективно 4.5 пъти и 6.9 пъти.

За първи път WIN дава възможност за покупка на дялове (собственост) от световни, бързо растящи компании, много преди те да се появят на борсата и във време, в което ръстовете им се измерват в няколко или десетки пъти. За сравнение, когато тези компании се листнат на борсата, голяма част от техните ръстове вече е консумирана и доходността на инвестицията в тях спада драстично. WIN и фондовете за рискови инвестиции на практика излизат от тези компании, с  появяването им на борсата, когато са достъпни за всички. Правото на собственост в международни компании преди да са се появили на борсата прави WIN уникална на пазара.
Имам щастието да съм в мейлинг листа на д-р Пламен Русев, с когото се познаваме от 20 години, ето защо съм сред първите, които не само научават за новия му проект, но получават покана да се включат и решавам да инвестирам в него.

ИК: Пламен, благодаря ти за времето и за информацията, която ще споделиш с читателите на PREMIUM Lifestyle. Какво те вдъхнови да създадеш WIN, а и да я направиш публична? Ти и без това си умопомрачително зает с проекти, пътувания, иновации, инвестиции и филантропски инициативи?

ПР: WIN е моя дългогодишна мечта, защото това е възможност за нашата глобална екосистема и всеки отделен член да станат съпричастни в създаването на едно по-добро и желано бъдеще, докато те самите инвестират в него и имат общ финансов интерес от сбъдването му. (Усмихва се) А и беше време някой да развълнува българския фондов пазар, като му представи вдъхновяващи акции и положителни инвестиционни хоризонти.

ИК: В какви компании ще влага WIN парите на своите инвеститори?

ПР: По дефиниция, а и както показва историята на Founders Games, вероятността компания в ранен етап да попадне сред финалистите е много малка. Тя трябва да е наистина one-of-a-kind, за да бъде избрана от колективната интелигентност на международните инвеститори. Обикновено сред победителите са фирми в стадий на предстоящ А до B рунд (има изключения и до C рунд). Founders Games не е инвестиционна платформа и кандидатите в нея не се състезават само за парите и наградата. Стойността, която Webit и Founders Games дават на инвеститорите и на основателите на компании, носи широк смисъл за всеки участник в екосистемата. Webit е генератор и създател на възможности за всеки и на практика символизира още в своя генезис Win-Win отношенията - поредно доказателство, че светът и бизнесът не е "0 sum game". В този смисъл и абревиатурата на Webit Investment Network - "WIN" - е една от онези случайности в света, която доказва правилото, че няма нищо случайно. 

ИК: Как точно набирате и оценявате компаниите, за да отсеете финалистите на Founders Games? И кой го прави?

ПР: В първите 3 от общо 5-те рунда всяка компания се анализира от инвеститори, които са експерти в сектора на компанията-кандидат. С други думи, колективната интелигентност например в сектор "финансови технологии" оценява с максимум 50 точки всяка една фирма (5 показателя с по 10 точки макс). Така е края на 3-ти кръг  имаме  по една супер компания от всеки сектор. В последните 2 рунда "звездно жури", съставено от легенди в световния рисков капитал, като Тим Дрейпър и Хендрик Брандис (вижте ги в google, защото те са толкова известни, че успехите им са неизброими) оценяват компаниите по 6 показателя (максимум 60 точки) основно на база потенциал за растеж и възможен бъдещ статус на "еднорог", както и по отношение влиянието им в създаването на едно по-устойчиво бъдеще. Тези хора са доказани експерти и решенията им са свързани със създаването на не една и две компании с милиардна капитализация – именно те накрая вземат колективното решение кои да са финалистите на Founders Games.

Кандидатстващите компании са от цял свят и се включват, защото искат да спечелят статус на  финалист на Founders Games. Това им носи експозиция пред стотици инвеститори, медии и корпорации. Носи им и финансова инвестиция от Webit, като  преди 6 месеца, очаквайки кризата, ние обявихме 6 пъти по-голяма награда от тази, която давахме досега. През 2022 г. Founders Games ще разпредели общ инвестиционнен награден фонд от над $6 милиона (досега беше 1 млн долара). Това само по себе си е силна мотивация, но по-важното е, че това са т.нар. „умни пари“, които носят повече възможности и отварят врати по света. Глобалният ни бранд и доверието на лидерите в цял свят ни дава възможност да бъдем антисистемни. Когато всички свиват в пъти своите планове и инвестиции, ние ги увеличаваме в пъти. Това ни утвърждава като сигурен и предвидим партньор - катализатор за световни скалируеми решения за по-добро и устойчиво бъдеще. Нека припомня, че именно в кризи като тази, са родени лидери като Google и Amazon, без които днес дори не си представяме да съществуваме. Нашата цел е, превръщайки се в още по-голям магнит за таланти в света, WIN и нашите акционери да станат инвеститори именно в бъдещите Google, SpaseX, Amazon.

ИК: Къде и как ще намериш бъдещите си инвеститори? И какво ще ги посъветваш?

ПР: От над 20 години аз изграждам световна мрежа от съмишленици, участници, лектори, откриватели и приятели. Спорим, мечтаем, създаваме съдържание, правим събития и популяризираме София като дигиталното сърце на Европа. Общността ни, която получава нашите имейли  в момента наброява над 1.8 милиона души, във всички точки на света. Моят съвет към инвеститорите - както в ролята им на бъдещи акционери, така и като членове на "съвета на инвеститорите" на WIN, е да не спират да се информират, да четат и да претеглят риска само през призмата на разума, а не на емоциите си.

Намаляващите рискови инвестиции в момента натискат оценките на световните растящи компании надолу, което е потенциална добавена стойност за нашите акционери. С едни и същи пари ние ще придобиваме по-голям дял от компаниите, които ще финансираме и след 2-3 години, колкото са моите лични очаквания (и очакванията на световни експерти), когато кризата да започне да отстъпва пред икономическия растеж, очаквам тези компании, в които ще инвестираме през юни 2022 и в последващите издания на Founders Games да бъдат в изключително добра позиция за ръст на световните пазари.

С WIN ние не само демократизираме достъпа до глобалния пазар на растежа, а и част от управлениято на акционерното дружество – защото даваме възможност на хората, които са вложили парите си да имат право (в рамките на регламента) да заявят къде не биха искали да ги видят инвестирани. Това е не само иноватитен подход, който прилагаме, но и израз на респект към парите и успехите на нашите акционери. 

ИК: Сега ли е времето да направиш IPO (първично публично предлагане) на акциите на WIN? Световните анализатори в момента са доста объркани какво да посъветват инвеститорите, защото „всичко пада“ – и акции, и облигации, и ДЦК?

ПР: Личната ми убеденост е, че към настоящия момент WIN  е най-добрата алтернатива за парите ми, спрямо възможностите, които имам за инвестиции в имоти, ценни книжа, злато или крипто. Но тук е важно да кажа, че читателите на PREMIUM Lifestyle не бива да приемат моята лична убеденост и инвестиция в WIN като  „покана за инвестиция“ . Всеки следва да се запознае в детайли с проспекта на компанията, да се посъветва с професионалисти, приятели, банкери и да вземе информирано решение за степента на риска, който е готов да поеме. В моите бизнес решения преобладават математически, икономически и пазарни анализи и статистика, които ми дават увереност за успеха на даден проект и са в основата на решенията ми за инвестиии, поемане и управление на риска. Същото се отнася и за този конкретен случай, в който основаната от мен компания WIN става публична, и в която поставям личната си репутация и 30 години бизнес история.

Относно това дали сега е правилното време за IPO, отговорът ми е много кратък: историята обича смелите! WIN излиза на БФБ с уникално и ценно предложение, което дава достъп до бързо растящи компании в момент, в който капиталовите пазари са надолу.  Настоящата икономическа ситуация води до крайната несигурност на пазарите, инвеститорите са изключително предпазливи (много меко казано), Nasdaq и S&P500 бележат спадове за последните 6 месеца. Това само по себе си предполага неуспех за почти всяка компания, която предприеме листване на която и да било фондова борса по света, особено на такава с по-ниска капитализация.

Не и за WIN! WIN инвестира в победителите на едно от най-оспорваните състезания за иновации в света. Няколко хиляди компании от 5 континента преминават през 5 кръга на оценка. На финала остават само 4 компании, в които WIN ще придобие реална собственост във вид на дялове. Петте кръга отсяват над 98.8% от всички кандидати, и под 0,2% стават финалисти. Това "отсяване" става на база колективната интелигентност на стотици инвеститори, които са тесни специалисти в най-бързо растящите индустрии на света. Подобна статистика е непосилна и невъзможна за други, и е резултат от създаването и глобалното налагане на Founders Games и Webit, с тяхната  структура и екип, които работят като добре смазана машина вече над 12 години (за Founders Games) и 15 години (за Webit).

ИК: Откъде идва убедеността ти в успеха на този проект?  

ПР: Нека да припомня какво точно се случи: само за първите 48 часа от обявяванeто на проекта на моя фейсбук профил, получихме т.нар soft commitments (заявен интерес за придобиване на акции от WIN) за над 4 милиона лева. 1 седмица по-късно над 1000 души заявиха интерес вече за цялата емисия. Много от тези хора никога преди не са инвестирали в акции на БФБ и тепърва откриват свои сметки в инвестиционни посредници в България. Karoll са затрупани с нови заявки и работят на пълна пара. И това са данни само от формата за заявка на интерес на сайта на www.webit.network. Цифрите не включват интереса и алокациите, които имат към мен лично мои приятели и членове на предприемаческата екосистема. Така или иначе на 6 юни в рамките на сесията на първичното публично предлагане всички ще видим окончателните цифри и резултат.

И така, очакваме това IPО с интерес и ще се включим с коментари на 6 юни 2022 г., след края на работния ден.

Моята лична убеденост в успеха на проекта, се подхранва от фактите, които сме споделили - в резултат на процеса на селекция, компаниите-финалисти на Founders Games през последните 6 години кумулативно са привлекли 6.9 пъти повече капитал от момента на представянето си на сцената на Webit до ден днешен. С други думи WIN на практика демократизира достъпа до световния пазар на растежа, който досега е бил затворен за масовия инвеститор на фондовите борси. С WIN ние слагаме „нов стол на масата“, около която седят и оперират фондовете за рисков капитал, за да получат от 1-2 пъти до стотици пъти възвращаемост на парите си. Именно тази демократизация, наред с едни от най-конкурентните системи за селекция на компании от цял свят, е стойността, която WIN дава на акционерите си в допълнение на диверсификацията на инвестициите и риска - както в множество индустрии, така и в множество локации в цял свят. А това са азбучни истини за всеки инвеститор - никога яйцата не трябва да са в една кошница, защото като я изпуснеш, ще ги счупиш всичките. WIN представлява „много голям брой кошници“ и това е допълнителен фактор, намаляващ риска и възможен само заради успеха и глобалната общност на Webit, градени стъпка по стъпка през годините. Всеки може да види на сайта на Webit кои са хората, които са част от тази наша общност.

 


Свързано

„МЕКАТА НА ГОЛФА“ В КОНТИНЕНТАЛНА ЕВРОПА
Препоръчано18.07.2022
„МЕКАТА НА ГОЛФА“ В КОНТИНЕНТАЛНА ЕВРОПА

Пpокрай океана играта всеки път е различна. Част 2

Виктор Папазов
„МЕКАТА НА ГОЛФА“ В КОНТИНЕНТАЛНА ЕВРОПА
Препоръчано18.07.2022
„МЕКАТА НА ГОЛФА“ В КОНТИНЕНТАЛНА ЕВРОПА

Пpокрай океана играта всеки път е различна. Част 1

Ирена Комитова
Португалия – неповторима, очарователна, непозната
От броя18.07.2022
Португалия – неповторима, очарователна, непозната

Плажове отвъд въображението в най-южната част на Европа, кулинарни открития и средновековен замък в Синтра.

Ирена Комитова
С Taycan по пътищата на Сардиния
Въздух, суша & море11.07.2022
С Taycan по пътищата на Сардиния

Taycan Sport Turismo

Виктор Папазов
Ела, изгрей!
От броя11.07.2022
Ела, изгрей!

The Sunshine Issue

Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Първата глътка на лятото
Препоръчано04.07.2022
Първата глътка на лятото
Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Тихото чудо на нощта
От броя12.05.2022
Тихото чудо на нощта

Добрият сън е грижа за себе си

Теодора Георгиева Теодора Георгиева