Препоръчано18.07.2022

„МЕКАТА НА ГОЛФА“ В КОНТИНЕНТАЛНА ЕВРОПА

Пpокрай океана играта всеки път е различна. Част 1

Ирена Комитова
+9 снимки„МЕКАТА НА ГОЛФА“ В КОНТИНЕНТАЛНА ЕВРОПА

Голф ентусиастите, сред които сме и ние, няма да се уморят да повтарят, че от задълбочаване на връзката ни с природата, до обогатяване на социалния ни живот и поддържането на добра умствена форма, играта на голф наистина има дълготраен и забележителен ефект върху нашето общо благосъстояние. Независимо дали е временно увлечение или този спорт вече се е превърнал в страст до живот и дълготрайна част от теб, радостта да се отправиш към игрището трудно се сравнява с друга емоция. След толкова много месеци на затваряне на света, менталното, физическо и емоционално предимство на играта вече е не само „грижа за здравето“, но и необходимост. Като един от най-популярните рекреационни спортове голфът може да се играе на всяка възраст, движенията допринасят за поддържане в тонус на множество мускули. Но това не е всичко. Според психолозите този спорт намалява стреса и може да ни направи по-щастливи. Ние със сигурност се чувствахме така в Португалия – тази „Мека на голфа“, въпреки наплива на англичани и французи, които ползваха ваканцията около Великден, за да влязат във форма.

Когато дисциплинирано „се спретнеш“, станеш рано и отидеш да играеш голф, ти буквално се грижиш за менталното си здраве по един истински холистичен начин. На първо място е връзката с природата. Очите ти се пълнят със стотици, дори хиляди нюанси на зелено, зениците се разширяват, нивото на стрес пада, човек се концентрира в играта, креативността му се подобрява. А за нас голфът освен причина да пътуваме е и причина да откриваме нови места – той става задължителна част от ежедневието ни, когато сме в чужбина. В няколко от дните обаче играхме в следобедните часове и открихме колко благодатно е и това време – вероятно поради косото падане на слънцето и възможността за фантастични снимки.

Ирена Комитова:

Започнахме изучаването на португалските голф игрища с живописното Laranja, където градини от портокали граничеха с феъруеите. 

Откъснах си няколко, изядох ги с наслада – по-екологични и по-сладки портокали отдавна не бях вкусвала. В началото на всяка голф дупка прекрасни табла показват снимки на „другия живот“ наоколо – буболечки, малки гризачи и птици. Научавам, че тук е мястото на blue dragonfly – най-голямото водно конче в Европа (изглежда великолепно, жизнено, пърхащо и весело, синьо) – дебнеш го дълго, за да можеш да го снимаш. Игрището не е особено трудно, играем го на следобеден залез – когато полегатите лъчи на слънцето са най-подходящи за кадри, достойни за фотоизложба.

На тръгване изживяваме сериозен стрес с взетата под наем Toyota Corolla, която отказва да тръгне. Защо ли? Защото не сме сложили колани на задните седалки, където сме поставил торбите за голф! Според компютъра на колата там са седнали необезопасени хора и след неколкократно пиукане и предупреждения двигателят тотално изключва. И не иска да запали! Постъпваме, както правехме едно време с компютрите: рестартираме, с поставени вече колани, и нещата идват на мястото си.

BACK ON COURSE

От над 30 голф игрища в Алгарве успяваме „да се доберем“ само до още три – Quinta Do Lago North, Quinta Do Lago South (стана ни любимо, но това може да се дължи и на скорошната му реставрация за над 7 млн. евро) и Dom Pedro Old Course (наричат го „Гранд Дамата“, защото май е доайен на този спорт в околността). През април и май тук цените са изключително високи, а tee times трябва да запишете поне месец по-рано, защото иначе просто не може да се вредите. Орди британци буквално извират отвсякъде и... няма, всичко е заето! Същото е положението и с някои от популярните, не особено скъпи ресторанти – резервацията за тях просто е задължителна, иначе оставате без вечеря.

QUINTA DO LAGO NORTH

Тук теренът е равнинен, типичен за региона – с песъчлива почва и заобиколен от прекрасни борови гори. Рафовете са изпъстрени с диви цветя, което на моменти прави топчетата ни трудно откриваеми. Количките ту ти помагат, ту те затрудняват – понеже са „интелигентни“, веднага и лесно виждаш разстоянието за следващия удар, но ако случайно се озовеш в близост до грийновете, забавят ход и трябва доста усърдно да въртиш волана, за да излезеш и продължиш. Разсейване за играчите идва от великолепните имения и къщите около игрището – коя от коя по-бели, модерни, със впечатляващ съвременен дизайн. Това е особено валидно на 12-а и 13-а дупка, където ударите през езерото добре се прицелват, ако играчът задържи погледа си малко по-дълго върху вилите отсреща.

QUINTA DO LAGO SOUTH

Обявено от World Golf Awards за най-добро голф игрище на Португалия за 2019 година, то безспорно е „перлата в короната“ на целия комплекс. Изградено е през 1974 година по проект на Уилям Митчел, който го планира със стандартните „американски“ грийнове. Наскоро игрището е изцяло
реновирано с инвестиция от 7 млн. евро, което го включва като водещо в European Tour. От откриването си досега 8 пъти е било домакин на откритото първенство по голф на Португалия. Южното игрище със сигурност изисква точност, но когато направиш дълъг драйв, се радваш на сравнително лесни
следващи удари. Най-известната и най-снимана дупка тук е #15, пар 3, изискваща 200-метров драйв за професионалистите над водите на езерото, и грийн, заобиколен от прекрасни евкалипти с чадърообразни корони.

DOM PEDRO OLD COURSE

Тук влизането не беше никак лесно, а флайтовете вървяха един след друг през 7 минути. Понеже двойката, която трябваше да играе с нас, закъсня, имахме удоволствието да играем само двамата – а това ми даде спокойствие и увереност, че ще се справя добре. Чувствах се на мястото си на това игрище, което всички наричат „Гранд Дамата на голфа в Алгарве“. Прелестни гори, свеж въздух, водните препятствия блестят на залез-слънце и всичко те обгръща с вълшебна атмосфера, създадена като че ли само и единствено за теб. В такова състояние на духа резултатите не закъсняха – имах 4 пара и 1 бърди, което за моя хендикеп от 36 е нечувано постижение за първа игра на ново игрище. А това потвърждава за сетен път убеждението ми, че голфът е повече игра на ума, а не толкова на силата и мускулите.

 


Свързано