От броя18.07.2022

Португалия – неповторима, очарователна, непозната

Плажове отвъд въображението в най-южната част на Европа, кулинарни открития и средновековен замък в Синтра.

Ирена Комитова
+6 снимкиПортугалия – неповторима, очарователна, непозната

Самолетът каца в Лисабон в проливен дъжд, който ни съпровожда над 3 часа по магистралата, като на моменти е толкова силен, че чистачките на колата не смогват и видимостта е силно затруднена. Първото wow идва от безброй щъркелови гнезда, които тези прелетни птици са „построили“ по електрическите стълбове около шосето, като почти във всяко вече се вижда телцето на излюпено бебе, изправено на тънките си крачета. Пролет е, животът се ражда.

Иска ми се да бяхме направили малко по-обстойно онлайн проучване, преди да дойдем тук – защото местата, атракциите и изненадите щяха да са още повече. С кола под наем, която успяваме да получим след 20-25-минутно „самочекиране“ на инсталираните машини (гишета, каквито вече има на почти всички летища; ами да, трябва да се пести от скъпата жива човешка сила и затова трябва да се научим сами да си попълваме всички данни), решаваме да се впуснем в приключение и да видим какво ще открием и какво ще научим за тази „страна на петлето“. Вижте легендата в интернет, която ще ви обясни защо най-популярното магнитче за хладилник, което може да купите в Португалия, е шареното петле.

Зелени поля, прелестна природа, диви коне, океан, скали и вековна история... Голямата вода непреодолимо ни „дърпа“ към себе си – а разходката по брега на океана, от плажа Marinha, е изпъстрена с множество малки закътани между скалите (на места достъпни само с лодка) плажове, прелестни пещери и причудливи арки в океана. Не правете грешката да си вземете лодка от марината на Виламура, изходете тази великолепна пътека пеша – в края на април океанът е все още доста вълнист, а и не ви дават да слизате от лодката никъде. Отгоре и пясъкът, и пещерите, и заливите изглеждат неповторими – изваяни от великите стихии на водата и вятъра! Още на втория ден от нашия престой обаче слънцето се усмихна и ни огря с топлина и настроение за много голф и множество отлични попадения. (Прочетете повече за великолепните голф игрища в Португалия в следващия материал.)

Курортът Quinta do Lago ни показа, колко е важно да намериш място за съкровено лично пространство, за да се чувстваш великолепно. Комплексът е неописуемо красив, прегърнат от автентичната красота на Алгарве и природния парк на Ria Formosa. Гледам го и не мога да повярвам – на живо той е по-хубав от всякакви компютърно генерирани и филтрирани представяния. Животът тук наистина не прилича на никой друг по света – чисто, по-чисто, най-чисто, подредено като архитектурен макет за международен конкурс, сресани с гребен тревни площи, слънчево, цветно, пълно с природни красоти и очарователни гледки. Интелигентен дизайн на всяко едно от именията – за обогатяване семейния живот на резидентите тук. Неслучайно това е един от най-търсените европейски курорти за семеен лайфстайл и за свободното време. С изключително чист въздух от океана, с ниско застрояване, със забележителна гастрономия и голф на световно ниво, условия за спорт и приключения... И с отделен затворен комплекс от къщи, управлявани от Four Seasons (петзвездните вериги знаят как „да добавят стойност“ към бранда си с подобни вили в мечтани дестинации).

си с подобни вили в мечтани дестинации).
Фокусът на създателите на това място е върху осигуряване и поддържане на здравословен начин на живот за заможни семейства. Половинвековният опит в изграждането и разрастването на Quita Dо Lago си казва думата: близостта до природата е ценна, а сега – още повече от всякога. Сгушена в сърцето на защитения природен парк в Алгарве, това е благословена локация, очертана от 645 хектара величествени гори от средиземноморски борове (с огромни шишарки, които най-напред дори не ти се струват естествени и които Сюзана, моята нова позната от голф игрите, събираше ненаситно и даже се извини, че не може да се спре).

Ria Formosa е истински резерват за натурални чудеса – дом е на огромно количество животинки. Около 30 000 птици мигрират до нейните красиви брегове всяка година. И понеже все повече и повече хора търсят сигурна и чиста дестинация за пътуване или за втори дом, чистотата и спокойната околна среда я превръщат в една от най-желаните и съкровени фамилни дестинации в Европа.

една от най-желаните и съкровени фамилни дестинации в Европа.
Според оригиналния мастър план застрояването не може да е повече от 9% и това се спазва вече цели 50 години, а парцелите от около 3,5–4 дка се продават за 5 милиона евро и нагоре.

„Нищо не може да замести спокойствието и сигурността за едно семейство, а нашата дестинация определено е лидер в това направление“, казват мениджърите на комплекса. „От безопасност и здраве, до създаването на общност и гастрономия – качеството на живот в това райско място е най-важното нещо в бизнеса ни“.

Красотата да живееш ведно с природата неудържимо привлича множество британски семейства, които искат да се изнесат от градовете в дестинации с ниско застрояване. Това налага нови тенденции в луксозната уелнес архитектура – открити жилищни пространства, „вписване“ на околната среда в помещенията на къщата. Тук природата винаги е била вдъхновение – и за архитекти, и за начина на живот. Сега повече от всякога тази връзка с нея придобива първостепенна важност. Използват се предимно и само естествени материали, като най-видим е коркът (виждаме как го белят от корите на дърветата по голф игрището), защото е мек за ходене, естествен звукоизолатор и антибактериален. (Португалия е един от най-големите производители на корк в света). Невидими детайли, като плъзгащи се стъклени врати от тавана до пода, и ползването на едни и същи материали в градината и вътре в помещенията размиват границите между интериор и екстериор, а това създава усещане за релаксация и благоденствие. Растения, палми, цветя – всички те „канят“ при себе си естествените обитатели на природата – пчели и мушици – и създават красота и спокойствие.

UMAMI

Така се нарича новият ресторант в портфолиото от ексклузивни места за похапване в Quinta do Lago, отворен само преди една година. Дори разглезените обитатели тук признават, че с откриването му те са се сдобили с нещо абсолютно уникално. Стандартните блюда като суши и сашими тук са далеч от стандартни – комбинациите са забележителни, а стилът на сервиране – неописуемо елегантен. Всяко блюдо е визуално преживяване и истинско произведение на изкуството.

Главният готвач Дожо Мартинс, който идва от Осло, работи върху менюто на Umami над 3 месеца и заедно с екип от 5 души е довел до перфектна завършеност всяко едно ястие, за да създаде фюжън от азиатски вкусове, както никъде другаде преди. Някои блюда на пръв поглед ще ви се сторят познати, но след това ще откриете пластове от аромати, които са така съчетани заедно, че дават изумителен откривателски вкус. Най-популярни са вегетарианската гьоза и шишчетата с пиле, а за основно (особено при първо посещение) е задължително да поръчате wagyu beef, сервирано с картофи и крем от трюфел. Когато стигнете до десертите, непременно извадете телефоните си за снимка – и забравете за „аз обикновено не ям десерти“, „една лъжичка само“, „ние ще го споделим“ – защото всеки десерт е толкова изумителен, че ще го искате изцяло и само за себе си. Аз пък извадих телефона
си, за да направя снимка на огромния октопод, оформил пространството и осветлението над бара на заведението. От терасата, където седяхме, се откриваше великолепна гледка към лагуната и голф дупките на Quinta do Lago South Course.

Синтра – толкова много забележителности на едно място!

В деня без голф се отправяме с изследователски плам да открием места, белязани от историята и движението на народи и религии от миналото. Приятели са ни посъветвали непременно да отидем в Синтра – очарователно градче, накацало по хълмовете, на около 30 минути с кола от Лисабон.

Градчето е пълно с туристи, но ние с късмет откриваме паркинг място точно до входа на гарата. Там, едно след друго, минават множество местни таксита „тук-тук“ (как ли е множественото на това превозно средство?) и за 15 евро те качват по асфалтирания път чак догоре, защото той иначе е затворен за автомобилите. Препоръчвам ви това да направите и вие, защото катеренето пеша отнема поне 2 часа. А когато сте вече на върха предстои дълго обикаляне по останките и руините от старите крепости, уморително чакане на опашка, за да влезеш и разгледаш самия замък.

Скрит във внушителна борова гора, там високо на върха, има вълшебен замък с приказна архитектура и гордо развети знамена – Palacio Nacional da Pena. Слънчево-жълта фасада, кубета и кулички – какво повече може да иска туристът за фон на своето селфи! Близо до него е крепостта на маврите, строена още в Х век. Гора, руини, прекрасни пътеки за обхождане – отиваме също и до Quinta da Regaleira – неоготическо имение, забележителното в което са градините. градините. А те крият тайни проходи, мистичен символизъм и дори кладенец, в който са се ръкополагали рицарите тамплиери.

дори кладенец, в който са се ръкополагали рицарите тамплиери.

В случай че сте привърженици на норматива от 10 000 крачки на ден, със сигурност ще ги направите, ако безстрашно предприемете пеша (като нас) едночасовото слизане от Двореца Пена покрай крепостните стени надолу – до оживените улички и дюкянчета на Стария град. В търсене на автентична португалска кръчма, в която да обядваме, пътят не ни се стори много дълъг, но на другия ден имахме сериозна мускулна треска (доказателство, че невинаги е по-лесно да слизаш, отколкото да се качваш). Следобеда преминаваме бързо през площадката на Palacio Nacional da Sintra, като си обещаваме следващия път да го разгледаме отвътре. И оставяме за следващо посещение двореца Monserrate – величествена арабска вила, с филигранна каменна резба по фасадата на кръглата и` кула. В нейните вълшебни градини, съветват местните гидове, може да избягате от хорската глъч и да се отдадете на уникална възстановителна медитация.


Свързано