Препоръчано13.05.2015

Какво научихме от 77-годишния кайт сърфист

Можем ли да бъдем млади на 77? Отговорът е „да“. Особено ако попитате Дейвид от Великобритания, който продължава да практикува любимия екстремен спорт дори на респектиращата си възраст.

+2 снимкиКакво научихме от 77-годишния кайт сърфист
Мислили ли сте какъв ще бъде животът ви, когато прехвърлите 60-те или 70-те? Докато все още сме в първата половина от жизнения си път обикновено, съзнателно или не, избягваме да си представяме какво бихме правили или как бихме изглеждали, когато активната част на живота ни е преминала. Защото искаме да останем млади, енергични и здрави възможно най-дълго. Дали възрастта е просто цифра или състояние на ума и нагласа към живота? Дали можем да бъдем млади на 77? Отговорът е „да“. Особено ако попитате Дейвид, 77-годишен кайт сърфист от Великобритания.

Много често вдъхновяващите хора са именно такива, защото нещо в живота им ги е накарало да преосмислят мирогледа и битието си изцяло. За Дейвид, внезапната загуба на съпругата му, се оказва повратна точка. Той решава, че ще изживее всеки момент от живота си възможно най-пълноценно. Дейвид намира утеха в усещането за свобода и бягство, което му дава водата. Кара уиндсърф от 40 години, а преди около 8 открива кайтсърфинга. Описва преживяването като „поезия в движение“ и казва, че ако и в рая е така, с удоволствие ще отиде там.

Вдъхновени от историята на 77-годишния кайт сърфист, Джеймс Калъм и Алекс Кноуелс създават кратък филм за него, разказващ за страстта на Дейвид към водата и екстремния спорт и дълбоката връзка с неговия живот като цяло. „Аз съм стар човек с млад ум“, казва Дейвид и добавя, че в деня, в който това престане да бъде така, ще умре. Съвсем естествено той споменава, че просто прави онова, което иска, и не знае защо за повечето хора това е трудна задача. Не би трябвало да има причина, която да ви накара да спрете да правите нещата, които ви носят щастие.

Звучи като нещо, което сме чували многократно. Всички обичаме да четем и да научаваме мотивиращи и вдъхновяващи истории на хора, които са успели да излязат извън общоприетите рамки и които ни карат да повярваме, че щом някой друг може да се справи, значи и ние можем. Сигурни сме, че няма как всички 77-годишни да живеят като Дейвид, но пък се надяваме, че поне 37-годишните ще почерпят от неговата енергия и млад дух. Защото ако на 27, 37 или 47 умът ти не е млад, то на 77 със сигурност няма да е.

Отделете си следващите 5 минути, за да се „заразите“ с желание и хъс да направите точно това, което да ви донесе щастие. И не го отлагайте твърде дълго.


Свързано

Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

София Павлова София Павлова
Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова