Препоръчано12.12.2014

8 важни факта преди да заминете за Япония за първи път

Ако сте планирали пътуване до страната на изгряващото слънце, добре е да научите няколко неща, за да избегнете конфузни ситуации.

8 важни факта преди да заминете за Япония за първи път
Японските традиции и култура са сред онези, които пораждат изключителен интерес у хората от Западния свят. Различна, древна, пъстра, завладяваща, загадъчна, зрелищна цивилизация, която кара всеки, докоснал се до нея, да се връща и преоткрива.

Без претенции за изчерпателност, препоръчваме на всеки, който ще посети този впечатляващ свят за първи път, да има предвид няколко неща, които за нас може да изглеждат странни, но всъщност за японците са съвсем естествени.

1. Пешеходни правила
Въпреки че Токио е сред най-гъсто населените градове в света, тълпите там са подредени. Пешеходците по тротоарите спазват неписаното правило да се движат от лявата страна, почти толкова стриктно, колкото автомобилите. При ескалаторите правилото става още по-сложно – трябва да стоите от лявата страна, а ако бързате, можете да се движите отдясно. Не си и помисляйте да застанете неподвижно отдясно, тъй като рискувате да бъдете прегазени от безпощадни бързащи пешеходци.

2. Да наричаш нещата с истинските им имена
Изричането на глас на наименованието на гениталиите, особено на женските, е едно най-строгите японски табута. Вместо това, японците ще подскажат какво имат предвид чрез думата „asoko”, което буквално означава „там“ и обикновено се разбира от всички – няма нужда от намигване или подсмихване.

3. Докосване
Ако смятате, че физическият контакт е добър начин хората да се сближават, можете да бъдете възприети като „hentai” (странен) в Япония. Там се очаква всички да се покланят, особено на онези, които са по-възрастни или по-висшестоящи. За разлика от западняците, японците не си разменят микроби, за да се поздравят – никакви ръкостискания и, разбира се, никакви целувки!

4. Бакшиш
Дори не си и помисляйте да оставите бакшиш в Япония – това би създало сериозно объркване. Ако оставите излишна сума пари, независимо каква е, не се изненадвайте, че сервитьорът ще ви подгони по улицата, за да ви ги върне.

5. Странни звуци
Ако вземете метрото на Токио през зимата, ще имате „удоволствието“ да чуете истински концерт от подсмърчащи носове. Японците мразят да си духат носа на всеослушание или да видят как някой друг го прави. За сметка на това обаче, подсмърчането се приема за нещо съвсем нормално, а шумното сумтене остава абсолютно незабелязано.

6. Соев сос върху бял ориз – помислете пак
Ако си позволите да сложите дори една капка соев сос върху искрящо белия ориз, ще ви сметнат за крайно невъзпитан. Дори и да не обичате чист ориз, в никакъв случай не го правете на обществено място или шеф-готвачът/домакинът ще бъдат дълбоко обидени. Ако все пак ви е трудно да преглътнете белия ориз без никакво овкусяване, можете да сложите соев сос на друг продукт и веднага след като го хапнете, да си вземете и от ориза, за да смесите вкусовете.

7. Кръстосани крака
Кръстосването на краката се смята за неприемливо дори и да се постараете да го направите елегантно и със стил. Вместо това, можете да опитате „seiza” – мъчителна форма на традиционен японски начин на сядане на колене, измислен специално като изтезание за чужденци. Японците нямат никакъв проблем да седят по този начин продължително време, но за повечето западняци си е истинско предизвикателство.

8. Уважение към храната
Макар че не е проблем да ходите, докато се храните, в Япония това може да бъде възприето като липса на достатъчно уважение към храната и към хората, които са я приготвили и отгледали. Най-общо казано японците почитат храната и дори да си купят нещо от улични продавачи, обикновено го консумират на място или си го взимат за вкъщи.

И докато сме на Източна вълна, споделяме с вас една от най-силните и красивите сцени от любимия ни филм „Мемоарите на една гейша“:


Свързано

Пътуването продължава
Акценти20.08.2019
Пътуването продължава

Класически дизайн в съвременни фотоапарати – за хора, които не искат да останат незабелязани.

Николай Шабарков Николай Шабарков
Efoil - да полетиш над вълните
Акценти19.08.2019
Efoil - да полетиш над вълните

Сърфирай като професионалист и извън социалните мрежи!

Виктор Папазов
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година
Акценти15.08.2019
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година

Надeжда Халачева, управител на Este Fitness & Spa,  спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството
Акценти14.08.2019
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството

С безмесните си ресторанти, съществуващи десетилетия, магазини за обувки без естествена кожа и зелените си хотели, Берлин бавно, но сигурно, се превръща във веган столицата на Европа.

Марияна Гаврилова
Как се променят стандартите за красота през вековете
Красота13.08.2019
Как се променят стандартите за красота през вековете

Вижте колко безумни можем да сме понякога в стремежа си да изглеждаме по определен начин.

Emsculpt – процедура от бъдещето, сега
Акценти12.08.2019
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега

Отново във форма.

Ирена Комитова
Бижутата не са само за украса
Бижута10.08.2019
Бижутата не са само за украса

Още от зората на човечеството, украшенията носят дълбоко символно значение

Биляна Константинова Биляна Константинова
Как да научите децата на отношение към парите
Деца09.08.2019
Как да научите децата на отношение към парите

Това е един от постаментите в живота- не оставяйте тази задача на случайни хора!

Биляна Константинова Биляна Константинова
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част III
Гурме07.08.2019
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част III

Готвачите от Изтока имат уникални рецепти, дължащи се на традиционните местни подправки, продукти и обичаи.

Виктор Големинов Виктор Големинов