Акценти01.10.2019

Танзания... Asante!

Как един друг свят може да ни помогне да станем търпеливи, гъвкави и приемащи.

Биляна Богданова
+6 снимкиТанзания... Asante!

Африка винаги е резонирала в сърцето ми, но някак все не стигах до този континент. Чаках години, докато животът най-накрая ме отведе там. Заминах с малко багаж, много ентусиазъм и никакви очаквания. Върнах се обратно в България с уважение и огромна благодарност. Основната причина за пътуването ми до Африка беше доброволческата ми инициатива към фондация, базирана в град Аруша, Танзания. Twende (в превод „Да вървим“) е център за социални иновации и подкрепа на местния бизнес, а работата ми беше да бъда ментор на местни предприемачи, да им помогна да бъдат по-устойчиви и да подобрят живота си. Аз самата имах нужда от помощ при това пътуване и тя ми беше дадена от Qatar Airways, които ме отведоха до този цветен континент и направиха времето ми във въздуха комфортно. Подкрепяйки мен, те подкрепиха и каузата ми, за което с десетките ми нови познати в Танзания сме им благодарни.

Африка е суров континент и това усетих веднага с пристигането си. Нищо не идва лесно и наготово. Но в същото време това място е някак „топло“, странно приветливо и вълшебно. Е, понякога ми се е искало поне за кратко целият хаос да е малко по-подреден. Да знам как и кога ще стигна там, накъдето съм тръгнала. Да не се налага да се пазаря за всичко. Но знам, че тогава цялата магия ще изчезне. Всяка монета си има две страни. И „хаосът“ е втората страна на „очарованието“ на Африка. Да започнем оттам, че всичко, свързано с фиксиран час на Черния континент, са всъщност едни плаващи пясъци, в които колкото повече опитваш да се хванеш за нещо стабилно, толкова повече потъваш. Те самите

използват термина African time,
който разтяга всичко във времето с около два часа. Цялата ми работа се затрудняваше още повече от езиковата бариера и необходимостта да работя с преводач – младо местно момиче, което също трябваше да преведа през менторската програма, за да съм поне малко сигурна, че това, което превежда, е вярно.

За първи път се почувствах наистина „изгубена в превода“. Отне ми известно време, за да установя, че трябва да оставя собствената си резултатна ориентираност в Европа. В менторството всичко опира до другите – как те мислят, как те виждат ситуациите и какви са техните желания. Не можех да им наложа нито нашия начин на работа, нито „правилните“ за нас решения, защото те работят и живеят в различна среда. Аз трябваше да погледна през техните очи и да ги разбера, а това означаваше да подходя с повече лекота и игривост. Точно такива, каквито са те – та те

дори нямат дума за "сериозен" на swahili.
Всичко се измерва „на око“, случва се някак на магия и на всяка крачка дебне изненада.

Отидох на фризьор с идеята да си върна естествения кафяв цвят на сериозно изрусялата ми от слънцето коса, но си тръгнах… почти оранжева?! Oh, mistake – каза тя… Можеш просто да въздъхнеш с облекчение, че поне косата все още си е там, и да кажеш Asante – благодаря! Почти никога не получаваш точно това, което си очаквал, но нямаш полезен ход за действие… Взимаш, каквото са ти дали, и си тръгваш. С усмивка. С времето се научих да нямам конкретни очаквания за каквото и да е, а просто с детско нетърпение да очаквам следващата изненада. Различните култури, вярвания и религии винаги са ме вълнували и вдъхновявали. А Танзания е толкова богата на възможности за преживявания, културно разнообразие и изключителна природна красота, че за три месеца тук едва успях да разчопкам повърхността. Придвижването с публичния транспорт си беше приключение, което винаги ме е разсмивало.

Градското средство – dala dala – е нещо като нашата маршрутка, в която дори аз не мога да стоя изправена, без да ми се наложи да си наведа главата. В нея обаче винаги има място. Винаги. Дори когато мога да се закълна, че вътре не може да се побере дори и един човек повече, шофьорът спира… и се качват двама! С куфари… Понеже правите често се подпират на едно пръстче, на седналите се полага да се грижат за багажа. Съответно не се учудвайте, ако непознати хора ви дадат да им държите каквото си носят –

дамска чанта, кошница, бебе или животно.
Е как да ги замениш с такси или кола под наем?! Най-забавните ситуации са ми се случвали в местния транспорт, най- необикновените срещи са тези с обикновените хора, а най- интересните и красиви места са тези, до които се стига трудно и се пътува дълго. Поназнайването на основен swahili си е направо необходимост по селата, а дори и вътре в града. Дори няколко думи отварят много врати, а правилният поздрав (понеже те имат пет различни в зависимост от това към кого се обръщаш) води до широки усмивки и помощ по пътя.

Предприемането на сафари в Африка е едно от най- невероятните изживявания, които съм имала в живота си. Усещането е все едно си влезнал в научнопопулярен филм и наблюдаваш всичко отстрани, без никой да забелязва теб. В саваната цари пълно безвремие и тотално спокойствие, а животните просто си живеят на един метър от теб и правят всичко онова, което биха правили, ако те нямаше – ловуват, хранят се, бият се, обичат се... Джипът бавно върви по черния път покрай стада от зебри, антилопи гну и слонове, които спокойно пресичат пътя пред колата. Има неща, които не се забравят. Този залез в саваната през дърветата баобаб, чиито клони приличат на корени. Жирафът, толкова безумно смешен и грациозен едновременно, който се обръща и те поглежда в очите, а наоколо е толкова тихо, че можеш да го чуеш как си преживя тревичката… тази среща е среща със самия живот.

Взех със себе си и други спомени. Отдалечените бели плажове по източния бряг с мангрови дървета и изгревите над Индийския океан, когато водата е спокойна като езеро, а ти си единственият човек в океана, докъдето стига погледът. Труднодостъпните села на масаите, които всички смятат за страшни и агресивни, но там те споделиха с мен къщите, храната и водата си, която влачат с магарета от километри.

Децата, които ме разглеждаха като маймунка,
бурният смях на жените при вида на спалния ми чувал, възможността да участвам в ежедневието им… дълбочината на тази емоция е неизмерима. Цветовете и шарените дрехи в града; музиката и изкуството, които заливат отвсякъде; бебетата в шалове върху гърбовете на жените и огромните кошници по главите им, чието балансиране противоречи на всякакви физически закони; африканските mamas (всяка по-възрастна жена), които готвят на огън на улицата; върховете на Килиманджаро и Меру и зелените хълмове на планината Усамбара…

Всичко това омагьосва, ако отвориш сетивата си за него. Но има три много важни неща, с които трябва винаги да пътуваш и живееш в Африка – търпение, гъвкавост и чувство за хумор. Ако забравиш някое от тях по пътя – цялата красота изчезва.
Аз лично намерих в Африка втори дом, взех оттам много повече, отколкото предполагах, и оставих част от сърцето си.

 

Вижте още:

Съвършената театрална пиеса на Южна Африка

Азия - висока скорост за бавен живот

Южна Америка, уловена в 4 срещи


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова