От броя04.08.2019

Съвършената театрална пиеса на Южна Африка

"Чуждите земи никога не издават тайните си на пътешественика. Най-доброто, което ще ти предложат, са вълнуващи парченца, само колкото да разпалят въображението ти. Тайните, които разкриват, са всъщност твоите собствени – тези, които пазиш от себе си. И това е достатъчна причина да пътуваш" - Греъм Спаркс

Петя Мургова
+5 снимкиСъвършената театрална пиеса на Южна Африка

Споделям философията, че най-смислената ни инвестиция е времето, което посвещаваме на вълнуващите срещи с непознати култури и хора. Последното ми по-дълго време, изкарано out of office, беше през януари тази година в Южна Африка, Замбия и Зимбабве.

На организираните ми приятели винаги им е доста интересно и смешно как казвам „ДА!“, преди да съм видяла и проучила като тях с подробности картата и маршрутите на едно дълго пътуване. Знаех най-общо програмата ни, но това беше моят откривателски бонус – да усетя с всички сетива новите места. Запознанството ми с Южна Африка беше абсолютно непредубедено – като общуването с някого, когото не познаваш, а го възприемаш спонтанно, усещаш го като емоция, глас, интереси, душевност, истинност на разказа така, както Бог го е създал – една неподправена Вселена.

За тези 14 дни усетих по неповторим начин няколко кътчета от огромния Черен континент. Успяхме да обгърнем най-големия в света водопад Виктория, дълъг 2,7 км, пеша, като го погледнахме и от двете му страни – замбийска и зимбабвийска, с хеликоптер прелетяхме над него и му се полюбувахме с уникалното пътуване с влака Royal Livingston Express през моста, свързващ двете държави. За това обаче – друг път. Днес ще ви разкажа за неповторимия вкус на вината и храната, които дегустирахме в Южна Африка.

 

In vino veritas,

гласи поговорката. Във виното не просто е истината, то е магия. Нещо повече от религия, то е невидимата нишка между приятели, то ни събира, то е разговор, то е споделяне на живо в този забързан свят. За да докажем теорията на Маслоу, ще споделя, че последните два дни от това пътуване бяха посветени на винен тур. Първата ни спирка беше в Паарл, избата Fairview. Разказът за виното минава през лична и преживяна история, разказана ни от Беата, полякиня на близо 70 години. Дошла е в Южна Африка през 1976 г., започнала е като учителка и е била много обичана от децата, докато по време на апартейда я уволнили, тъй като не било прието бяла да обучава африканци. После останала без работа и по това време среща своя съпруг – местен адвокат. На едно погребение среща и собственика на избата – богат латвиец, ­ предлага работа. Така след учителството започва да се занимава със застраховки, играе и преподава йога, а в свободното си време се е отдала на професията на водещ на дегустация. С времето превърнала хобито си в успешен бизнес и така вече повече от 21 години тя говори със страст за виното и за историята на мястото.

Характерно за тази изба е и уникалното производство на собствени сирена, всяко от които е внимателно подбрано. Усещането, което се намести у мен след срещата с Беата, беше като да си споделил чаша с приятел. Регионът Паарл включва зоната Франшхук („Френско кътче“), която е запазила френския си характер от ХVІІ век. Вината тук отлежават в дъбови бъчви, а и тук се прави най-доброто пенливо вино. Градът Франшхук носи очарованието на красиви малки улички с привлекателни заведения и магазинчета, а където и да седнеш, можеш да усетиш аромата на вино. Основните бели сортове са шенин блан (наричан тук steen), александрийски мускат (известен като hanepoot), коломбар, совиньон и кейп ризлинг. При червените основни сортове са сензо, каберне совиньон и пинотаж (кръстоска между сензо и пино ноар от 1926). Втора спирка беше Стеленбош. В този регион са съсредоточени най-много изби с качествени вина. Основните сортове тук са каберне совиньон, каберне фран, мерло и сира, но там се правят и някои от най-добрите вина с пинотаж. Преобладаващите сортове в Южна Африка са бели, но през последните години усилено се засаждат и червени. През последните години все по-популярни стават сира, мерло, каберне совиньон и пино ноар. Освен пинотаж (пуснат на пазара през 1961 г.) има още пет кръстоски, но единствено тази между сензо и пино ноар успява да се наложи на международната сцена като сорт, а също и символ на южноафриканското вино. След прекрасния тур из най-забележителния винен регион на ЮАР всичко останало беше прелюдия към последната вечер, посветена на съвършената театрална пиеса на ресторант

 

La Colombe, кулинарния Шекспир.

Елена, нашата вдъхновителка за това пътуване, ни изненада с резервация, която беше направила грижливо 2 месеца по-рано в ресторанта, който е в топ 25 на Trip Advisor и е седми в класацията на най-добрите в света през последните няколко години.

Вечерята там определено беше черешката на тортата ни в Южна Африка. La Colombe отваря врати за всеки, решил да се настани удобно в креслото и да се остави в обятията на незабравима театрална гурме „постановка“. Дизайнът на ресторанта е минималистичен, като повечето Michelin ресторанти по света, но забележителното меню, презентацията на храната и виното, както и прецизното добре оркестрирано внимание към детайлите бяха дело на главния режисьор-готвач Джеймс Гааг. Изненадите започнаха от посрещането ни на входа: прекрасен, с красиви европейски черти африканец ни представи миниатюрната градина, осеяна от зелена растителност, цветя, засети внимателно върху огромен дънер, покрити с истински мъх, върху който като причудливи зелени гъби бяха кацнали малки зелени ябълки от шоколад, пълни с газирано вино и ликьор с вкус на ябълков сайдер. Оттам нататък всеки детайл добавяше нов щрих към уникалността на представлението, което ти поднася този ресторант, за да не забравяме защо La Colombe е в челните позиции за най-добри ресторанти в света.

Да разкриеш прекалено много за самата храна е като да раздухаш развръзката в една увлекателна драма – наистина проваляш преживяването на бъдещите гости, отнемаш от елемента на изненадата и насладата от съвършенството на творчеството в завършения му вид. „Театърът“ предлага 4 вида постановки в 4 различни „жанра“, от които според вкуса си да направиш своя избор, което прави драмата още по-завладяваща. Изключихме от опциите вегетарианските вариации и избрахме 10-степенното меню. За да подскажа за какво иде реч, ще споделя, че любимата ми част от менюто бяха остъклени лангустини с корейска патица, израелски кускус, копър, всичко това поднесено в умами бульон. Пяна от гъби, чипс от листа от теменужка и истински захарен памук на клонче бяха завършекът на тази наслада. Не мога да пропусна сред предястията звездния завой – личният и безпогрешен подпис на готвача – консервена кутия с вкусно изпечена и маринована риба тон със задушени зърна от едамаме и маринована репичка със сос от лайм и джинджифил.

Няма да сгрешите да опитате агнешки език и миди с фъстъци и чесново пюре, панчета, гъши дроб с артишок или сладолед с канела, ябълки и карамел, в който е постигната съвършена текстура. Фантастични са също така и предложенията за риба с моркови с емулсия от джинджифил, скариди и суши с ориз, патешки гърди с кашу и пюре от ряпа или плод между грейпфрут и мандарина, наречен минеола. Между предястията и за коригиране на вкуса ни поднесоха кулинарна изненада, сякаш

 

Извадено от картина на Ботичели:

голяма дървена кутия, от която на пръски от сух лед излизаше като на струи водопадът Виктория и водната му завеса се спускаше от кутията с изненади, за да открие поредното вълшебство: малки маракуи, грижливо издълбани, украсени неподражаемо с лимонови треви и пълни с коктейл Маргарита. Не пропускайте да опитате и De Morgenzon: прекрасна комбинация от 42% каберне совиньон, 29% мерло, 15% малбек,10% пти вердо, 4% каберне фран. Уникалното за вината De Morgenzon (или „Сутрешното слънце“) е мястото, откъдето започва долината Стеленбош, която посреща сутрешното слънце поради високата си надморска височина. Създателите на това вино пускат барокова и ранна класическа музика на лозята в избите всеки ден през последните седем години и вярват, че философията на успеха и красивите тонове на музиката придават невероятно очарование към вкуса на виното, както водата поема от енергията ни. Ефектът на звука и музиката върху растежа на растенията е въпрос, който развълнува и нас, а ефектът на виното допринесе определено за хармонията ни и ни очарова. И както казва Антъни Бурдейн: „Храната е всичко, което сме. Тя е продължение на националното и етническото ни чувство, на личната ни история, на района ни, на племето ни, на бабите ни“. Замислих се колко ли тайни носи това място, продължение на личната история на създателите на този театър, наречен La Сolombe. Нищо не може да бъде сравнено с диханието, усещането и очарованието, което остави в мен Южна Африка... И няма по-точен завършек тук от думите на Шекспир: „Има по земята и небето неща, Хорацио, които наш‘та нещастна философия не е дори сънувала“.

 

Вижте още:

Сборен пункт: Барселона

В търсене на преживявания в Западна Австралия

Удоволствие из Ориента

 


Свързано