Акценти27.04.2022

Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Божена Панделиева
+2 снимкиТиери Мюглер извън въображението

Легендарният френски дизайнер омагьосва модната индустрия от 70-те години насам, създавайки своя неповторим, сякаш не от този свят стил. Стил,
вдъхновяван от всичко, до което любопитната му артистична душа се докосне – от американски ретро автомобили, през нямо кино, до животинския свят.

Докато учех моден мениджмънт в HEC Paris, бях бегло запозната с творчеството и артистичното вдъхновение на твореца, любимец и добър приятел на Мадона, Ирина Шейк, Иман, Карди Би, Клаудия Шифър, Дейвид Бауи, Бела Хадид, Джордж Майкъл, Бийонсе, Линда Еванджелиста, Ева Херцигова, Деми Мур, Лейди Гага, Тина Кунаки и много други. При последното ми пътуване до Париж имах невероятния късмет да попадна на изложба в чест на творчеството и кариерата на гениалния дизайнер в Музея на изящните изкуства. Не мисля, че някога съм присъствала на изложба, която да ме остави истински без дъх, да обиколя няколко пъти и да прекарам часове наред, вглеждайки се във всеки един детайл. Сякаш гласове от други вселени са говорили на твореца, докато е работил върху дизайните, сценичните костюми, фотографията и филмите си.

Дързостта на Тиери Мюглер е отпечатана и в грандиозните ревюта, които организира, и в смелата сценография на класически постановки. Той е лошото момче в модния свят на 80-те години, което 

трансформира класическите ревюта в рок събития.

Това, което за зрителя, попаднал във вълшебния свят на дизайнера, изглежда немислимо, за твореца е просто следване на пътищата на неговите цветни фантазии.

Геният, с когото се сбогувахме в началото на тази година, успява да присъства на откриването на вълшебната експозиция и може би поради личното му присъствие неговата магия все още лети между стените на Musée des Arts Décoratifs. Когато вижда изложбата завършена, Тиери казва, че е изключително развълнуван да наблюдава всички разклонения на творческите му пориви, вплетени в една експозиция. За него „предметите на модата – не мога да ги нарека мода; те са костюми за сцената, на която се представяме всеки ден, и 

за ежедневното режисиране на самия себе си”.

За дизайнера с постмодерна естетика тоалетите, които твори, са създадени за един по-добър и по-щастлив свят. Често описван като футурист, той експериментира с авангардни техники и материали като стъкло, плексиглас, PVC, винил и стомана в своето високотехнологично, специализирано в „индустриален котюр“ и подобно на лаборатория ателие. Фантазиите му свързват в едно цяло холивудски блясък, животинското кралство, еротика
и научна фантастика. Най-характерните елементи в творчеството му са строгите модели с огромни ръкави и тесни корсети, които придават на жената властен, изискан и същевременно чувствен вид.

140-те тоалета, показани на изложбата, заедно с аксесоари, сценични костюми, видеа, снимки и редки архивни материали и скици са доказателство за изключително значимата роля на дизайнера при връщането на водещото място на Париж като световна столица на модата, която в даден момент е разклатена от позициите на Милано и Ню Йорк. В зенита на кариерата на Тиери Мюглер президентът на Франция Франсоа Митеран признава модата за „водещо изкуство“.

За Мюглер невъзможни и непостижими фантазии няма. Той сам снима голяма част от музите си, като избира неконвенционални и изключително трудни за правене на фотосесии места, като на айсберг в Гренландия, сред дюните на Сахара, на върха на небостъргача Chrysler Building в Ню Йорк и на покрива на Парижката опера.

Повлиян от готическата архитектура на катедралата в родния си Страсбург, както и арт деко, изкуството на СССР и футуристичната естетика, дизайнерът създава голям брой изображения, вдъхновени от борбата на силите на природата и 

жената, която е равна, ако не и по-силна от мъжа.

Бивш професионален танцьор, той обръща изключително внимание на сценичното оформление на своите ревюта. Избира внимателно темата, мястото, осветлението, но най-вече музиката. Мюглер сам създава еклектични миксове, съчетаващи африкански ритми, египетски мелодии и много други, всички съчетани със звуци на вода, метал и смях, както и Бетовен, Верди или Вагнер.

През 1984 г., внасяйки в Европа за първи път концепция, въведена от японския дизайнер Исей Мияке през 1973 г., Мюглер представя модно ревю, за което продава билети на широката публика. Над 6000 души присъстват на незабравимата суперпродукция, модна опера в „Зенит Арена“ в Париж, която изисква 800 прожектора и събира 60 модели, за да представят 350 дизайна.

Смъртта на легендарния творец е истинска трагедия за модния свят, но наследството, което Мюглер оставя, ще служи за вдъхновение десетки години напред. Истински моден визионер, чрез всяка една снимка, тоалет или сценичен костюм той разказва история, на която само задава началото, а краят зависи от въображението и моментното състояние на духа на зрителя.

Изложбата на Тиери Мюглер ще ви накара да се замислите, да мечтаете, да искате да сте смели, дръзки, ярки и сякаш не съвсем принадлежащи на този свят. Можете да се докоснете лично до приказката на дизайнера до 24 април тази година в Musée des Arts Décoratifs в Париж.


Свързано

Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева
Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили
Акценти15.03.2022
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums
Акценти09.12.2020
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums

Страст към съвършенство от 1860 г. с Chopard.

Свят отвъд границите
Акценти11.11.2020
Свят отвъд границите

PHILIPP PLEIN NO LIMIT$

София Павлова София Павлова
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева