Акценти28.02.2020

Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
+8 снимкиНеподправената Африка

Първия път, когато потеглих сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен.
Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън утъпканите туристически пътеки, в Африка не я грози никаква опасност. Стига да не забравя, че очарователните големи котки от Animal Planet и още по-приятелски настроените слончета са такива само в телевизора. В резерватите дивите животни са наистина диви и затова трябва да се следват примерно правилата на рейнджърите. Останалото са дивни гледки, величествени пейзажи и инвестиция в спомени. А на онези, които се чудят как може човек без „другарче“ да броди по чужди страни, ще кажа, че през увеличителното стъкло на самотата светът изглежда по-бистър, детайлен и дружелюбен.

"Бутиковите" паркове на Ботсвана

Най-популярните посоки за фотосафари на Черния континент са Кения, Танзания и Южна Африка. Българите тепърва ще откриват неподправения чар на Ботсвана, чийто релеф прелива от резерват в резерват. Там толкова държат на опазването на природата си, че изражението на иначе любезните местни мигом се променя, щом чуят думата „лов“. Защото се отнасят с уважение към животните и не ги превръщат в атракция, а посетителите ги виждат в естествената им среда Ботсвана е истинската Африка, в която се лети от парк на парк с малки частни самолети. Основните национални резервати са три и щом минеш под арката на входовете им, влизаш в дивото. Във всеки от тях има максимум по две лоджи с не повече от 10 стаи, което силно ограничава бройката на туристите и придава „бутиково“ звучене на фотосафарито.
Макар да са отдалечени на едва 40 минути полет един от друг, трите парка на Ботсвана са коренно различни – от типичния пустинен пейзаж с протегнати към небето ръце на сухите дървета до тучна зеленина с изобилие от цветя или типична савана.

Ботсвана
Северна Ботсвана е едно от малкото останали места, където оцелява застрашеното африканско диво куче. Срещат се синьо Гну и различни видове антилопи. В националния парк Чоубе (11 000 кв. км) е най-голямата концентрация в света на африкански слонове.
Посещението в Савуте и Мореми е за ценители на природата, избягали от туристическата масовка, при която десетки джипове се стичат, за да снимат отегчен лъв или жираф. За онези, които бърчат нос, че истински дивото означава несгоди, нека уточня – в лоджите екологията е прегърнала удобството, съчетано със сърцат персонал, басейн и all inclusive.

Водопадът Виктория

Водопадите Виктория - 5 млн. метра в секунда Между Замбия и Зимбабве, на река Замбези, се намира едно от съвременните чудеса на света – водопадите Виктория. Да сте наблизо и да не отидете дотам си е углавно престъпление! Величествената гледка напълно отговаря на африканското си име „Моси-оа-Туниа“ – или „Гърмящ дим“ на езика на племето кололо. Могъщата река Замбези падайки, образува водна завеса дълга почти 2 км. През дъждовния период всяка секунда тук се изливат 5 млн. литра.
Водопадът, кръстен от изследователя Дейвид Ливингстън на британската кралица Виктория, е толкова завладяващ, че ненапразно е вписан в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Намибия - поезията на пустинята и океана

Страната е била немска колония и ненапразно казват „Германия в Африка“. В столицата Виндхук може да се видят лютеранска църква, форт и три замъка от XIX век в неоготически стил. Но кой би отишъл в Африка заради тях, при положение че в Намибия се сблъскват две стихии – пустинята и океанът.

Намибия

Незабравимо е фотосафарито в парка Етоша – в превод от езика на народа овамба „голямо бяло място“, напомнящо марсиански пейзаж. Кънтящата тишина се нарушава само от крясъка на птица. Но близо до езерото се появяват слонове, жирафи, черни носорози, лъвове...
Пустинята Намиб е една от най-старите на земята. Тя поразява с обветрените от бурите скали, с живописните каньони, огромните набраздени дюни и китните оазиси. По-стар от нея е само каньонът Фиш-ривър, образувал се в резултат на гигантска тектонична активност преди 150 млн. години.

От искрящо белите плажове до снега на Килиманджаро

Танзания и Занзибар са „очаквано добра комбинация“ за двуседмичен отдих. Остава само да изберете дали първо да съберете сили на някой от 25-те снежнобели плажа с тюркоазена вода на Занзибар и после да тръгнете на фотосафари из резерватите на Танзания, или обратното.
Според „Конде нест“ необитаемият занзибарски остров Мнемба е едно от най-романтичните места на планетата, любимо на Шарън Стоун, Бил Гейтс, Майкъл Дъглас и Наоми Кембъл. Невероятните природни комплекси, 12-те национални парка, 13-те резервата и 38-те природозащитени територии осигуряват на Танзания славата на едно от най-добрите места в света за еко-туризъм.

Няма човек, който да не е чувал за Нгоро-Нгоро или за Серенгети

Първият резерват е недалеч от границата с Кения и представлява огромен кратер с дълбочина 600 м. Планината около него се е родила от избухването на вулкан преди 2.5 млн. години. На дъното му се намират соленото езеро Магади и водопадите Мунго. В самия кратер с площ 264 кв. км се срещат копитни и тревопасни, но също така лъвове, леопарди, хиени, хипопотами...

Национален парк Серенгети

Тук зимуват и много прелетни птици от Европа. Присъствието на двуроги носорози, гепарди и африкански слонове дава на Нгоро-Нгоро официалния статут на Международен биосферен резерват. Серенгети (според местно наречие – „безкрайни равнини“) е най-известният национален парк в Танзания. Тук може да се потопите в онази Източна Африка, съществувала преди появата на белия човек. По неизбродимите пространства шестват 4.5 млн. копитни в търсене на храна. Серенгети се смята за едно от най- добрите места за наблюдение на повече от 35 вида бозайници, вкл. „голямата петорка“ (слон, носорог, лъв, леопард и бивол). Плюс повече от 500 вида птици и над 350 пълзящи.

Спящият вулкан Килиманджаро (5895 м, в превод – „блестяща планина“) е най-високият и единствен заснежен връх в Африка. Националният парк Аруша лежи между Килиманджаро и планината Меру (4556 м). Той покорява с броеницата от езера и с растенията, които може да се видят единствено там, с кедровите си гори и типично алпийските ливади.

Килиманджаро, Кения

Южна Африка - между Крюгер парк и винен тур с пингвини „Класиката в жанра“ за Южна Африка е Крюгер парк, вторият по големина резерват за защитени видове в Африка. Той се простира на 19 485 кв. км, с огромно разнообразие от флора и фауна. В него на свобода живеят над 517 вида птици, 114 вида влечуги, включително черна мамба, 3000 крокодила, както и множество риби. В Крюгер има повече разновидности едри бозайници от
всеки друг парк в Африка. Популацията на слонове там е близо 20 000, а резерватът приютява и африкански диви свине, за които се смята, че са общо
400 в цяла Южна Африка. Плюс лъвове, бизони, леопарди, бели носорози и др.
Те живеят в затворена екосистема и служителите не правят нищо, освен да ги охраняват. В Крюгер се влиза през девет входа, които водят до т.нар. лоджи за нощувка – 21 на брой. Територията е толкова огромна, че изследването на деветте туристически
маршрута понякога може да продължи с дни.

Южна Африка
Ако престоят ви е кратък и сте в Йоханесбург, еднодневна алтернатива е Пиланесберг парк. В случай че сте с деца, за препоръчване е някой от многото Lions паркове, където малчуганите галят опитомени лъвчета-бебета.
По-аристократичният Кейптаун предлага колониална архитектура, винени турове и близка среща с пингвини, тюлени и китове. Задължително е да се „разпишете“ и на нос Добра надежда – най-крайната точка на африканския континент.

По следите на "Призрак и мрак" в прародината на Обама

Откакто Барак Обама седна в Овалния кабинет, местата за посещение в Кения се увеличиха с още едно – селото, откъдето са корените му. Съмнителното удоволствие да срещнете негова пралеля или вуйчо обаче се измества от безбройните възможности за фотосафари – в Масай-Мара, Амбосели, Цаво, Маунт-Кения, Самбуру...

Масай мара
А след двата холивудски хита за лъвовете убийци Призрак и Мрак, туристически обект е дори влаковата линия Момбаса- Найроби.
Националният парк Масай-Мара е разположен на височина 1650 м. От юли до септември може да се наблюдава миграцията на милиони антилопи, които отиват да търсят храна в съседния резерват Серенгети. Край река Мара се срещат уникалните черни лъвове, а водите  буквално „врат“ от крокодили и хипопотами.

Кейптаун
На около 100 км от пристанищния град Момбаса е резерватът Цаво – 20 000 кв. км. Най-интересните места там са каньонът Нгулия, платото Йата, изворите Мзима и „психеделично“ червените слонове и зебри – пръстта на парка е червена като доматена супа и тя променя цвета на животните след всяка кална баня. Или ето поредния пример за това, как Африка е истински пир за сетивата…

 

Вижте още:

Килиманджаро - сияйният великан през погледа на спортния журналист

Танзания... Asante!

На сафари със SkySafari


Свързано

The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева
Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили
Акценти15.03.2022
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums
Акценти09.12.2020
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums

Страст към съвършенство от 1860 г. с Chopard.

Свят отвъд границите
Акценти11.11.2020
Свят отвъд границите

PHILIPP PLEIN NO LIMIT$

София Павлова София Павлова
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова