Красота10.08.2023

Превенцията е най-добрата защита, грижа, стратегия за... ВСИЧКО

Как да се научим да не отлагаме?

Ирена Комитова
+12 снимкиПревенцията е най-добрата защита, грижа, стратегия за... ВСИЧКО

Колкото и пъти да повторим това „златно правило“, пак няма да е достатъчно. Особено когато се отнася до личното ни здраве. Все нещо друго ще е по-важно, ще ви вземе времето и ще избута на заден план превантивната грижа за вас самите. Децата, домът, поредната бизнес среща, новият проект, представянето пред Борда... И още, и още, и още. Знаейки това, от Preventica усмихнато ни казват, че са насреща да ни помогнат и да ни научат да не отлагаме. И „уроците“ започват с покана за вълнуваща бизнес среща.

Запишете си в бизнес календара: посещение в Preventica. Те са там и за сутрешното ви кафе, и за следобеден прием в края на работния ден. Брандираното с тяхното име и лого стълбище, от дясната страна на сграда 4 в Garitage Park, води към просторна тераса с гледка към Витоша и към входа на самата клиника. Елегантна рецепция и приветлив интериор, модерен дизайн и искряща чистота, светли тонове, естествени материали и удобни мебели, изключително въздействащи картини по стените. Това е моето „първо впечатление“ – попаднала съм на място, което знае как да те посрещне, да те успокои и предразположи.

Пристъпвам прага на този единствен до момента у нас Център за превантивна медицина и с огромно удоволствие приемам поканата да ме разведат из него. Слушам как създателите му споделят вдъхновението си да инвестират в подобен иновативен бизнес, без аналог у нас – с първокласни специалисти в различните области на медицината и денталната грижа.

Девизът „От любов към твоето здраве“ в Preventica е получил своето първокласно превъплъщение – отделните кабинети са снабдени с уникално високотехнологично оборудване за най-качествена диагностика и лечение. Веднага започвам да си отмятам наум: искам да направя това изследване и този преглед, и тази консултация, и този скрининг. Всъщност искам всичко да опитам, и то веднага, в рамките само на едно посещение.

Не, няма да стане така – здравето не е поточна линия, не е бизнес проект с начален и краен срок. За него е важно да се грижим осъзнато и систематизирано всеки ден, а пътуването ни да е съпроводено от вярна диагностика, проверена и надеждна информация, професионални съвети и наблюдение. Ето защо най-напред ще ми изпратят подробен въпросник, който мога да попълня онлайн, а чак след това ще подредим каквото е нужно. Но понеже аз обичам да правя “to-do-lists”, решавам да започна с няколко от общите изследвания: Oпознай тялото си!

Така са наречени персонализираните пакети за Full Body Check (преглед на цялото тяло). Нищо не ви боли, нямате оплаквания, но винаги е добре да знаете (ако не за вас, то за родителите ви) в каква цялостна форма е вашето тяло (помните ли, че навремето бяха казали на Тина Търнър, че е на 50 години, когато в действителност тя беше на 65? Е, нещо подобно.) Къде другаде можете, докато сте на среща със своя приятелка и си бъбрите, да ползвате привилегиите на профилактичен пакет 2-в-1? Плащате цена за един преглед, а и двете получавате диагностика и грижа – с тест за костна плътност, ехографско изследване при мамолог и професионални съвети за здравето? Приветствам този иновативен подход и решавам да го пробвам. Не е и трудно да реша с кого да дойда – разбира се, с дъщеря ми.

А знаете ли какво представлява Invenia Abus?

Това е единствената в страната ни автоматизирана ултразвукова система за диагностика на гърди – показва категорично отделните анатомични структури, отличава течни от плътни образувания и може ясно да разграничи злокачествени от доброкачествени лезии. Научните изследвания показват, че допълнителното използване на ABUS увеличава шанса за откриване на рак на гърдата с 2 до 6 пъти. Онези от нашите читателки, които са правили в миналото подобно изследване на друга апаратура, знаят, че понякога то може да се усети неприятно и болезнено. Тук, в Preventica, пациентката ляга на бялата кушетка, а апаратът преминава над нея и извършва съответния скрининг безконтактно. Това означава кратко време за преглед, независимост на оператора и чувствителност при откриване на рак, достигаща почти 100%.

И още нещо много важно: Invenia ABUS открива туморни образувания в много ранен стадий, което оказва голямо влияние върху определянето на хода на болестта, терапията и проследяването. Това модерно изследване се препоръчва както за жени над 40 години, така и за такива, които имат фамилна анамнеза за рак на гърдата или яйчниците (припомням си казуса на Анжелина Джоли). За разлика от останалите мамографи Invenia ABUS е подходящ както за бременни, така и за жени с импланти.

Аудиометрия
Клиниката разполага също с най-новата система за изследване на слуха, както и с уникална шумоизолирана камера за най-висока прецизност. Винаги е добре да направите диагностика дали имате смущения на слуха си, защото понякога той намалява постепенно и уж незабележимо, особено при работа в условия на шум и силна музика, при инфекции на ушите, при продължителна употреба на слушалки (ех, ние всички сме на мобилните си телефони постоянно, нали?), както и при преминаване на възрастта от 50 години. Накрая е важно „да чуете“ какво ще ви кажат специалистите. Да го чуете добре и да го изпълните, разбира се.

Тест за остеопороза или тест за костна плътност DEXA – определя с най-голяма точност състоянието на костите. С помощта на модерното оборудване в Preventica професионалистите могат да открият доколко е намаляла костната плътност, за да предотвратят счупването на ръка, крак или тазобедрена става; могат да определят риска от фрактури, да потвърдят или отхвърлят диагнозата „остеопороза“, а също да наблюдават ефекта от лечението и`. Това изследване е желателно да се направи от всички дами над 40 години, или пък ако специално ви е препоръчано от вашия личен лекар. И тук поведението на пациента е идентично: лягате в апарата и го оставяте да си върши работата. Бързо, безболезнено и ефективно.
Точно както са планирани да се случват и всички останали процедури, изследвания или моменти в Preventica. За завършек да не забравя да спомена, че има и специално отделение за деца. А също – VIP зона за комплексно третиране на пациенти и техните семейства – който да им осигури спокойствие и дискретност.

И така, започвам с тестовете. А за резултатите ще разкажа в следващия брой. Именно лятото е сезонът, в който имаме най-много свободно време, нека да го посветим на здравето си.


Свързано