Гурме28.07.2019

Сборен пункт: Барселона

За 48 часа в каталунската столица може да ви се случат толкова много неща.

Емилия Колева Емилия Колева
+33 снимкиСборен пункт: Барселона

Отдъхвам си донякъде, след като се качвам на самолета от Лондон към Барселона. След наситена 3-дневна конференция в британската столица и няколко сменени превозни средства, за да стигна навреме до летището, вече официално съм в кратък отпуск. Полетът трае около 2 часа, пристигам навреме, преминавам всички процедури по документи и багажи и си поръчвам капучино на испански, който не съм говорила от поне 5 години.

Поглеждам таблото с пристигащите и виждам, че имам около 20 минути, докато кацне самолетът на останалите 5-има членове на групата, която идва от София. Уговорили сме си срещата още преди няколко месеца, когато планирахме пътуването. Вероятно много от вас вече са посещавали Барселона, не е екзотична или недостъпна дестинация за нас, европейците. Но съм почти сигурна, че нещата, които се случиха на нас за тези 48 часа в града на Гауди, ще ви накарат да отидете отново, и то в най-скоро време. Един от нас празнува рожден ден, друг сбъдна тийнейджърската си мечта, трети се срещна с президент на един от най-елитните футболни клубове – „Барселона“, останалите пазарувахме, откривахме страхотни места и вкусове. Ето как 6-членната ни група усети града по време на краткия ни, но наситен с много емоции, нови вкусове, аромати и смях престой.

„Сбъднах тийнейджърската си мечта“,

казва заклетата почитателка на Backstreet Boys. Всъщност именно тя беше инициаторът на това пътуване, чиято подготовка започна още през януари. „Да знаете, купувам билети за концерта“ – скромната ни група във Viber е предупредена. „Да не се откажете, нали заминаваме за Барселона?!“. Ухилените емотикони потвърждават участието ни в заговора, последвани от идеи за места, ресторанти, магазини, които непременно ще посетим. И понеже никой не може да пресъздаде емоцията от сбъдването на една тийнейджърска мечта по-добре от онзи, който я е преживял, давам ­ думата, за да опише как това се случи в Барселона: „За Backstreet Boys мога много да говоря, да напиша доста... дори не помня кога за първи път съм ги чула и къде, сигурно по радиото (по времето на моето юношество нямаше къде другаде). Тези дни се замислих за горките ми родители и брат, които ме търпяха да лепя постери, да купувам касетки, после дискове, да гледам MTV, да ги слушам денонощно и да обяснявам, че ще се оженя за Ник (онзи русичкия, с когото баща ми до ден днешен ме бъзика).

Истината е, че в края на 90-те и началото на ХХI век те си бяха най-великата бой-банда и досега остават с най-много продадени албуми. След това нещата отшумяха, те се разделиха, но пък през последните години избухнаха социалните мрежи и аз отново ги открих, като се има предвид, че винаги съм държала албумите подръка, в случай на внезапно сполетяла ме носталгия. И ето ме сега, в средата на моите 30 г., все така отдадена почитателка, чула новия им албум, че и го одобрявам (не се шегувам, наистина е много приятен, ако не ми вярвате, пуснете си “Don’t Go Breaking My Heart”), посветен на 25 години от съществуването им и с обявено световно турне. Нямаше как да се разминем. Сдобила се с билети и верен мъж, готов да ме придружи и да издържи моето пеене, викане, скачане, се озовах в Барселона, за да сбъдна мечтата си от дните, когато бях на 13 г. Никога не съм мислила, отраснала в нашата малка държава, че ще мога да отида на този концерт, да пея с цяло гърло всички хитове и да излея цялата емоция, която съм носила от детските си години. За мен това беше недостижима мечта. Сбъдването ­ ме направи безумно щастлива, напълни ми сърцето, защото няма нищо по-ценно от чистите детски мечти. Надявам се някой ден да помогна на моето малко момче да сбъдне своите, каквито и да са те (било то и посещение на концерт на някоя застаряваща група).“ Познато ли ви е усещането, когато някой около вас е толкова положително емоционално зареден, че да почувствате прилив от неговата енергия? Горе-долу същото се случи и с нас, останалата част от групата, които не можем да се впишем в графата „заклети фенове“ на Backstreet Boys. Но щастието често е заразно.

И слава богу. Тук е моментът да спомена един важен елемент от нашето барселонско приключение – то съвпадна с рождения ден на един от представителите на мъжката част от групата. Излишно е да споменавам, че този повод допринесе за приповдигнатото настроение още преди пътуването. Ако се колебаете дали

да отпразнувате следващия си рожден ден в Барселона,

съветвам ви изобщо да не се замисляте. След кратко проучване избрахме къде точно да отбележим празника. Ресторант La Barceloneta е от местата, на които се чувстваш удобно и приятно, сякаш си от най-редовните клиенти, независимо че го посещаваш за първи път. Препоръчвам ви да си направите предварителна резервация, тъй като ресторантът почти винаги е пълен и за обяд, и за вечеря. Гледката към пристанището прави всяко от изключителните ястия още по-вкусно, а атмосферата е точно такава, каквато трябва да бъде в Барселона – уютна, свежа, но и с безкомпромисно отношение към качеството и на храната, и на обслужването.

Ако отидете там, непременно опитайте тартар от риба тон – феноменален е. Ако сте по-голяма компания, най-добре да си поръчате едра прясна риба, защото я приготвят божествено. На нашата маса присъстваха и задължителните падрончета (малките зелени чушки, които никога не ти стигат), хамон, калмари, страхотни свежи салати – всичко беше фантастично и поднесено с усмивка от Хорхе, който се грижеше за нашето удобство и добро настроение. Именно той сервира и тортата на рожденика (който по ирония носеше българския еквивалент на неговото име), а ние съответно запяхме традиционната песничка. И знаете ли какво?

След нас запя целият ресторант – всички хора, които присъстваха, за няколко минути станаха съпричастни към нашия празник, без да ни познават. Малък жест на внимание, който рядко срещаме по нашите заведения, за съжаление. Та затова напомням – не се чудете къде да прекарате следващия си рожден ден. Трябват ви само приятна компания и самолетни билети. Естествено, част от нашите 48 часа в Барселона нямаше как да не бъдат посветени на бърз обход по магазините. Познавате ли някой, който притежава

талант за пазаруване?

Но не просто да обикаля и да купува колкото се може повече, а да има вроден усет за онова, което е качествено, ще стои добре, ще си подхожда с друго, ще се комбинира за различни поводи. Е, втората дама от групата ни е надарена точно с такова умение. Да преценява и фиксира за секунди артикули, които си заслужават. И никак не ­ е трудно да те убеди, че това яке е произведено специално за теб и че ще допуснеш огромна грешка, ако излезеш от магазина без него. Освен това тя притежава и таланта да открива съкровища на тайни места.

Всеки може да мине през големите бутици на Passeig de Gràcia, но колко от нас ще имат късмета да попаднат на място като Bad Habits на симпатичната уличка Carrer del Tenor Viñas например, в което на доста по-достъпни цени спрямо високите брандове можете да допълните гардероба си с не по-малко интересни, фино изпълнени с качествени материи, тоалети? И можете да бъдете сигурни, че ще предизвикате женското любопитство откъде и как сте се сдобили с тези находки. Оставяме на вас да прецените дали да издадете малката тайна.

И като говорим за талант, в групата има и притежател на такъв за откриване на заведения. Още първата вечер след бърза справка в няколко приложения той ни заведе в Txokoa. Закътано местенце, до което стигнахме по не особено приветливи улици и дори подходихме с леко недоверие къде ще попаднем. Оказа се обаче, че ресторантчето е

предпочитано място от част от отбора на Барселона

и някои от футболистите са редовни клиенти. Как стигнахме до това откритие ли? Докато преглеждахме менюто, усетихме нетипично раздвижване у мъжката част. Оказа се, че са забелязали бившия президент на футболен клуб „Барселона“ Сандро Росел да влиза в ресторанта. Естествено, любопитството взе превес и поразпитахме сервитьора дали идва често тук, има ли и други „звезди“, които посещават мястото. Момчето търпеливо ни отговаряше, а накрая последва и въпросът: „А вие откъде сте?“.

След като узна, оживлението беше необратимо и естествено последвано от очакваното „Ааа, Естойков!“. Няма да скрия, че чувството е приятно – да усетиш уважението и признанието за приноса на един българин в чужда страна. Може би именно това добави нужната доза увереност на един от нас да помоли Сандро Росел за снимка. А той от своя страна прие съвсем отворено молбата и размени няколко думи с нас. Разбира се, и неговата реакция, след като научи откъде сме, беше повече от красноречива – успелите хора не крият уважението си към други успели хора. Толкова е просто. Именно този, който се снима със Сандро Росел, определя себе си като кулинарен турист. Проучва грижливо хубавите места за хапване, разпитва постоянно, не спира да се социализира с всичко живо и с него никога не ти е скучно. По негова препоръка посетихме и друго интересно място –

ресторант с баска кухня – Gorria.

Още с влизането ще забележите стената със снимки на популярни личности, които са посещавали Gorria.

Разбира се, на специално място сред тях e и тази на Христо Стоичков, който е бил сред гостите там. Ако решите да отидете в този ресторант, задължително трябва да опитате опашката от бик и агнешките котлетчета – фантастично приготвено, крехко и топящо се месо, което дълго ще помните. Салатата с гъши дроб е нежна еуфория за небцето, а ако сте почитатели на десертите с бадеми, задължително е да опитате Pamplona Delices. Завършекът на нашето музикално-шопинг-кулинарно приключение в Барселона беше с брънч, по който месец по-късно все още тъгуваме. Преглеждаме снимките си, а слюноотделянето и пристъргването в стомаха са неизбежни.

“In grandmothers we trust!”

е мотото на Brunch & Cake Barcelona. „Обичаме да се храним с най-доброто и можем да предлагаме само онова, което ни харесва. Вярваме във философията на нашите баби – да правим всичко на ръка и на бавен огън, да бъдем честни и да ви дадем най-добрите възможни съставки. Благодарим ви, че ни позволявате да продължаваме да мечтаем!“, казват създателите на Brunch & Cake. Повярвайте ми, заслужава си да отидете до Барселона дори „само“ за да опитате безумно вкусните неща, които те приготвят. Представете си малко кокетно местенце, уютно, с много свежи цветове и огряно от барселонските сутрешни слънчеви лъчи. Капучино (най-хубавото, което пих изобщо, докато бяхме там), поръсено с канела, яйца по бенедиктински със сьомга, поднесени върху феноменална черна гофрета, приготвена с активен въглен, и всичко това, украсено с цветна салата и сервирано в… лопата.

Авокадо тост, в който дори не знам какво точно имаше, но просто беше пиршество за зрението и вкуса. Палачинки от брауни с шоколад, ядки, ягодов сладолед и още благини… затрудниха дори върл фен на всичко шоколадово като мен. Имаше още толкова неща, които не успяхме да опитаме, че за момент се замислихме дали да не си вземем за самолета, когато огладнеем. Отказахме се само защото решихме, че ще дойдем отново, за да наваксаме с всичко останало от менюто, съвсем скоро. Моят рожден ден е в началото на декември, а дори и зимата в Барселона е някак по-симпатична и приветлива, особено с чаша капучино с канела и авокадо тост.

 

Вижте още:

Световноизвестният испанец, който обича кьопоолу

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

 






Свързано

3 ракъ коктейла за лятото (ВИДЕО)
Акценти01.07.2019
3 ракъ коктейла за лятото (ВИДЕО)

Вкусете почивката заедно с анасонова напитка #1 в света*

Джин с мариновани лукчета: три фънки коктейла
Гурме10.07.2019
Джин с мариновани лукчета: три фънки коктейла

Funky Monkey Pickled Onions са неочаквано вкусно творение на Monkey 47 и около тях се случват серия от събития това лято...

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II
Акценти01.07.2019
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II

Британци и американци в надпревара за най-вкусно приготвеното месо

Виктор Големинов Виктор Големинов
Moët & Chandon Grand Day: имате 24 часа за "бълбукащото" парти
Акценти18.06.2019
Moët & Chandon Grand Day: имате 24 часа за "бълбукащото" парти

На 22 юни френската марка ще вдигне незабравим тост по случай 150-годишнината на Moët Impérial

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I
Гурме12.06.2019
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

Италия и Франция са дарили света с разпознаваеми гозби, уклон към пресните продукти и извисен вкус за живота

Какво коства на ресторант в центъра на София да празнува 1 година?
Гурме30.05.2019
Какво коства на ресторант в центъра на София да празнува 1 година?

Повечето заведения затварят, преди да навършат една година. Floret обаче не е повечето.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Как да планирате перфектния винен уикенд
Гурме18.04.2019
Как да планирате перфектния винен уикенд

Това е чудесен начин да си починете и да научите няколко интересни неща от първа ръка

Биляна Константинова Биляна Константинова
В търсене на преживявания в Западна Австралия
Гурме15.04.2019
В търсене на преживявания в Западна Австралия

Kакво общо имат кенгуруто, виното, гурме храната и китовете

Мартина Захариева
Повест за два битера
Гурме11.04.2019
Повест за два битера

... и за трима германци. Преди два века един от тях създава легендарна рецепта, смятана после за завинаги изгубена, а днес чрез обратно инженерство двама други я възраждат  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева