„Няма по-искрена любов от тази към храната“.
Това е цитат от великия ирландски писател и драматург Джордж Бърнард Шоу и ние напълно споделяме неговите житейски възгледи.
Тук ще се спрем на най-големите имена от гурме света и техните емблематични ястия, с които пленяват сърцата на хиляди. Ще започнем с шефовете от любимата на всички Италия.
Стане ли въпрос за култура на хранене, най-често се сещаме за страната на слънчевия апенински полуостров. Освен че кухнята им е позната навсякъде, в Италия творят и някои от най-известните готвачи в целия свят.
Масимо Ботура и неговият „изпуснат лимонен тарт“
Ботура е роден в Модена, провинция Емилия-Романа, където стилът на готвене е много повлиян от френската кухня. Затова и в неговите ястия често срещаме съчетание от модерно и традиционно. Историята зад лимонения тарт е свързана с лек инцидент в ресторанта на Шеф Ботура - Osteria Francescana (който е с 3 звезди на Мишлен и е обявен за най-добър ресторант в света за 2018).
Преди да сервира лимонения тарт на своя клиент, погрешка го изпуска върху чинията, при което половината изпада от нея. Но набитото око на готвача веднага разпознава артистичното и хумористичното в цялата работа и така се ражда неговият емблематичен тарт. Именно емоцията вложена в храната я прави по-специална.
Гъбената супа на Антонио Карлучо
Шеф Карлучо, още по-познат като Кръстника на италианската кухня, прекарва голяма част от детските си години в северозападната част на Италия, където често се е скитосвал из горите заедно с баща си. Като допълнение към безкрайните разходки двамата са се занимавали и с гъбарство, откъдето по-късно ще дойде вдъхновението му за zuppa di funghi misti, която препоръчва да се прави с диви гъби.
Добавя се класическият пармезан, зехтин и царевично брашно, магданоз и много любов. Идеална е за предястие.
Вкусна пица Маргарита, приготвена от Джада де Лорентис
Много хора свързват името на вечноусмихнатата Джада с нейните телевизионни изяви за кулинарията и хубавия живот. Тя е носител на множество гастрономични награди, но ястието, което олицетворява най-много нейния стил, е Маргаритата – вечната класика сред италианските пици. Семейството на Джада е имало ресторант, където нейният дядо често е показвал как се приготвят традиционните италиански специалитети.
Тайната в пицата на Джада се крие в добавената морска сола и розмарин, като има и друг вариант, в който се използва маслинова тапенада. Голямо внимание тя отделя и на тестото: за него тя има и отделна рецепта, която може да се използва и за другите видове пица.
После се добавят няколко скилидки чесън, няколко листа босилек и прясна италианска моцарела. И, разбира се, традиционната съставка на всяка Маргарита са свежи домати и сочен доматен сос.
Французи и италианци винаги са се конкурирали градивно в областта на модата, футбола, изкуствата, автомобилизма и естествено – кулинарията. Националната кухня на Франция има своя специфичен стил и характер, която я прави толкова вкусна и разпознаваема.
Пол Бокюз и въплъщението на френската кухня – супа от трюфели
Пол Бокюз е легенда в готвенето – той е бащата на т.нар. nouvelle cuisine (нова, модерна кухня). При този стил на приготвяне храната става по-лека, по-проста и по-деликатна. Самото време на обработка е сведено до минимум и се набляга на пресните продукти.
Така се ражда и супата от трюфели на шеф Бокюз, направена с гъши дроб и пилешки бульон, обгърнат в бутер тесто (в чест на френския президент Валери Жискар д'Естен). Най-важните съставки в работите на френския майстор са сметаната, виното и, както той сам го нарича, „магическото масло“.
Вкусният оксиморон на Ален Пасар – „горещо-студено яйце“.
Отивайки в Ресторант Арпеж, отличен с 3 звезди Мишлен, може да се насладите на специалитета на френския гений. Chaud-froid oeuf е контраст между топлия пасиран и течащ жълтък и битата сметана, смесена с шери оцет, сложен отгоре. Преди да ви бъде поднесено това произведение на изкуството, яйцата са внимателно подбрани от специална ферма в плодовитата долина на река Лоара. След това белтъкът се прецежда, за да остане само жълтъкът.
Пасар обича да добавя и канадски кленов сироп и морска сол за завършек. Така се случва и магията. Загребвайки с лъжичката от яйцето, вие смесвате всички съставки, при което изпитвате цялата гама от контрастни вкусове.
Макаронените берлинготи на мадам Пик
Ан-Софи Пик е първата жена с престижната награда „Шеф на годината“ във Франция. Тя е работила в Япония, откъдето идва и нейният стил да вкарва и азиатски подправки към традиционните френски храни, с което тя се отличава.
Нейното най-емблематично ястие са красиво изваяните във формата на пирамида берлинготи. Вдъхновено от провансалската област, най-важният продукт за направата на им е мекото козе сирене Банон, което има естествена коричка. Добавя се Маскарпоне и специално сирене, направен от овче мляко. Зеленият цвят на ястието се постига с листа от зелен чай Матча, бергамот и кресон. Накрая за малко пикантни нотки се добавя и джинджифил.
Вижте още: