Гурме12.06.2019

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

Италия и Франция са дарили света с разпознаваеми гозби, уклон към пресните продукти и извисен вкус за живота

Виктор Големинов Виктор Големинов
+18 снимкиНай-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

„Няма по-искрена любов от тази към храната“.

Това е цитат от великия ирландски писател и драматург Джордж Бърнард Шоу и ние напълно споделяме неговите житейски възгледи.

Тук ще се спрем на най-големите имена от гурме света и техните емблематични ястия, с които пленяват сърцата на хиляди. Ще започнем с шефовете от любимата на всички Италия.

Стане ли въпрос за култура на хранене, най-често се сещаме за страната на слънчевия апенински полуостров. Освен че кухнята им е позната навсякъде, в Италия творят и някои от най-известните готвачи в целия свят.

 

Масимо Ботура и неговият „изпуснат лимонен тарт“

Ботура е роден в Модена, провинция Емилия-Романа, където стилът на готвене е много повлиян от френската кухня. Затова и в неговите ястия често срещаме съчетание от модерно и традиционно. Историята зад лимонения тарт е свързана с лек инцидент в ресторанта на Шеф Ботура - Osteria Francescana (който е с 3 звезди на Мишлен и е обявен за най-добър ресторант в света за 2018).

Преди да сервира лимонения тарт на своя клиент, погрешка го изпуска върху чинията, при което половината изпада от нея. Но набитото око на готвача веднага разпознава артистичното и хумористичното в цялата работа и така се ражда неговият емблематичен тарт. Именно емоцията вложена в храната я прави по-специална.

Масимо Ботура

лимонен тарт

Гъбената супа на Антонио Карлучо

Шеф Карлучо, още по-познат като Кръстника на италианската кухня, прекарва голяма част от детските си години в северозападната част на Италия, където често се е скитосвал из горите заедно с баща си. Като допълнение към безкрайните разходки двамата са се занимавали и с гъбарство, откъдето по-късно ще дойде вдъхновението му за zuppa di funghi misti, която препоръчва да се прави с диви гъби.

Добавя се класическият пармезан, зехтин и царевично брашно, магданоз и много любов. Идеална е за предястие.

карлучо

гъбена супа

Вкусна пица Маргарита, приготвена от Джада де Лорентис

Много хора свързват името на вечноусмихнатата Джада с нейните телевизионни изяви за кулинарията и хубавия живот. Тя е носител на множество гастрономични награди, но ястието, което олицетворява най-много нейния стил, е Маргаритата – вечната класика сред италианските пици. Семейството на Джада е имало ресторант, където нейният дядо често е показвал как се приготвят традиционните италиански специалитети.

Тайната в пицата на Джада се крие в добавената морска сола и розмарин, като има и друг вариант, в който се използва маслинова тапенада. Голямо внимание тя отделя и на тестото: за него тя има и отделна рецепта, която може да се използва и за другите видове пица.

После се добавят няколко скилидки чесън, няколко листа босилек и прясна италианска моцарела. И, разбира се, традиционната съставка на всяка Маргарита са свежи домати и сочен доматен сос.

пица маргарита

Французи и италианци винаги са се конкурирали градивно в областта на модата, футбола, изкуствата, автомобилизма и естествено – кулинарията. Националната кухня на Франция има своя специфичен стил и характер, която я прави толкова вкусна и разпознаваема.  

 

Пол Бокюз и въплъщението на френската кухня – супа от трюфели

Пол Бокюз е легенда в готвенето – той е бащата на т.нар. nouvelle cuisine (нова, модерна кухня). При този стил на приготвяне храната става по-лека, по-проста и по-деликатна. Самото време на обработка е сведено до минимум и се набляга на пресните продукти.

Така се ражда и супата от трюфели на шеф Бокюз, направена с гъши дроб и пилешки бульон, обгърнат в бутер тесто (в чест на френския президент Валери Жискар д'Естен). Най-важните съставки в работите на френския майстор са сметаната, виното и, както той сам го нарича, „магическото масло“.

супа от трюфели

Вкусният оксиморон на Ален Пасар – „горещо-студено яйце“.

Отивайки в Ресторант Арпеж, отличен с 3 звезди Мишлен, може да се насладите на специалитета на френския гений. Chaud-froid oeuf е контраст между топлия пасиран и течащ жълтък и битата сметана, смесена с шери оцет, сложен отгоре. Преди да ви бъде поднесено това произведение на изкуството, яйцата са внимателно подбрани от специална ферма в плодовитата долина на река Лоара. След това белтъкът се прецежда, за да остане само жълтъкът.

Пасар обича да добавя и канадски кленов сироп и морска сол за завършек. Така се случва и магията. Загребвайки с лъжичката от яйцето, вие смесвате всички съставки, при което изпитвате цялата гама от контрастни вкусове.

ален пасар

горещо-студено яйце

Макаронените берлинготи на мадам Пик

Ан-Софи Пик е първата жена с престижната награда „Шеф на годината“ във Франция. Тя е работила в Япония, откъдето идва и нейният стил да вкарва и азиатски подправки към традиционните френски храни, с което тя се отличава.

Нейното най-емблематично ястие са красиво изваяните във формата на пирамида берлинготи. Вдъхновено от провансалската област, най-важният продукт за направата на им е мекото козе сирене Банон, което има естествена коричка. Добавя се Маскарпоне и специално сирене, направен от овче мляко. Зеленият цвят на ястието се постига с листа от зелен чай Матча, бергамот и кресон. Накрая за малко пикантни нотки се добавя и джинджифил.

ан-софи пик

макаронени берлинготи

 

Вижте още:

Хапни го тук - модата превзема храната

Пътешествие из тайните на римската кухня






Свързано

Повест за два битера
Гурме11.04.2019
Повест за два битера

... и за трима германци. Преди два века един от тях създава легендарна рецепта, смятана после за завинаги изгубена, а днес чрез обратно инженерство двама други я възраждат  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Неповторимо изживяване на върха на София
Гурме21.03.2019
Неповторимо изживяване на върха на София

Никак не е лошо да започнеш деня си в най-големия президентски апартамент с панорамна гледка, капучино, кроасани и ръчно приготвени френски макарони – казваме го от опит.

Емилия Колева Емилия Колева
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Всъщност… какво значи PREMIUM?
Акценти22.02.2019
Всъщност… какво значи PREMIUM?

Хората питат, а ние отговаряме

Йоана Иванова Йоана Иванова
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева