Гурме04.07.2018

Пътешествие из тайните на римската кухня

Рецепта за четири забавни начина да се потопите в кулинарните традиции на Вечния град.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+3 снимкиПътешествие из тайните на римската кухня

Всяка забележителност в Рим има интересен разказ за споделяне. Именно историята е основната причина столицата на Италия да привлича милиони туристи от всички краища на света всяка година. Няма как обаче да не признаем за още една задължителна атракция – богатата кухня на Вечния град, която също има свое достолепно минало. За да се докосне човек истински до нея, не е достатъчно просто да гарнира посещението си там с обилно похапване. Има и други забавни начини.

LivItaly Tours

Мерили Мортароти е родена в Калифорния музикантка, която по силата на любовта от дълги години живее в Рим. Съпругът й, също музикант, е италианец. Освен от музика, той разбира и от храна, а усетът за комбинацията от продукти за получаване на съвършеното римско ястие му е в кръвта. Двамата организират кулинарни класове в дома си, където всеки турист ентусиаст може да участва в приготвянето на четиристепенно италианско меню – антипасти, две ястия с паста и десерт. Първо обаче се започва с пазаруването, тъй като пресните и свежи продукти са в основата на римската, а и на италианската кухня изобщо. Мерили посреща малките групи пред дома си в квартал Монте Сакро, разположен на източния бряг на Тибър, и след това ги води на открит фермерски пазар. Каквото купят, това ще сготвят. Часовете минават в смях и забавление, развеселени от по няколко чаши вино и шампанско и опиянени от ароматите в кухнята на двамата музиканти кулинари. После, разбира се, се споделя и емоцията от домашно приготвената храна.

1

Grano & Farina

Някогашен параклис, до една от стените на който все още стои каменен църковен купел за светена вода, в историческия квартал Трастевере е мястото, където шеф готвачът Пино и американската му съпруга Джулия са подслонили своето кулинарно училище Grano & Farina. Двамата организират тематични класове за групи от по максимум осем души. В тази необичайна за готвене обстановка можете да научите как се създават традиционни римски ястия и регионални специалитети – от фокача до тирамису, но и как да избирате качествено прошуто, пекорино и т.н.

Преди да започне да се занимава професионално с готвене, Пино е изкарвал доста добри пари като IT специалист. Любовта и отношението към храната е наследил от баба си и гените се оказали по-силни, затова се преквалифицирал и се посветил изцяло на кулинарията. Съпругата му Джулия е изучила тънкостите при приготвянето на паста в Болоня и двамата с удоволствие споделят тайни и хитрини от италианската кухня със своите курсисти. За удобство на гостите, курсовете им се провеждат на английски, френски и италиански език.  

The Roman Food Tour

Това е едно от традиционните кулинарни преживявания в Рим. Туровете се провеждат както през деня, така и вечер – вие решавате. Те комбинират посещение на няколко популярни с добрата си храна и гурме предложения заведения и пазари, откъдето ресторантите в Рим се снабдяват с винаги пресни и висококачествени продукти. На тези места ще научите за впечатляващото разнообразие от съставки, които италианската кухня ползва, ще се докоснете до добре пазената тайна на пицата, приготвяна в Рим, ще вкусите на най-добрите италиански вина и сладолед. Задължително условие е да тръгнете на такъв тур с празен стомах.  

2

Secret Food Tours

Ключовата дума тук е „тайни“, което значи, че трябва да се настроите за изненади – разбира се, приятни. Емблематична за италианската култура личност ще ви преведе през криволиците на кулинарния живот във Вечния град и ще ви разкрие малко известни детайли за най-популярните римски ястия, докато им се наслаждавате в истински хранителен екстаз. Ще научите как пиенето на кафе се е превърнало в ритуал в Италия, кое кафе с кои части на денонощието се съчетава най-добре и защо и какви са специфичните аксесоари при поднасянето му.

Buon Appetito!


От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска