Гурме04.07.2018

Пътешествие из тайните на римската кухня

Рецепта за четири забавни начина да се потопите в кулинарните традиции на Вечния град.

Биляна Константинова
+3 снимкиПътешествие из тайните на римската кухня

Всяка забележителност в Рим има интересен разказ за споделяне. Именно историята е основната причина столицата на Италия да привлича милиони туристи от всички краища на света всяка година. Няма как обаче да не признаем за още една задължителна атракция – богатата кухня на Вечния град, която също има свое достолепно минало. За да се докосне човек истински до нея, не е достатъчно просто да гарнира посещението си там с обилно похапване. Има и други забавни начини.

LivItaly Tours

Мерили Мортароти е родена в Калифорния музикантка, която по силата на любовта от дълги години живее в Рим. Съпругът й, също музикант, е италианец. Освен от музика, той разбира и от храна, а усетът за комбинацията от продукти за получаване на съвършеното римско ястие му е в кръвта. Двамата организират кулинарни класове в дома си, където всеки турист ентусиаст може да участва в приготвянето на четиристепенно италианско меню – антипасти, две ястия с паста и десерт. Първо обаче се започва с пазаруването, тъй като пресните и свежи продукти са в основата на римската, а и на италианската кухня изобщо. Мерили посреща малките групи пред дома си в квартал Монте Сакро, разположен на източния бряг на Тибър, и след това ги води на открит фермерски пазар. Каквото купят, това ще сготвят. Часовете минават в смях и забавление, развеселени от по няколко чаши вино и шампанско и опиянени от ароматите в кухнята на двамата музиканти кулинари. После, разбира се, се споделя и емоцията от домашно приготвената храна.

1

Grano & Farina

Някогашен параклис, до една от стените на който все още стои каменен църковен купел за светена вода, в историческия квартал Трастевере е мястото, където шеф готвачът Пино и американската му съпруга Джулия са подслонили своето кулинарно училище Grano & Farina. Двамата организират тематични класове за групи от по максимум осем души. В тази необичайна за готвене обстановка можете да научите как се създават традиционни римски ястия и регионални специалитети – от фокача до тирамису, но и как да избирате качествено прошуто, пекорино и т.н.

Преди да започне да се занимава професионално с готвене, Пино е изкарвал доста добри пари като IT специалист. Любовта и отношението към храната е наследил от баба си и гените се оказали по-силни, затова се преквалифицирал и се посветил изцяло на кулинарията. Съпругата му Джулия е изучила тънкостите при приготвянето на паста в Болоня и двамата с удоволствие споделят тайни и хитрини от италианската кухня със своите курсисти. За удобство на гостите, курсовете им се провеждат на английски, френски и италиански език.  

The Roman Food Tour

Това е едно от традиционните кулинарни преживявания в Рим. Туровете се провеждат както през деня, така и вечер – вие решавате. Те комбинират посещение на няколко популярни с добрата си храна и гурме предложения заведения и пазари, откъдето ресторантите в Рим се снабдяват с винаги пресни и висококачествени продукти. На тези места ще научите за впечатляващото разнообразие от съставки, които италианската кухня ползва, ще се докоснете до добре пазената тайна на пицата, приготвяна в Рим, ще вкусите на най-добрите италиански вина и сладолед. Задължително условие е да тръгнете на такъв тур с празен стомах.  

2

Secret Food Tours

Ключовата дума тук е „тайни“, което значи, че трябва да се настроите за изненади – разбира се, приятни. Емблематична за италианската култура личност ще ви преведе през криволиците на кулинарния живот във Вечния град и ще ви разкрие малко известни детайли за най-популярните римски ястия, докато им се наслаждавате в истински хранителен екстаз. Ще научите как пиенето на кафе се е превърнало в ритуал в Италия, кое кафе с кои части на денонощието се съчетава най-добре и защо и какви са специфичните аксесоари при поднасянето му.

Buon Appetito!


Свързано

Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел
Гурме21.03.2018
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел

Отсядането в него ще бъде своеобразно поклонничество, коментира един от собствениците му.

Биляна Константинова
Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?
Гурме16.03.2018
Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?

Вкусът на златото и диамантите има висока цена.

Биляна Константинова
Лъжичка за добро настроение
Гурме07.03.2018
Лъжичка за добро настроение

Или как е правилно да се яде черен хайвер.

Готварските книги на новото хилядолетие
Гурме15.02.2018
Готварските книги на новото хилядолетие

Не само кулинарията търпи трансформации. Писането за храна също.

Биляна Константинова
Ново място: L'avenue 3
Гурме19.02.2018
Ново място: L'avenue 3

Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra
Гурме20.12.2017
Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra

Или как да зарадвате своите близки и бизнес партньори.

Антония Стоилова
CORAVIN
Гурме14.12.2017
CORAVIN

Най-добрият приятел на виното.

Cognac de Luze: перлата в короната на коняка
Гурме28.11.2017
Cognac de Luze: перлата в короната на коняка

Никола Неделчев
Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа
Гурме24.11.2017
Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа

Той се намира близо до селцето Боли на южното норвежко крайбрежие.

Биляна Константинова