Гурме29.11.2019

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
+5 снимкиЕсенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

photo credit: Андреа Маронян

Кашкавалки "Рукатка"

порции - 17 соленки

 

Продукти:

  • 250 г био кашкавал “Рукатка”, рендосан
  • 280 г био кисело мляко “Рукатка”, студено
  • 260 г пшенично брашно
  • 1 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч.л. морска сол
  • 1 ч.л. сушена чубрица
  • 75 г краве масло, студено, нарязано на кубчета

photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: голяма купа, готварска шпатула, голяма плоска тава за печене, хартия за печене, лъжица за сладолед (или стандартна лъжица)

photo credit: Андреа Маронян

photo credit: Андреа Маронян

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа сложете брашното, бакпулвера, солта, и чубрицата. Разбъркайте със шпатула.
  2. Добавете студеното масло и надробете на малки парченца с върха на пръстите си до получаване на смес, която прилича на едър пясък. (Може да използвате и нож за тесто, ако имате).
  3. Добавете рендосания кашкавал и смесете хубаво с шпатулата.
  4. Добавете киселото мляко и сместете с шпатулата, докато оформите топка тесто (ще бъде леко лепкаво, но трябва да си държи формата като правите топчетата).
  5. Върху тава с хартия за печене, направете топчета от тестото с лъжица за сладолед (получават се 17-18 бройки), оставете около 4-5 см между тях. Ако нямате лъжица за сладолед, не се притеснявайте: използвайте леко намокрени ръце и обикновена лъжица, за да ги оформите.
  6. Покрийте тавата с хартия и сложете в хладилника поне 30 минути.
  7. Загрейте фурната на 200ºС с вентилатор (220ºС без вентилатор).
  8. Печете ги за 16-18 мин. или докато коричката придобие приятен златист загар.
  9. Оставете ги за 5 мин. да изстинат на тавата преди консумация.

 

Съхранение:

  • Суровите кашкавалки може да се държат в хладилник до 3 дни и във фризер до 1 месец (оставете ги да се размразят на стайна температура, докато фурната се загрява).
  • Изпечените кашкавалки се съхраняват на стайна температура до 3 дни (може да ги затоплите леко във фурната или на тостер).

Вижте още:

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"






Свързано

Глътка съвършенство – шампанско Deutz
Гурме14.11.2019
Глътка съвършенство – шампанско Deutz

Запознайте се с Етиен Дефосе и удоволствието да празнуваме всеки ден

София Павлова София Павлова
Няма нужда да обичате вино...
Акценти11.11.2019
Няма нужда да обичате вино...

...Но ако го обичате, животът става толкова по-шарен

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"
Акценти25.10.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
Изкуството да снимаш вкусно
Акценти24.10.2019
Изкуството да снимаш вкусно

Илиан Илиев е трикратен носител на "Оскар" за кулинарна книга и фотография - Gourmand Best In The World.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Резервацията - невъзможна!
Акценти10.09.2019
Резервацията - невъзможна!

Ресторант в Северна Швеция е сред заведенията в света, където е най-трудно да запазиш маса.

В търсене на перфектната чаша чай
Гурме06.09.2019
В търсене на перфектната чаша чай

Запознайте се с хотелите, в които следобедният чай не е просто напитка, а ритуал.

Стефан Пешев Стефан Пешев
В постоянно търсене на изключителния сладолед
Акценти03.09.2019
В постоянно търсене на изключителния сладолед

Няма неподходящо време за сладолед, но температурите навън са високи, изкушението дебне от всеки ъгъл. Къде да намерим специални предложения – вижте по-долу.

Стефан Пешев Стефан Пешев
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството
Акценти14.08.2019
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството

С безмесните си ресторанти, съществуващи десетилетия, магазини за обувки без естествена кожа и зелените си хотели, Берлин бавно, но сигурно, се превръща във веган столицата на Европа.

Марияна Гаврилова
Сладки изкушения в Мадрид
Акценти08.08.2019
Сладки изкушения в Мадрид

Градът е познат не само със своите музеи, паметници и пикантни ястия, но и с невероятните си десерти, които очакват нашето пристигане.

Марияна Гаврилова