Гурме29.11.2019

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
+5 снимкиЕсенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

photo credit: Андреа Маронян

Кашкавалки "Рукатка"

порции - 17 соленки

 

Продукти:

  • 250 г био кашкавал “Рукатка”, рендосан
  • 280 г био кисело мляко “Рукатка”, студено
  • 260 г пшенично брашно
  • 1 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч.л. морска сол
  • 1 ч.л. сушена чубрица
  • 75 г краве масло, студено, нарязано на кубчета

photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: голяма купа, готварска шпатула, голяма плоска тава за печене, хартия за печене, лъжица за сладолед (или стандартна лъжица)

photo credit: Андреа Маронян

photo credit: Андреа Маронян

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа сложете брашното, бакпулвера, солта, и чубрицата. Разбъркайте със шпатула.
  2. Добавете студеното масло и надробете на малки парченца с върха на пръстите си до получаване на смес, която прилича на едър пясък. (Може да използвате и нож за тесто, ако имате).
  3. Добавете рендосания кашкавал и смесете хубаво с шпатулата.
  4. Добавете киселото мляко и сместете с шпатулата, докато оформите топка тесто (ще бъде леко лепкаво, но трябва да си държи формата като правите топчетата).
  5. Върху тава с хартия за печене, направете топчета от тестото с лъжица за сладолед (получават се 17-18 бройки), оставете около 4-5 см между тях. Ако нямате лъжица за сладолед, не се притеснявайте: използвайте леко намокрени ръце и обикновена лъжица, за да ги оформите.
  6. Покрийте тавата с хартия и сложете в хладилника поне 30 минути.
  7. Загрейте фурната на 200ºС с вентилатор (220ºС без вентилатор).
  8. Печете ги за 16-18 мин. или докато коричката придобие приятен златист загар.
  9. Оставете ги за 5 мин. да изстинат на тавата преди консумация.

 

Съхранение:

  • Суровите кашкавалки може да се държат в хладилник до 3 дни и във фризер до 1 месец (оставете ги да се размразят на стайна температура, докато фурната се загрява).
  • Изпечените кашкавалки се съхраняват на стайна температура до 3 дни (може да ги затоплите леко във фурната или на тостер).

Вижте още:

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"






Свързано

Банички с кашкавал, сирене и захтар
Акценти05.02.2020
Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”
Акценти02.02.2020
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
В основното меню днес - мода
Акценти31.01.2020
В основното меню днес - мода

Гурме и стил – новото ни любимо съчетание.

София Павлова София Павлова
Катък с босилек, лимон и рикота
Акценти18.01.2020
Катък с босилек, лимон и рикота

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад
Акценти11.01.2020
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България
Акценти11.12.2019
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България

Първият бутик на марката отвори врати в София.

София Павлова София Павлова
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара
Гурме05.01.2020
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян