Акценти25.10.2019

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
+3 снимкиЕсенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.


Започваме тази вкусна поредица, в която ще представим пет рецепти, подготвени от Андреа Маронян, които лично опитахме. Сигурни сме, че всички ще питат за още, след като им ги поднесете.

 

Джаджък "Рукатка"

(арменска разядка с био кисело мляко и спанак)

 

Продукти:

  • 3 бурканчета био кисело мляко "Рукатка"
  • 450 гр. спанак, почистен и измит
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • орехи и зрънца от нар

 

Инструменти: дъска за рязане, голям нож, средна купа, лъжица за бъркане

 

 

Начин на приготвяне

  1. Изцедете киселото мляко с тензух за около 2,5 часа.
  2. Смачкайте спанака с ръце, докато изцедите водата от него.
  3. Нарежете го на много ситно и го сложете в средно голяма купа.
  4. Нарежете чесъна на много ситно (може и да се смачка) и го сложете при спанака, добавете солта и разбъркайте, докато спанакът хубаво се овкуси.
  5. Накрая добавете изцеденото киселото мляко и хубаво разбъркайте.
  6. Сервирайте с натрошени орехи и украсете със зрънца от нар.

 

Съхранение: Този вкусен джадък може да съхранявате в кутия или покрит с фолио до 3 дни в хладилник.






Свързано

Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I
Акценти12.11.2019
Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I

Колко криволичещ може да бъде пътят към успеха?  

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Няма нужда да обичате вино...
Акценти11.11.2019
Няма нужда да обичате вино...

...Но ако го обичате, животът става толкова по-шарен

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Почти документално
Акценти10.11.2019
Почти документално

Tри истории, които да си откраднете сами

Петя Бангьозова
Човешка клетка с големината на цял град
Акценти06.11.2019
Човешка клетка с големината на цял град

Работата на Дейвид Болински е феноменална - графиките и анимациите му са за илюстрация на жизнените процеси в нашето тяло и за работата на клетките ни променят изцяло съвременното обучение в природните науки.

Ирена Комитова
География на внезапния успех
Акценти05.11.2019
География на внезапния успех

Топ 3 на местата по света, превърнали неочаквания късмет в трайно постижение

Спайдърмен с турбийон
Акценти03.11.2019
Спайдърмен с турбийон

Последното часовникарско бижу на RJ е издръжливо като супергерой

Биляна Константинова Биляна Константинова
13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те
Акценти02.11.2019
13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те

Ретрото не излиза от мода

Наталия Иванова
На върха няма място за всички
Акценти01.11.2019
На върха няма място за всички

А ако има, това връх ли е всъщност?

Емилия Колева Емилия Колева
EmSculpt – след вторите две процедури
Акценти29.10.2019
EmSculpt – след вторите две процедури

Всички сме гледали множество футуристични филми, в които героите влизат в лековити капсули или басейни и излизат “чисто нови” - със заздравели рани, отстранени тумори, изгладени лица и с жизненост на 20-годишни младежи. 

Ирена Комитова