Акценти24.11.2019

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
+4 снимкиЕсенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

Scones "Рукатка"

порции - 16 бройки (около 50 г всяка)

 

Продукти:

  • 150 г краве кисело мляко “Рукатка”
  • 130 г краве сирене “Рукатка”, натрошено
  • 85 г краве масло, нарязано на малки кубчета
  • 260 г пшенично брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 яйце (плюс още 1 за намазване на сконовете)
  • 75 г сушени домати, нарязани на малки парченца

 

Инструменти: голяма купа, малка купа, голяма шпатула за бъркане, голяма тава за печене, хартия за печене, голям нож, готварска четка.

Начин на приготвяне

 

  1. В малка купа разбийте яйцето с киселото мляко и оставете настрани.
  2. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и захарта.
  3. Добавете парченцата масло и с нож за тесто или с пръсти надробете маслото в брашното, докато тестото стане като едър пясък, (тук-там може да има по-малки и по-големи парченца).
  4. Добавете нарязаните домати и натрошеното сирене към сместа и разбъркайте с шпатула.
  5. Прибавете сместа с яйцето и киселото мляко, леко и нежно смесете с шпатула, докато се оформи топка тесто (важно е да не се премесва много, а да остане с деликатна и пръхкава текстура).
  6. Върху леко набрашнен плот разделете тестото на две, оформете всяка топка на кръг с дебелина около 3,5 см. Нарежете всеки кръг на осем парчета като пица, наредете ги върху тава с хартия за печене. Сложете ги да постоят в хладилника поне 30 минути.
  7. Загрейте фурната на 210ºC с вентилатор. Намажете само горната част на сконовете с разбито яйце. Печете ги 10 минути, докато станат леко златисти (много е важно да не се препекат, иначе ще станат много сухи). Оставете ги да изстинат за 5 минути на тавата и после са готови за хапване!

 

Съхранение:
Оформеното сурово тесто може да се съхранява покрито в хладилник до 3 дни и във фризер до 1 месец. Ако сконовете са замразени, само ги извадете предварително на стайна температура, докато загрявате фурната; при печене може да им трябва 1-2 минути повече.
Готовите сконове издържат на стайна температура в затворена кутия до 3 дни.

 

Вижте още:

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"






Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева