Акценти24.11.2019

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
+4 снимкиЕсенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

Scones "Рукатка"

порции - 16 бройки (около 50 г всяка)

 

Продукти:

  • 150 г краве кисело мляко “Рукатка”
  • 130 г краве сирене “Рукатка”, натрошено
  • 85 г краве масло, нарязано на малки кубчета
  • 260 г пшенично брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 яйце (плюс още 1 за намазване на сконовете)
  • 75 г сушени домати, нарязани на малки парченца

 

Инструменти: голяма купа, малка купа, голяма шпатула за бъркане, голяма тава за печене, хартия за печене, голям нож, готварска четка.

Начин на приготвяне

 

  1. В малка купа разбийте яйцето с киселото мляко и оставете настрани.
  2. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и захарта.
  3. Добавете парченцата масло и с нож за тесто или с пръсти надробете маслото в брашното, докато тестото стане като едър пясък, (тук-там може да има по-малки и по-големи парченца).
  4. Добавете нарязаните домати и натрошеното сирене към сместа и разбъркайте с шпатула.
  5. Прибавете сместа с яйцето и киселото мляко, леко и нежно смесете с шпатула, докато се оформи топка тесто (важно е да не се премесва много, а да остане с деликатна и пръхкава текстура).
  6. Върху леко набрашнен плот разделете тестото на две, оформете всяка топка на кръг с дебелина около 3,5 см. Нарежете всеки кръг на осем парчета като пица, наредете ги върху тава с хартия за печене. Сложете ги да постоят в хладилника поне 30 минути.
  7. Загрейте фурната на 210ºC с вентилатор. Намажете само горната част на сконовете с разбито яйце. Печете ги 10 минути, докато станат леко златисти (много е важно да не се препекат, иначе ще станат много сухи). Оставете ги да изстинат за 5 минути на тавата и после са готови за хапване!

 

Съхранение:
Оформеното сурово тесто може да се съхранява покрито в хладилник до 3 дни и във фризер до 1 месец. Ако сконовете са замразени, само ги извадете предварително на стайна температура, докато загрявате фурната; при печене може да им трябва 1-2 минути повече.
Готовите сконове издържат на стайна температура в затворена кутия до 3 дни.

 

Вижте още:

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"






Свързано

Да нощуваш на самотен остров? О, да!
Акценти08.12.2019
Да нощуваш на самотен остров? О, да!

Може и да ви струва леко плашеща, но идеята да бъдем напълно отделени от останалия свят всъщност е много по-примамлива отколкото предполагаме.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Япония – екзотика през зимата
Акценти07.12.2019
Япония – екзотика през зимата

Навън вече е мразовито - небето е сиво и мрачно и приканва всички ни да стоим на топло с чаша червено вино в ръка. За тези, които винаги са готови за пътешествия, независимо от времето навън обаче имаме една дума: Япония.

София Павлова София Павлова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
Снежна коледна нощ в Лондон
Акценти03.12.2019
Снежна коледна нощ в Лондон

Така започва една от най-обичаните книги на всички времена, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Коледа и днес има особено очарование в английската столица, където духът на празника изпълва всяка уличка.

Божена Панделиева
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“
Акценти02.12.2019
И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“

 „Адвокатска кантора на 2019“ - когато участието в градежа на по-справедлив свят бива възнаградено.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Да изживееш Panerai
Акценти30.11.2019
Да изживееш Panerai

Един часовник трябва да бъде усетен, защото зад него стои много повече от механизъм

Биляна Константинова Биляна Константинова
Със сълзи към върха
Акценти01.12.2019
Със сълзи към върха

В света на спорта успехът никога не идва лесно - Майкъл Джордан, Майкъл Фелпс и Рафа Надал са сред тези, които знаят това най-добре

Методи Шуманов
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre
Акценти28.11.2019
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Всеки от тях, освен че е часовникарско бижу, разказва своя собствена интересна история

Биляна Константинова Биляна Константинова