Акценти24.11.2019

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
+4 снимкиЕсенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

Scones "Рукатка"

порции - 16 бройки (около 50 г всяка)

 

Продукти:

  • 150 г краве кисело мляко “Рукатка”
  • 130 г краве сирене “Рукатка”, натрошено
  • 85 г краве масло, нарязано на малки кубчета
  • 260 г пшенично брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 яйце (плюс още 1 за намазване на сконовете)
  • 75 г сушени домати, нарязани на малки парченца

 

Инструменти: голяма купа, малка купа, голяма шпатула за бъркане, голяма тава за печене, хартия за печене, голям нож, готварска четка.

Начин на приготвяне

 

  1. В малка купа разбийте яйцето с киселото мляко и оставете настрани.
  2. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и захарта.
  3. Добавете парченцата масло и с нож за тесто или с пръсти надробете маслото в брашното, докато тестото стане като едър пясък, (тук-там може да има по-малки и по-големи парченца).
  4. Добавете нарязаните домати и натрошеното сирене към сместа и разбъркайте с шпатула.
  5. Прибавете сместа с яйцето и киселото мляко, леко и нежно смесете с шпатула, докато се оформи топка тесто (важно е да не се премесва много, а да остане с деликатна и пръхкава текстура).
  6. Върху леко набрашнен плот разделете тестото на две, оформете всяка топка на кръг с дебелина около 3,5 см. Нарежете всеки кръг на осем парчета като пица, наредете ги върху тава с хартия за печене. Сложете ги да постоят в хладилника поне 30 минути.
  7. Загрейте фурната на 210ºC с вентилатор. Намажете само горната част на сконовете с разбито яйце. Печете ги 10 минути, докато станат леко златисти (много е важно да не се препекат, иначе ще станат много сухи). Оставете ги да изстинат за 5 минути на тавата и после са готови за хапване!

 

Съхранение:
Оформеното сурово тесто може да се съхранява покрито в хладилник до 3 дни и във фризер до 1 месец. Ако сконовете са замразени, само ги извадете предварително на стайна температура, докато загрявате фурната; при печене може да им трябва 1-2 минути повече.
Готовите сконове издържат на стайна температура в затворена кутия до 3 дни.

 

Вижте още:

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"






Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова