Дизайн и култура15.07.2019

Любена Фокс- горската нимфа на изящните изкуства

Творчеството като израз на човешката природа.

Виктор Големинов Виктор Големинов
+13 снимкиЛюбена Фокс- горската нимфа на изящните изкуства

Изкуството винаги е съпътствало житейския път на хората и още от древни времена е било начин да се разкаже история, да се изрази емоция или просто да се предизвика въображението. Особено място в света на изобразителното изкуство заема ренесансовият град Флоренция- притегателен център за художници и скулптори от над 600 години.

Именно в красивата тосканска столица е учила и талантливата българска художничка Любена Фокс, която завършва академията за класически изящни изкуства „Ейнджъл“ при маестро Джон Ейнджъл и Джаред Возники. По-късно сбъдва и мечтата си да специализира при своя идол - известният художник Роберто Фери.

Любена с Роберто Фери

Творбите й привличат вниманието на хора от цял свят- наскоро успява да продаде картина на един от съветниците на бившия американски президент Барак Обама, а българският художник Светлин Русев дава своята благословия да продължава с творчеството си.

Разбираме се да се срещнем в нейното студио, където тя ще разкаже малко по-подробно за себе си. Атмосферата в студиото на артистката е типично творческа – рафтовете са изпълнени с всякакви интересни предмети като пясъчен часовник, препарирани животинки, връзка стари ключове, странни огледала, разтопени свещи и...череп!

Здравей, Любена! Откъде всъщност идва артистичният псевдоним, който си избрала – Фокс (fox – лисица от английски)?

Като малка много обичах басните и героите в тях. Бях забелязала, че лисицата винаги я представят в лоша светлина, но според мен тя е много красиво и елегантно животно, носещо в себе си духа на гората. Понеже ме вдъхновява, реших че Фокс много точно ме описва като човек.

С какво е свързано изкуството ти?

Живота е пълен с красиви моменти, гледки и емоции. Най-добрата дума, която описва моята творческа философия, е memento (от латински – спомен).

Стилът, в който рисувам, се нарича класически реализъм. При него използвам специална маслена боя, която се слага на по-дебели и по-тънки слоеве. Когато се наслагат няколко по-тънки слоя, се постига триизмерен ефект на картината - при излагане на слънчева светлина могат да се видят в детайл всички цветове. Техниката се използва през XVIII-XIX век от майсторите във Флоренция.

Какво планираш за следващите ти произведения?

Следващите ми картини ще бъдат натюрморти, т.е. те ще илюстрират човешко чувство чрез символизма на неодушевени предмети.

През Викторианската епоха много голяма част от цветята придобиват символичен смисъл, тъй като през тези години голяма част от идеите и чувствата са се изразявали по поетичен начин. Така с определено цвете започват да се правят асоциации за чувства и именно от този период жълтият карамфил остава символ на разочарование и тъга.

Какви са важните елементи, които съставляват процеса по създаването на една картина?

На първо място трябва да бъде опознат добре занаята, т.е. трябва да знаеш материалите и химичните процеси, така че картината да може да устои на времето. Произведението има нужда и от добър дизайн – чисто визуално цветовете трябва да са красиво съчетани и да създават приятно усещане за окото. На последно място, но не и по важност, е  символиката. Една картина следва да предизвика различни чувства в наблюдаващия я: спокойствие, удовлетворение, смирение. Спокойствието, което изобразявам в картините си, е моята персонална покана за забавяне на забързаното ни ежедневие.

Кое най-много те вдъхновява в България?

Най-много се вдъхновявам от природата и, по-конкретно, от гората. Когато погледна към Витоша, цялата покрита с облаци, въображението ми само започва да рисува картини.Изключително ме въодушевява и творчеството на Васил Горанов, когото имам щастието да познавам лично.

Какво обичаш да правиш докато рисуваш?

Като малка се занимавах с музика и тя все още е едно от любимите ми изкуства. Докато рисувам обичам да пея и танцувам или да слушам аудиокнига – това ми помага в процеса. Любима изпълнителка ми е Лана Дел Рей, която, може да се каже, е „саундтракът“ на моите картини.

Вече си сбъднала една от мечтите си- да учиш при маестро Фери. За какво друго си мечтаеш?

Бих искала да си построя една бяла къщичка в малко по-екстравагантен стил близо до гората, където да пия чай и да организирам чаени партита с местното население – катеричките и сърничките (смее се).

 

Още от автора:

Страната на мореплавателите, виното и добрата музика

5 места, които искате да посетите в Румъния


Свързано

Copsa Open Art
Въздух, суша & море24.05.2023
Copsa Open Art
Теодора Георгиева Теодора Георгиева
От Лондон до Истанбул пеша
Дизайн и култура28.04.2023
От Лондон до Истанбул пеша

Защо Крейг Кохон решава да извърви 4000 км, за да изкупи вината си към планетата?   Снимки: AFP

Карина Тошева
Това не е история за мебели*
Дизайн и култура15.12.2022
Това не е история за мебели*

Baxter ни кани в дома си - перфектната витрина за своите колекции от 2022 г.

Елена Николова Елена Николова
На открито с Minotti
Дизайн и култура04.05.2022
На открито с Minotti
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили
Акценти15.03.2022
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Бургас изгражда своя Ривиера
Дизайн и култура09.12.2021
Бургас изгражда своя Ривиера

Модерен, автентичен, развиващ се - град на успеха

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години
Дизайн и култура15.12.2020
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години

Световноизвестният бизнесмен се е запознал с вариантите за партньорство с Артекс в проектите им Диамант 1, Диамант 2 и Диамант 3

Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо
Дизайн и култура01.12.2020
Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо

Никой не може да го каже по-добре от един италианец

Анна Мария Попова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева