Пътешествия09.05.2019

5 места, които искате да посетите в Румъния

Кулинарни преживявания, приказни замъци и трансилванска кокетност

Виктор Големинов Виктор Големинов
+6 снимки5 места, които искате да посетите в Румъния

Често едни от най-хубавите пътешествия и гледки се крият точно под носа ни. Улисани сме да гледаме далечните и популярни дестинации като Бали, Куба и Бора Бора, мечтаем да се снимаме по бански на Ипанема, да пием вино в Тоскана или да слушаме виенския новогодишен концерт в Музикферайн.

А там, само на няколко часа път, отвъд хубавия син Дунав, се крие разнообразна симфония от малки цветни улички, симпатични заведения и карпатски митове и легенди. Това са 5 места, които може да посетите в рамките на няколко дни в северната ни съседка Румъния:

  1. Букурещ

Столицата на румънците се намира на едва 75 км от Русе, обградена от безкрайните монотонни полета на Долнодунавската равнина. Наричан с гордост от местните „Малкия Париж“, това име приляга естествено на Букурещ, имайки предвид широките булеварди, красивите фонтани и множеството гастрономически изкушения, криещи се зад всеки ъгъл. Освен това си имат и своя триумфална арка! Разхождайки се из стария център на града е много вероятно да сядате през около час на артистичните и предлагащи вкусна храна заведения, където може да пробвате кухня от целия свят – дали ще бъде гръцка, ирландска, мексиканска или румънска – изборът е богат. Сградата, която най-ярко изпъква насред всички останали, е Палатът на парламента – най-тежката и втората най-голяма административна сграда в света.

Букурещ, Румъния

Площадът пред него е идеално място за няколко селфита и снимки. Етнографският комплекс „Димитрие Густи“ е малко встрани от центъра, но ходенето дотам си заслужава. Чувството, когато се разхождаш из него, е сякаш наистина си се пренесъл в традиционния селски живот на Румъния от миналите векове.

  1. Замъкът Пелеш

Карпатите са много дълга и красива планина, в някои отношения напомняща на своя европейски братовчед – Алпите. И там насред зелените тучни ливади, сгушено под заснежените върхове, се е скрило и неоренесансовото бижу на крал Карол I. Строен в продължение на 40 години, замъкът Пелеш много напомня на някои от баварските и френски кралски резиденции от същата епоха. Освен това е и първият изцяло еликтрифициран замък в света. Отвътре е още по-впечатляващ с разнообразие от стилове включващи фиорентински, френски, немски, мавърски, турски и други мотиви.

румъния пелеш замък

Със своите 168 стаи замъкът има и собствен малък театър, концертната зала, както и куп други кабинети и стаички. Дворът е изпълнен със статуи, придаващи още по-голяма пищност и величественост на красивата композиция. А близо до него се намира и резиденцията Пелишор и ловната хижа на краля.

  1. Замъкът на Дракула

Годината е 1897, когато на бял свят се появява романът „Дракула“ на ирландския писател Брам Стоукър. Като основно вдъхновение за образа на вампира служат злите духове от румънския фолклор, отдалечеността на района по онова време, замъкът Бран и влашкият владетел Влад III Цепеш Дракула. Това съчетание от факти и легенди ще роди един от най-известните и комерсиализирани герои в киното и приказките – Граф Дракула.

замък дракула румъния

За късмет на местните замъкът Бран (или замъкът на Дракула) ще стане и най-посещаваната туристическа атракция за страната. Изживяването вътре не е за пропускане особено с асансьора, който се спуска през 32-метров клаустрофобичен тунел. Най-страховитата част от тура минава през залата за изтезания, в която най-ясно се добива представа защо Влад Цепеш е наричан още и „набивачът на кол“.

  1. Брашов

Трансилвания, буквално преведено от латински, означава „през горите“ (trans – през и sylva – гора). Този малък град наистина отговаря на наименованието на световноизвестната румънска провинция. Разположен е в полите на карпатските гори, с красива гледка към първите хълмчета на мистичната планина. С бързия фуникулер се изкачвате и на върха на хълма, откъдето се разкрива прекрасна гледка към града.

брашов румъния площад

Площадът на Брашов e огромен, заобиколен от колоритни постройки с готически, бароков и неоренесансов стил. Мястото е идеално да опитате прекрасния италиански сладолед или типичния трансилвански десерт Kürtőskalács, който наподобява нашите козунаци. Това захарно изделие може да бъде с различни пълнежи като шоколад, сметана, плодове и други. Ако сте почитатели на зимните спортове и елегантната атмосфера на висок клас хотели, само на 30 минути с кола се намира и най-известният румънски ски курорт Пояна Брашов. Обграден от гъсти борови гори и изпълнен със свеж въздух, мястото силно напомня на някои от най-известните алпийски курорти в Италия, Австрия и Франция.

  1. Трансалпина и Трансфъгърашкото шосе

За хората, които обичат адреналина и суровата екстремна красота, тези две „пътчета“ са идеалното автомобилно предизвикателство. Строени съответно през 30-те и 70-те години на миналия век, най-високите им точки достигат 2145 м при Трансалпина и 2042 м при Трансфъгърашкото шосе! Лъкатушейки през главозамайващите канари по най-облачните части на Южните Карпати, със сигурност ще изпитате величието на високата планинска природа.

път трансилвания румъния планина

Серпентините на пътя преминават близо до живописни водопади и рекички и се доближават и до най-високата точка на Румъния – връх Молдовяну, чието изкачване може меко казано да се нарече „страшно“.

Независимо с каква цел сте тръгнали към Румъния, едно е ясно – от всичко има за всеки!

Вижте още 5 дестинации на Балканите и как изглежда Другата България

 

 

 

 

 

 


Свързано

Фелисити Астън: Любопитство oт Южния до Северния полюс
От броя23.04.2019
Фелисити Астън: Любопитство oт Южния до Северния полюс

Отнема ѝ 59 дни да прекоси Антарктика сама, поставяйки рекорд на Гинес като първата жена в света, която го прави без помощни средства

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
В търсене на преживявания в Западна Австралия
Гурме15.04.2019
В търсене на преживявания в Западна Австралия

Kакво общо имат кенгуруто, виното, гурме храната и китовете

Мартина Захариева
5 джаджи за следващото ви пътуване
Пътешествия02.04.2019
5 джаджи за следващото ви пътуване

Нека фактът, че сте на хиляди километри от дома, не ограничава удобството ви

Биляна Константинова Биляна Константинова
Имот в чужбина... но къде?
Пари01.04.2019
Имот в чужбина... но къде?

Вижте кои са най-подходящите дестинации за покупка на имот и защо 

Биляна Константинова Биляна Константинова
От товарния асансьор до кралската ложа – разходка из Royal Albert Hall
От броя26.03.2019
От товарния асансьор до кралската ложа – разходка из Royal Albert Hall

Следващият път в Лондон непременно отделете половин ден, за да направите тур зад кулисите и в подземията на една от най-прочутите зали в света

Неповторимо изживяване на върха на София
Гурме21.03.2019
Неповторимо изживяване на върха на София

Никак не е лошо да започнеш деня си в най-големия президентски апартамент с панорамна гледка, капучино, кроасани и ръчно приготвени френски макарони – казваме го от опит.

Емилия Колева Емилия Колева
Най-добрият хотел за любителите на вино
Дизайн и култура07.03.2019
Най-добрият хотел за любителите на вино

За една по-различна почивка

Йоана Иванова Йоана Иванова
5 места на Балканите, които искате да видите
Път15.02.2019
5 места на Балканите, които искате да видите

Добре дошли на полуострова, където мистерията, необичайните преживявания и абсолютно зашеметяващите гледки няма да ви разочароват

Марияна Гаврилова
Да избягаш от реалността (ГАЛЕРИЯ)
Дизайн и култура25.01.2019
Да избягаш от реалността (ГАЛЕРИЯ)

Излезли като от приказка –15 уютни хижи, които ще ви накарат да мечтаете за следващата си ваканция    

Йоана Иванова Йоана Иванова