Дизайн и култура15.07.2019

Любена Фокс- горската нимфа на изящните изкуства

Творчеството като израз на човешката природа.

Виктор Големинов Виктор Големинов
+13 снимкиЛюбена Фокс- горската нимфа на изящните изкуства

Изкуството винаги е съпътствало житейския път на хората и още от древни времена е било начин да се разкаже история, да се изрази емоция или просто да се предизвика въображението. Особено място в света на изобразителното изкуство заема ренесансовият град Флоренция- притегателен център за художници и скулптори от над 600 години.

Именно в красивата тосканска столица е учила и талантливата българска художничка Любена Фокс, която завършва академията за класически изящни изкуства „Ейнджъл“ при маестро Джон Ейнджъл и Джаред Возники. По-късно сбъдва и мечтата си да специализира при своя идол - известният художник Роберто Фери.

Любена с Роберто Фери

Творбите й привличат вниманието на хора от цял свят- наскоро успява да продаде картина на един от съветниците на бившия американски президент Барак Обама, а българският художник Светлин Русев дава своята благословия да продължава с творчеството си.

Разбираме се да се срещнем в нейното студио, където тя ще разкаже малко по-подробно за себе си. Атмосферата в студиото на артистката е типично творческа – рафтовете са изпълнени с всякакви интересни предмети като пясъчен часовник, препарирани животинки, връзка стари ключове, странни огледала, разтопени свещи и...череп!

Здравей, Любена! Откъде всъщност идва артистичният псевдоним, който си избрала – Фокс (fox – лисица от английски)?

Като малка много обичах басните и героите в тях. Бях забелязала, че лисицата винаги я представят в лоша светлина, но според мен тя е много красиво и елегантно животно, носещо в себе си духа на гората. Понеже ме вдъхновява, реших че Фокс много точно ме описва като човек.

С какво е свързано изкуството ти?

Живота е пълен с красиви моменти, гледки и емоции. Най-добрата дума, която описва моята творческа философия, е memento (от латински – спомен).

Стилът, в който рисувам, се нарича класически реализъм. При него използвам специална маслена боя, която се слага на по-дебели и по-тънки слоеве. Когато се наслагат няколко по-тънки слоя, се постига триизмерен ефект на картината - при излагане на слънчева светлина могат да се видят в детайл всички цветове. Техниката се използва през XVIII-XIX век от майсторите във Флоренция.

Какво планираш за следващите ти произведения?

Следващите ми картини ще бъдат натюрморти, т.е. те ще илюстрират човешко чувство чрез символизма на неодушевени предмети.

През Викторианската епоха много голяма част от цветята придобиват символичен смисъл, тъй като през тези години голяма част от идеите и чувствата са се изразявали по поетичен начин. Така с определено цвете започват да се правят асоциации за чувства и именно от този период жълтият карамфил остава символ на разочарование и тъга.

Какви са важните елементи, които съставляват процеса по създаването на една картина?

На първо място трябва да бъде опознат добре занаята, т.е. трябва да знаеш материалите и химичните процеси, така че картината да може да устои на времето. Произведението има нужда и от добър дизайн – чисто визуално цветовете трябва да са красиво съчетани и да създават приятно усещане за окото. На последно място, но не и по важност, е  символиката. Една картина следва да предизвика различни чувства в наблюдаващия я: спокойствие, удовлетворение, смирение. Спокойствието, което изобразявам в картините си, е моята персонална покана за забавяне на забързаното ни ежедневие.

Кое най-много те вдъхновява в България?

Най-много се вдъхновявам от природата и, по-конкретно, от гората. Когато погледна към Витоша, цялата покрита с облаци, въображението ми само започва да рисува картини.Изключително ме въодушевява и творчеството на Васил Горанов, когото имам щастието да познавам лично.

Какво обичаш да правиш докато рисуваш?

Като малка се занимавах с музика и тя все още е едно от любимите ми изкуства. Докато рисувам обичам да пея и танцувам или да слушам аудиокнига – това ми помага в процеса. Любима изпълнителка ми е Лана Дел Рей, която, може да се каже, е „саундтракът“ на моите картини.

Вече си сбъднала една от мечтите си- да учиш при маестро Фери. За какво друго си мечтаеш?

Бих искала да си построя една бяла къщичка в малко по-екстравагантен стил близо до гората, където да пия чай и да организирам чаени партита с местното население – катеричките и сърничките (смее се).

 

Още от автора:

Страната на мореплавателите, виното и добрата музика

5 места, които искате да посетите в Румъния


Свързано

Амитабх и дворецът на седмото изкуство
Акценти22.07.2019
Амитабх и дворецът на седмото изкуство

На български „да отидем на кино“ значи едно – но когато говорим с изпълнителния директор на международната верига кина Cine Grand, изразът придобива друго, вълшебно значение.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Може би не е важен щастливият край, може би е важна самата история
Акценти16.07.2019
Може би не е важен щастливият край, може би е важна самата история

Британска среща на съвременното изкуство с новите технологии.

Ирена Комитова
По това ще познаете premium жилищата
Дизайн и култура25.06.2019
По това ще познаете premium жилищата

Изба, външен басейн и гледка към морето са само началото…

Биляна Константинова Биляна Константинова
Когато домът влезе в офиса
Дизайн и култура28.06.2019
Когато домът влезе в офиса

Вграждането на елементи от домашното обзавеждане създава по-продуктивна и гостоприемна работна среда

Биляна Константинова Биляна Константинова
Жената с куража да пише за Чернобил, война и човешко страдание
Акценти10.06.2019
Жената с куража да пише за Чернобил, война и човешко страдание

Тя е Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич – писателката, която открива тайните около Чернобил преди успешния едноименен сериал на HBO

12 музея за 12 дни в Ню Йорк
Дизайн и култура04.06.2019
12 музея за 12 дни в Ню Йорк

Емоция и познание – те са най-доброто, което може да вземете от такъв тип преживяване

Биляна Константинова Биляна Константинова
Няколко вдъхновяващи идеи за домашен офис
Акценти04.06.2019
Няколко вдъхновяващи идеи за домашен офис

Ако често работите от вкъщи, обособяването на специално място осигурява допълнително спокойствие

Биляна Константинова Биляна Константинова
7 дестинации по стъпките на „Игра на тронове“
Дизайн и култура28.05.2019
7 дестинации по стъпките на „Игра на тронове“

Реалните филмови локации, които със сигурност ще искате да посетите

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кафе и книги в Стария град на Талин
Дизайн и култура16.05.2019
Кафе и книги в Стария град на Талин

Естонската столица очарова с китни улички и много тайни места за посещение

Марияна Гаврилова