Акценти06.03.2020

Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
+16 снимкиЗлато в небето

Все по-високо се издига колесницата на Хелиос. Той пътува по небето с лъчезарен венец на главата и с дълга блестяща дреха и лее своите животворни лъчи върху земята, дава й светлина, топлина и живот. След като завърши дневния си път, богът на слънцето се спуска към свещените води на Океан. Там го чака златна ладия, с която той отплава назад, към изток, към страната на слънцето, гдето се намира неговият чудесен дворец. Нощем богът на слънцето си почива там, за да се възземе на следния ден в прежния си блясък.

 

според поемата на Овидий "Метаморфози"

Култът към Слънцето може да бъде намерен в човешката история под различни форми. Съществуват редица митове, легенди и приказки за слънчевите божества, но независимо дали гледаме на слънцето от романтичен или научен ъгъл, едно е безспорно – всички попадаме в плен на красивия залез.

В чест на предстоящите топли сезони сме ви приготвили визуална радост - топ 10 на местата по света с най-красиви залезни гледки. Интересното тук е, че проучването, дело на немска компания, за първи път използва подход базиран на данни, за да съпостави и определи най-добрите места "по залез слънце".

Ipanema Beach, Rio de Janeiro, Brazil; Photo credit: Pixabay, Eacuna

Тъй като това е субективно изживяване, компанията решава да попита тези, които имат най-много опит в посещаването на многобройни зашеметяващи локации – пътуващите журналисти. За да направят проучването, представители от 46 страни по целия свят, получават въпросник, в който трябва да дадат своето мнение за местата с най-красивите залези в собствената си държава и в световен мащаб. С над 600 номинирани глобални локации, отговорите след това са съпоставени и изчислени с помощта на точкова система, а резултатът е списък от 100 места и най-добрият сезон, в който да ги посетим, за да си подарим красива гледка.

Ето кои са първите 10:

Санторини (Гърция) – Остров Санторини бива номиниран най-много пъти, а препоръката за него е да го посетим през лятото. Предвид разстоянието от България, това може само да ни радва и да започнем планирането отсега.

Santorini, Greece; Photo credit: Unsplash, Kyler Boone

Големият каньон (Аризона, САЩ) – Суровата красота на един от най-старите национални паркове в Щатите заема почетното второ място за гледка с най-красив залез, а сезонът, в който се препоръчва да се види, отново е лято.

Grand Canyon, National Park USA; Photo credit: Unsplash, Jad Limcaco

Миконос (Гърция) – Остров Миконос е сред любимите туристически дестинации в последно време, а по залез слънце могат да се наблюдават фантастични пейзажи. Особено през пролетта и лятото.

Mykonos, Greece; Photo credit: Unsplash, Aris Sfakianakis

Тадж Махал (Агра, Индия) – Освен, че прочутият мавзолей е сред новите Седем чудеса на света, той е и на 4-то място по забележителни залези. Препоръчаният сезон за посещение е пролет.

Taj Mahal, Agra, India, Commons; Photo credit:  Wikimedia

Мадейра (Португалия) – Екзотичен португалски остров по залез слънце. Тези 6 думи са напълно достатъчни. Кога? През пролетта.

Madeira, Portugal; Photo credit: Unsplash, Tiago Aguiar 

Улуру-Ката Тюта (Австралия) – Националният парк „Улуру-Ката Тюта“ е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а гледката там по залез слънце без съмнение си заслужава да прекосим половината земно кълбо, за да я видим. Препоръчителен сезон - есен.

Uluru KataTjuta, National Park Australia, Commons; Photo credit: Wikimedia

Сейнт Пийт Бийч (Флорида, САЩ) – Тихоокеански плаж е класика в жанра. Препоръката за този крайбрежен град в щата Флорида е да бъде посетен през пролетта за оптимално изживяване.

St Pete, FL, USA; Photo credit: Pixabay, Kathuk

Масай Мара – Това е резерват в Кения, който покорява с дива красота и златисти пейзажи преди слънцето да се оттегли, особено омагьосващи през лятото.

Maasai mara, National reserve Kenya; Photo credit: Unsplash, Henrik Hansen 

Фи Фи (Тайланд) – Островите Фи Фи са смятани за едни от най-естествено пленителните в света, омагьосващи с варовикови планини, скали, пещери и снежнобели пясъчни плажове. Колкото до залезите – летните такива са сред фаворитите на гласувалите в проучването.

Phi Phi, Thailand, Common; Photo credit: Wikimedia

Таити (Френска Полинезия) – Остров Таити е от тези места, които виждаме на съвършена пощенска картичка. Мястото за щастие е съвсем реално, а добрата новина тук е, че залезите са фантастични както през лятото, така и през зимата.

Tahiti, French Polynesia; Photo credit: Pixabay, TahitiTony

 

Останалите 90 локации можете да разгледате тук: https://www.lensbest.de/sunset-index-en/

 

Вижте още:

 

Новите седем

Непосилната красота на Австралия

Хотел балон в Северна Ирландия


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева