Акценти06.03.2020

Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
+16 снимкиЗлато в небето

Все по-високо се издига колесницата на Хелиос. Той пътува по небето с лъчезарен венец на главата и с дълга блестяща дреха и лее своите животворни лъчи върху земята, дава й светлина, топлина и живот. След като завърши дневния си път, богът на слънцето се спуска към свещените води на Океан. Там го чака златна ладия, с която той отплава назад, към изток, към страната на слънцето, гдето се намира неговият чудесен дворец. Нощем богът на слънцето си почива там, за да се възземе на следния ден в прежния си блясък.

 

според поемата на Овидий "Метаморфози"

Култът към Слънцето може да бъде намерен в човешката история под различни форми. Съществуват редица митове, легенди и приказки за слънчевите божества, но независимо дали гледаме на слънцето от романтичен или научен ъгъл, едно е безспорно – всички попадаме в плен на красивия залез.

В чест на предстоящите топли сезони сме ви приготвили визуална радост - топ 10 на местата по света с най-красиви залезни гледки. Интересното тук е, че проучването, дело на немска компания, за първи път използва подход базиран на данни, за да съпостави и определи най-добрите места "по залез слънце".

Ipanema Beach, Rio de Janeiro, Brazil; Photo credit: Pixabay, Eacuna

Тъй като това е субективно изживяване, компанията решава да попита тези, които имат най-много опит в посещаването на многобройни зашеметяващи локации – пътуващите журналисти. За да направят проучването, представители от 46 страни по целия свят, получават въпросник, в който трябва да дадат своето мнение за местата с най-красивите залези в собствената си държава и в световен мащаб. С над 600 номинирани глобални локации, отговорите след това са съпоставени и изчислени с помощта на точкова система, а резултатът е списък от 100 места и най-добрият сезон, в който да ги посетим, за да си подарим красива гледка.

Ето кои са първите 10:

Санторини (Гърция) – Остров Санторини бива номиниран най-много пъти, а препоръката за него е да го посетим през лятото. Предвид разстоянието от България, това може само да ни радва и да започнем планирането отсега.

Santorini, Greece; Photo credit: Unsplash, Kyler Boone

Големият каньон (Аризона, САЩ) – Суровата красота на един от най-старите национални паркове в Щатите заема почетното второ място за гледка с най-красив залез, а сезонът, в който се препоръчва да се види, отново е лято.

Grand Canyon, National Park USA; Photo credit: Unsplash, Jad Limcaco

Миконос (Гърция) – Остров Миконос е сред любимите туристически дестинации в последно време, а по залез слънце могат да се наблюдават фантастични пейзажи. Особено през пролетта и лятото.

Mykonos, Greece; Photo credit: Unsplash, Aris Sfakianakis

Тадж Махал (Агра, Индия) – Освен, че прочутият мавзолей е сред новите Седем чудеса на света, той е и на 4-то място по забележителни залези. Препоръчаният сезон за посещение е пролет.

Taj Mahal, Agra, India, Commons; Photo credit:  Wikimedia

Мадейра (Португалия) – Екзотичен португалски остров по залез слънце. Тези 6 думи са напълно достатъчни. Кога? През пролетта.

Madeira, Portugal; Photo credit: Unsplash, Tiago Aguiar 

Улуру-Ката Тюта (Австралия) – Националният парк „Улуру-Ката Тюта“ е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а гледката там по залез слънце без съмнение си заслужава да прекосим половината земно кълбо, за да я видим. Препоръчителен сезон - есен.

Uluru KataTjuta, National Park Australia, Commons; Photo credit: Wikimedia

Сейнт Пийт Бийч (Флорида, САЩ) – Тихоокеански плаж е класика в жанра. Препоръката за този крайбрежен град в щата Флорида е да бъде посетен през пролетта за оптимално изживяване.

St Pete, FL, USA; Photo credit: Pixabay, Kathuk

Масай Мара – Това е резерват в Кения, който покорява с дива красота и златисти пейзажи преди слънцето да се оттегли, особено омагьосващи през лятото.

Maasai mara, National reserve Kenya; Photo credit: Unsplash, Henrik Hansen 

Фи Фи (Тайланд) – Островите Фи Фи са смятани за едни от най-естествено пленителните в света, омагьосващи с варовикови планини, скали, пещери и снежнобели пясъчни плажове. Колкото до залезите – летните такива са сред фаворитите на гласувалите в проучването.

Phi Phi, Thailand, Common; Photo credit: Wikimedia

Таити (Френска Полинезия) – Остров Таити е от тези места, които виждаме на съвършена пощенска картичка. Мястото за щастие е съвсем реално, а добрата новина тук е, че залезите са фантастични както през лятото, така и през зимата.

Tahiti, French Polynesia; Photo credit: Pixabay, TahitiTony

 

Останалите 90 локации можете да разгледате тук: https://www.lensbest.de/sunset-index-en/

 

Вижте още:

 

Новите седем

Непосилната красота на Австралия

Хотел балон в Северна Ирландия


Свързано

Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Ефектът Опра
Акценти01.03.2020
Ефектът Опра

Да бъдеш Опра Уинфри означава да направиш невъзможносто възможно. Не просто да извоюваш промяната, а да бъдеш тази промяна.

Мария Станчева
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова