Акценти17.03.2020

Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
+8 снимкиСветът си е вкъщи

През последните години като че ли все повече хора започнаха да приемат достъпа си до интернет пространството за даденост. Ако трябва да опишем 21 век с едно изречение, то би било следното - на един клик разстояние. Дори в момента, в държава, в която е обявено извънредно положение, аз лежа в леглото си и пиша този текст, който съвсем след малко ще се появи онлайн, а пък аз ще се надявам, че ще достигне до колкото може повече читатели. Не защото е поредното есе за ползите и вредите от интернет, а защото днес е по-важно от всякога да си останем вкъщи и да оценим факта, че наложената ни физическа изолация няма да ни отнеме свързаността със света, а напротив - дигиталното пространство може да сплотява, стига да го използваме правилно.

Днес светът е болен, но рано или късно ще се възстанови. А дотогава, на фона на растящата паника и тревожни новини, това, което можем да направим, е да използваме подареното ни време (този толкова ценен ресурс), за да обогатим себе си. Защото дори най-страшният вирус не може да убие човешкото въображение. Освен натрупаните на нощното шкафче книги, възможността за дълга медитация и хубав сън, ето още няколко предложения за интересно всекидневие по време на извънредното положение:

 

Отидете на музей или галерия с Google Arts & Culture

Най-богатият дигитален архив на творби с каталог от произведения на над 10 000 артиста. Това е платформата Google Arts & Culture, която си партнира с над 500 световни музеи и галерии в опит да увеличи свободния достъп до изкуство. Google ни дарява с възможността за дълга културна експедиция - съвременно изкуство, изобразително изкуство, фотография, дизайн. Със Street View пък можем да се разходим из коридорите на редица галерии.

Линк: https://artsandculture.google.com/?hl=en

 

За любителите на опера и класическа музика

Вече може да откриете “Метрополитън опера” (Ню Йорк) на дивана в хола. От вчера, 16 март, в уебсайта на операта могат да бъдат гледани безплатно някои от най-популярните и награждавани представления. Спектаклите са част от серията “На живо в HD”, под инициативата “Nightly Met Opera Streams”. Всеки запис е активен 20 часа.

Линк: https://www.metopera.org

 

Софийската опера и балет последва добрия пример и започна своята инициатива Sofia Opera Pearls Streams - серия излъчване на оперни “перли” от архива на оперния и балетен репертоар на Софийска опера.

Линк: https://www.operasofia.bg/component/k2/item/8511-sofia-opera-pearls-streams-nedelya-15-03-ot-19-00

 

Облечете се официално и посетете Берлинската филхармония

В рамките на месец концертната зала на Берлинската филхармония се мести в интернет. В техния digital concert hall ще открием 600 концерта, а можем да надникнем зад кулисите с някои от документалните видеа за историята на филхармонията и нейните музиканти.

Линк: https://www.digitalconcerthall.com

 

Учете в колеж от Бръшляновата лига

8-те Ivy League университети в САЩ са сред най-престижните висши учебни заведения в света. В момента можем да изкараме някой от общо 450-те курса от различни дисциплини онлайн и то напълно безплатно.

Линк:

https://www.freecodecamp.org/news/here-are-380-ivy-league-courses-you-can-take-online-right-now-for-free-9b3ffcbd7b8c/

 

Български артисти, изпълнители и музиканти - LIVE

Българската платформа за събития URBO и Joker Media Rental стартират инициативата #ЖивотВкъщи. Целта е да бъде подкрепена събитийната индустрия и всички хора работещи в нея. От тази седмица в платформата ще бъдат качени онлайн редица концерти, театрални постановки и stand-up комедия на живо, курсове и обучения на различни теми. Програмата на събитията ще излезе в сряда, 18 март. Достъпът е безплатен, но с възможността за даряване на символична сума с цел подкрепа на българските артисти, музиканти и малки арт центрове.

Линк: https://urboapp.com

 

Това са само част от многобройните начини за ползотворно и приятно време, прекарано у дома, но преди или след всичко изброено по-горе, просто изключете рутера за момент и кажете “обичам те” на тези, с които живеете. И се пазете взаимно.

 

Вижте още:

Любов

Почти документално

5 романтични филма за този Свети Валентин

 


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева