Акценти17.03.2020

Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
+8 снимкиСветът си е вкъщи

През последните години като че ли все повече хора започнаха да приемат достъпа си до интернет пространството за даденост. Ако трябва да опишем 21 век с едно изречение, то би било следното - на един клик разстояние. Дори в момента, в държава, в която е обявено извънредно положение, аз лежа в леглото си и пиша този текст, който съвсем след малко ще се появи онлайн, а пък аз ще се надявам, че ще достигне до колкото може повече читатели. Не защото е поредното есе за ползите и вредите от интернет, а защото днес е по-важно от всякога да си останем вкъщи и да оценим факта, че наложената ни физическа изолация няма да ни отнеме свързаността със света, а напротив - дигиталното пространство може да сплотява, стига да го използваме правилно.

Днес светът е болен, но рано или късно ще се възстанови. А дотогава, на фона на растящата паника и тревожни новини, това, което можем да направим, е да използваме подареното ни време (този толкова ценен ресурс), за да обогатим себе си. Защото дори най-страшният вирус не може да убие човешкото въображение. Освен натрупаните на нощното шкафче книги, възможността за дълга медитация и хубав сън, ето още няколко предложения за интересно всекидневие по време на извънредното положение:

 

Отидете на музей или галерия с Google Arts & Culture

Най-богатият дигитален архив на творби с каталог от произведения на над 10 000 артиста. Това е платформата Google Arts & Culture, която си партнира с над 500 световни музеи и галерии в опит да увеличи свободния достъп до изкуство. Google ни дарява с възможността за дълга културна експедиция - съвременно изкуство, изобразително изкуство, фотография, дизайн. Със Street View пък можем да се разходим из коридорите на редица галерии.

Линк: https://artsandculture.google.com/?hl=en

 

За любителите на опера и класическа музика

Вече може да откриете “Метрополитън опера” (Ню Йорк) на дивана в хола. От вчера, 16 март, в уебсайта на операта могат да бъдат гледани безплатно някои от най-популярните и награждавани представления. Спектаклите са част от серията “На живо в HD”, под инициативата “Nightly Met Opera Streams”. Всеки запис е активен 20 часа.

Линк: https://www.metopera.org

 

Софийската опера и балет последва добрия пример и започна своята инициатива Sofia Opera Pearls Streams - серия излъчване на оперни “перли” от архива на оперния и балетен репертоар на Софийска опера.

Линк: https://www.operasofia.bg/component/k2/item/8511-sofia-opera-pearls-streams-nedelya-15-03-ot-19-00

 

Облечете се официално и посетете Берлинската филхармония

В рамките на месец концертната зала на Берлинската филхармония се мести в интернет. В техния digital concert hall ще открием 600 концерта, а можем да надникнем зад кулисите с някои от документалните видеа за историята на филхармонията и нейните музиканти.

Линк: https://www.digitalconcerthall.com

 

Учете в колеж от Бръшляновата лига

8-те Ivy League университети в САЩ са сред най-престижните висши учебни заведения в света. В момента можем да изкараме някой от общо 450-те курса от различни дисциплини онлайн и то напълно безплатно.

Линк:

https://www.freecodecamp.org/news/here-are-380-ivy-league-courses-you-can-take-online-right-now-for-free-9b3ffcbd7b8c/

 

Български артисти, изпълнители и музиканти - LIVE

Българската платформа за събития URBO и Joker Media Rental стартират инициативата #ЖивотВкъщи. Целта е да бъде подкрепена събитийната индустрия и всички хора работещи в нея. От тази седмица в платформата ще бъдат качени онлайн редица концерти, театрални постановки и stand-up комедия на живо, курсове и обучения на различни теми. Програмата на събитията ще излезе в сряда, 18 март. Достъпът е безплатен, но с възможността за даряване на символична сума с цел подкрепа на българските артисти, музиканти и малки арт центрове.

Линк: https://urboapp.com

 

Това са само част от многобройните начини за ползотворно и приятно време, прекарано у дома, но преди или след всичко изброено по-горе, просто изключете рутера за момент и кажете “обичам те” на тези, с които живеете. И се пазете взаимно.

 

Вижте още:

Любов

Почти документално

5 романтични филма за този Свети Валентин

 


Свързано

Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Ефектът Опра
Акценти01.03.2020
Ефектът Опра

Да бъдеш Опра Уинфри означава да направиш невъзможносто възможно. Не просто да извоюваш промяната, а да бъдеш тази промяна.

Мария Станчева
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова