Акценти10.11.2019

Почти документално

Tри истории, които да си откраднете сами

Петя Бангьозова
+6 снимкиПочти документално

Има нещо много удовлетворяващо и донякъде плашещо в това да проследиш абсолютно непознат човек на улицата, като се опиташ да откраднеш част от деня му, да доизмислиш миналото му и да си представиш какво би му се случило утре.

Хората сме изключително любопитни създания и ако решим да смесим любопитството си с тайнственост, интимност и няколко милилитра неочаквани ситуации, бихме могли да си забъркаме коктейл от пълното удовлетворение, наречено "филм-съпреживяване".

Divines

В този ред на мисли, за аперитив ви предлагам филма Divines (2016) с режисьор Houda Benyamina, който ще ви разведе из порутените бараки на френските гета.

Някои от кадрите са заснети с телефон и ни карат да се замислим колко такива видеа имаме самите ние. Двете главни героини успяват да ни върнат в тийнейджърските години, в които всеки от нас е бил сигурен, че ще пребори системата и ще постигне мечтите си. Dounia и Maimouna се шляят из прашните шумни улици, на които може да се намери всичко, но не и спокойствие.

Успяват да забавят времето единствено, докато са седнали на дървените пътечки до чигите - високо над сцената, зяпащи танцови репетиции...

Climax

Нещо по-силно с повече танци и напрежение, което ще ви държи дълго за гърлото, след като разберете, че е по истински случай - Climax (2018) на Gaspar Noé.

Филмът е всичко, че дори и повече от това, което бихте очаквали от този режисьор – всичките му продукции оставят усещане за спонтанност и абсолютна истинност, но тук за първи път Noé използва реална история за основа. Афтърпартито на интернационален танцов проект във Франция започва с пунш, достига пика си на екстаз, а след това започва паника.

Психологическият ужас е заснет предимно с непрофесионални актьори и основан на импровизация. Дългите кадри, ескалиращата музика, танците като изразно средство ще успеят да размътят съзнанието ви до такава степен, че ще се почувствате заключени в училищния салон с героите на търсещите изход в абсолютния хаос.

Victoria

Има един момент, в който усещаш, че си изпил твърде много, но въпреки всичко, решаваш, че one more shot е добра идея. За завършек нека си поръчаме една Victoria (2015) с режисьор Sebastian Schipper на екс.

Това е най-дългият филм, сниман в един кадър без капка монтаж.

Историята започва около 5 часа сутринта, а Виктория изглежда наивна, изгубена и сама - какъв по-добър обект за наблюдение бихме си намерили? В продължение на 2 часа и 18 минути тичаме из берлинските улици с нея и новите й приятели.

Брилянтната операторска работа и безупречната актьорска игра ни пренасят във всяка ситуация, в която героите попадат – ние сме станали част от компанията и след един определен момент не можем да се измъкнем от кашата, в която заедно сме се забъркали. Вдишваме и издишваме с тях... А накрая не сме се усетили кога слънцето е изгряло - излизаме от Берлин, прибираме се вкъщи и сме може би единствените, на които им се е разминало. Събирайки истории.

 

 


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева