Акценти10.11.2019

Почти документално

Tри истории, които да си откраднете сами

Петя Бангьозова
+6 снимкиПочти документално

Има нещо много удовлетворяващо и донякъде плашещо в това да проследиш абсолютно непознат човек на улицата, като се опиташ да откраднеш част от деня му, да доизмислиш миналото му и да си представиш какво би му се случило утре.

Хората сме изключително любопитни създания и ако решим да смесим любопитството си с тайнственост, интимност и няколко милилитра неочаквани ситуации, бихме могли да си забъркаме коктейл от пълното удовлетворение, наречено "филм-съпреживяване".

Divines

В този ред на мисли, за аперитив ви предлагам филма Divines (2016) с режисьор Houda Benyamina, който ще ви разведе из порутените бараки на френските гета.

Някои от кадрите са заснети с телефон и ни карат да се замислим колко такива видеа имаме самите ние. Двете главни героини успяват да ни върнат в тийнейджърските години, в които всеки от нас е бил сигурен, че ще пребори системата и ще постигне мечтите си. Dounia и Maimouna се шляят из прашните шумни улици, на които може да се намери всичко, но не и спокойствие.

Успяват да забавят времето единствено, докато са седнали на дървените пътечки до чигите - високо над сцената, зяпащи танцови репетиции...

Climax

Нещо по-силно с повече танци и напрежение, което ще ви държи дълго за гърлото, след като разберете, че е по истински случай - Climax (2018) на Gaspar Noé.

Филмът е всичко, че дори и повече от това, което бихте очаквали от този режисьор – всичките му продукции оставят усещане за спонтанност и абсолютна истинност, но тук за първи път Noé използва реална история за основа. Афтърпартито на интернационален танцов проект във Франция започва с пунш, достига пика си на екстаз, а след това започва паника.

Психологическият ужас е заснет предимно с непрофесионални актьори и основан на импровизация. Дългите кадри, ескалиращата музика, танците като изразно средство ще успеят да размътят съзнанието ви до такава степен, че ще се почувствате заключени в училищния салон с героите на търсещите изход в абсолютния хаос.

Victoria

Има един момент, в който усещаш, че си изпил твърде много, но въпреки всичко, решаваш, че one more shot е добра идея. За завършек нека си поръчаме една Victoria (2015) с режисьор Sebastian Schipper на екс.

Това е най-дългият филм, сниман в един кадър без капка монтаж.

Историята започва около 5 часа сутринта, а Виктория изглежда наивна, изгубена и сама - какъв по-добър обект за наблюдение бихме си намерили? В продължение на 2 часа и 18 минути тичаме из берлинските улици с нея и новите й приятели.

Брилянтната операторска работа и безупречната актьорска игра ни пренасят във всяка ситуация, в която героите попадат – ние сме станали част от компанията и след един определен момент не можем да се измъкнем от кашата, в която заедно сме се забъркали. Вдишваме и издишваме с тях... А накрая не сме се усетили кога слънцето е изгряло - излизаме от Берлин, прибираме се вкъщи и сме може би единствените, на които им се е разминало. Събирайки истории.

 

 


Свързано

Да нощуваш на самотен остров? О, да!
Акценти08.12.2019
Да нощуваш на самотен остров? О, да!

Може и да ви струва леко плашеща, но идеята да бъдем напълно отделени от останалия свят всъщност е много по-примамлива отколкото предполагаме.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Япония – екзотика през зимата
Акценти07.12.2019
Япония – екзотика през зимата

Навън вече е мразовито - небето е сиво и мрачно и приканва всички ни да стоим на топло с чаша червено вино в ръка. За тези, които винаги са готови за пътешествия, независимо от времето навън обаче имаме една дума: Япония.

София Павлова София Павлова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
Снежна коледна нощ в Лондон
Акценти03.12.2019
Снежна коледна нощ в Лондон

Така започва една от най-обичаните книги на всички времена, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Коледа и днес има особено очарование в английската столица, където духът на празника изпълва всяка уличка.

Божена Панделиева
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“
Акценти02.12.2019
И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“

 „Адвокатска кантора на 2019“ - когато участието в градежа на по-справедлив свят бива възнаградено.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Да изживееш Panerai
Акценти30.11.2019
Да изживееш Panerai

Един часовник трябва да бъде усетен, защото зад него стои много повече от механизъм

Биляна Константинова Биляна Константинова
Със сълзи към върха
Акценти01.12.2019
Със сълзи към върха

В света на спорта успехът никога не идва лесно - Майкъл Джордан, Майкъл Фелпс и Рафа Надал са сред тези, които знаят това най-добре

Методи Шуманов
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre
Акценти28.11.2019
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Всеки от тях, освен че е часовникарско бижу, разказва своя собствена интересна история

Биляна Константинова Биляна Константинова