Акценти05.08.2019

Бърно – градът на бирата

Понякога най-неочакваните дестинации ти оставят най-красивите спомени.

Виктор Големинов Виктор Големинов
+15 снимкиБърно – градът на бирата

Предварително знам как ще протекат първите часове от сутринта ми: в 8:35 ще хвана автобуса на Flixbus от Виена за Бърно, където ще пристигна до няколко часа. Само че, без да искам (понеже спазвам правилото, че човек трябва по-рано да си хваща автобуса), се озовавам на централната автогара в 7:35. Сещам се за чешките автобуси RegioJet и, след бърз преглед на разписанието, виждам, че следващият потегля в 7:45. Бодрата ми сутрешна крачка бързо преминава в гладко бягане, след като виждам паркирания на спирката автобус и шофьорът, продаващ билети. За мой късмет успявам да се настаня в автобуса 2 минути преди да потегли – графикът тук се спазва до точност.

Сънят не е сред любимите ми занимания по време на път - предпочитам да гледам сменящия се пейзаж. В този случай обаче равнината успява да ми предложи само безкрайно еднообразие и вниманието ми се премества към смартфона. Когато минаваме границата между Виена и Прага се сещам за Желязната завеса, която ги е разделяла – невероятно е, как днес можем да осъществим едно такова пътуване, което в миналото е било немислимо.

Бърно е втория по големина град в Чехия

с население от почти 400 000 жители. Прави ми впечатление, че в града се намират Конституционният съд, Върховният съд и Висшата прокуратура на Чехия – все институции, които очакваме да намерим в столицата.

Вижда се, че водещ отрасъл на града е машиностроенето, което било водещо и в бивша Чехословакия - прави впечатление, че тук хората масово карат „Шкода“. А освен с автомобилите, Бърно успява да стигне до сърцето на много хора по цял свят, любители на бирата, със свое собствено пиво - „Старобърно“.

Градусите вече се повишават, а часовникът показва едва 10. Отдалеч виждам и първата си цел - замъкът Шпилберк, намиращ се на хълма в другия край на стария град. Предстои ми приятна разходка, мисля си, вземайки предвид напичащото слънце и тежащата поне 5 кг раница на гърба ми.

Не минава много време и се озовавам пред една от портите на замъка, която се оказва затворена. Искрено се ядосвам на Google – бях проверил предварително и, според проучването ми, трябваше да е отворено.

замък шпилберк

Наблизо виждам няколко човека от местното население и решавам да питам на какво се дължат затворените врати. Хората само ми се усмихват и ми показват пътека, която води до другия край на крепостта.

Втори поглед ми разкрива огромна табела, на която се посочва входа, но изглежда жегата е оказала своето влияние.

Замъкът Шпилберк е завършен през 13 век,

и първоначално е имал отбранителна фукнция. Затворът в крепостта още носи славата си на изключително сурово и страшно място по времето на Австро-Унгария, тъй като там са пращали най-закоравелите престъпници от империята. Нацистите също допринасят към мрачната му история – по времето на нацистка Германия, то се превръща в място за разпределение на евреи по концентрационните лагери.

Макар подземните тунели и килии да са превърнати в туристическа атракция, зловещата история на мястото успява да те хване за гърлото.

След подземията решавам да посетя най-високата точка на Шпилберк – камбанарията, от която се разкрива и най-красивата панорамна гледка към Бърно. Предварително съм се подготвил за случая – за компания имам кенче „Старобърно“, с което да си правя снимки в различните части на града.

Времето започва да се разваля и, когато чувам първите гръмотевици, бързам да стигна до стария град.

След дългото ходене е редно да си дам и почивка – намирам си автентично чешко заведение, което само с обзавеждането, стила и любезния персонал, успява да ми отвари апетита. Поръчвам си типично чешко ястие – свинско със зеле, кнедли и уникално вкусен, мек хляб.

След обяда обикалям още града – широки, красиви булеварди разкриват цветната архитектура на приятни заведения и кафенета.

В Бърно намирам и прочутата Вила Тугендхат – една от първите сгради, построена в стила на модернизма и дело на немския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое.

След приятната културно-историческа и кулинарна обиколка, вече е време да се запътвам към гарата. Имам някакви крони на монети и се чудя как да ги оползотворя. Сещам се за закрития пазар, който видях съвсем случайно. Когато пристигам там се оказва, че в него продават всякакви, ама наистина всякакви, неща. За мой огромен късмет намирам декоративна лъжичка за кафе, която струва точно толкова, колкото имам, и ,най-хубавото - е ръчна изработка на момичето, което я продава. Купувам я и съм изключително доволен, защото с тази покупка успявам да си взема истинско късче от местността - красив спомен от Бърно.

 

Вижте още: 

Япония, страна на контрастите

Страната на мореплавателите, виното и добрата музика

5 места, които искате да посетите в Румъния


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева