Пътешествия13.06.2016

Перу – повече от магия

Ако планирате екскурзия до там, си отделете поне седмица. Това не е от местата, на които просто се отбиваме за малко

+3 снимкиПеру – повече от магия
Често, когато планираме ваканция, се опитваме да вземем всичко, което почивката може да ни предложи, но в сгъстен вид – за седмица, максимум 10 дни. Опитваме се да съберем в тях и солени дни край брега на морето, и красиви гледки, с които погледът отморява, и среднощни забавления, и разглеждане на културни и исторически забележителности, и още, и още...

1

В Перу си имат почти всичко. Там са благословени с живописна природа в съчетание с богата история, което прави страната желана дестинация от всеки, чиито интереси надхвърлят мързелуването на плажа с коктейл в ръка.

Някои въздушни превозвачи предлагат директни полети до страната на инките от големите американски градове. LATAM има самолети от Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Орландо и Маями.

Ако сте решили да пуснете откривателския си дух на воля в Перу, си запазете поне една седмица. Това не е от местата, на които просто се отбиваме за малко. Преживяването е твърде наситено, за да се вмести само в няколко дни.

2

Ако сте за първи път в столицата Лима, задължително влезте в Музея на Ларко Ерера. Това е мястото, на което ще научите всичко за загадката на инките и техните предшественици. Ще видите златни и сребърни накити, древни мумии, колекция от доколумбийска еротична керамика, перуанска керамика от доколониалния период.

Не пропускайте манастира "Санто Доминго" и градската катедрала, в която са положени тленните останки на Франсиско Писаро.

3

Преди да похапнете скариди в прочутия ресторант Ла Мар, спрете в Парка на любовта, където ви очакват скулптурата "Двойка Андийски влюбени" и спираща дъха гледка към Тихия океан.

Свещената долина (Урубамба) се намира непосредствено под Мачу Пикчу.

Ако сте авантюристично настроени, за вас е Пътят на инките, който тръгва от старата столица на империята Куско и стига до скрития в планината свещен град. Пътеката се изкачва от долината на река Урубамба до скалисти планински проходи на височина над 4000 м, минава край множество останки от цивилизацията на инките и се спуска през Портата на слънцето, за да достигне Мачу Пикчу. Едно от Седемте чудеса на света, той се смята за най-мощния енергиен център на Южна Америка, а археолози го определят като най-загадъчното откритие на ХХ век. Ако искате емоцията да бъде завършена, идете там непосредствено преди изгрев. Така ще видите как лъчите буквално преминават през Портата на слънцето и ще се докоснете поне за малко до съхранената сила на отминалото величие.

4

Преходът отнема около четири дни, но трасето не е за подценяване. Ако не сте физически подготвени за такова натоварване, по-добре изберете безопасния начин – с влак.

Докато сте там, задължително отидете до Морей. Край градчето са запазени прочутите тераси, които инките използвали като ботанически лаборатории за развъждане на нови селскостопански култури.

5

Наблизо е селцето Марас с прочутите си солници. Терасовидно разположени, те представляват малки правоъгълни басейни, в които се разпределя идващата от скалата вода. След намесата на слънцето на дъното им остава сол, примесена с пръст, която после се разделя по качество. Освен че тук може да се купи една от най-фината сол в света, сувенирите, които се продават, също са направени от такава.

6

Нещо, което не трябва да пропускате, е пътуване по течението на живописната река Урубамба.

А за финал се поглезете с екскурзия до Куско и околността – централният площад, Катедралата и Храма на Слънцето, инкските паметници Кенко, Тамбомачай, Пука Пукара и крепостта на Саксахуман. Тя е построена на хълм с изглед към старата столица на инките и е известна с огромните си дялани камъни, някои от които достигат 9 м височина и тежат над 350 т.

7

Свързано

Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Виетнам, моя любов!
Акценти24.02.2020
Виетнам, моя любов!

Признавам си, че Азия никога не ме е привличала. Въпрос на вътрешно усещане. Когато обаче една от най-добрите ми приятелки ме покани да се присъединя към малка група, заминаваща за Виетнам, в съзнанието ми изплуваха спомени от детството и аз веднага казах... Да!

Любка Качакова
На сафари със SkySafari
Акценти04.02.2020
На сафари със SkySafari

Не пилеете излишно време в пътуване, а се наслаждавате в пълнота на африканското приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова
5 дестинации в духа на Коледа
Акценти30.12.2019
5 дестинации в духа на Коледа

…само за ценители.

Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Там, където китовете и делфините са повече от хората
Акценти17.12.2019
Там, където китовете и делфините са повече от хората

Lekkerwater е на три часа екстремен път от Кейптаун, но всяка дупка по трасето си струва

Биляна Константинова Биляна Константинова
Мисия Silver Spitfire – успешна
Акценти16.12.2019
Мисия Silver Spitfire – успешна

Поглед от облаците

София Павлова София Павлова
Гмуркане от високо – там, където се срещат небе и вода
Акценти10.12.2019
Гмуркане от високо – там, където се срещат небе и вода

2020 година се задава на хоризонта с редица завладяващи идеи и иновативни концепции. Днес ви представяме една от тях – първият „безкраен“ басейн, разположен на покрив с 360-градусова гледка към… Лондон.

София Павлова София Павлова