От броя13.06.2023

Творческо дълголетие и втора младост за Харисън Форд в Индиана Джоунс и реликвата на съдбата

Това лято, на 30 юни, един от най-великите филмови герои на всички времена и най-обичан, световноизвестен археолог – доктор Индиана Джоунс – се завръща за ново грандиозно приключение.

Ирена Комитова
+2 снимкиТворческо дълголетие и втора младост за Харисън Форд в Индиана Джоунс и реликвата на съдбата

Аз обичам Харисън Форд, а вие? Даже не повярвах на късмета си преди време, когато го срещнах на годишната конференция на TED във Ванкувър и получих възможността не само да се снимам с него, но и да си поговорим – за киното, за България (той беше очарован от нашата страна след посещението си тук и даже ми обеща пак да дойде), за мечтите (защото такава беше темата на събитието тогава) и за технологиите.

Дълго време след това всички приятели ми завиждаха, а внукът ми Деян и до днес гордо казва на приятелите си: „Баба се е срещала с Хан Соло“.

E, след подобна предистория е ясно, че с огромно вълнение очаквам петото му превъплъщение в „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“. Официалните трейлъри на филма вече са гледани от над 30 милиона души в YouTube, а създателите на филма загатват и част от завръзката на сюжета с въпроса: Можем ли да спрем часовника на съдбата?

Очаква се „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ да ни отведе отвъд пределите на времето. Следователно, и отвъд пределите на обичайното кинозабавление. На 80 години (!) Харисън Форд отново нахлупва своята непогрешимо разпознаваема шапка (толкова „негова“, че на английски я наричат iconic), грабва камшика, с който в предишните издания правеше чудеса, и... създава поредната си забележителна, изключителна, неповторима (колкото и суперлативи да изредя, все няма да са достатъчни) и от никого друг невъзможна за превъплъщение роля! Компания му правят Джон Рис Дейвис (като емблематичния за поредицата Салах), Фийби Уолър-Бридж (като кръщелницата на Инди Хелена), Мадс Микелсен (като основния антагонист Волер) и дори Антонио Бандерас (с малка роля на помощник на Индиана).

Какво споделят за филма от Disney до момента?

Действието на „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ се развива през 1969 година, когато космическата надпревара между великите сили достига точката си на кипене. Известният професор, преподавател, археолог и приключенец Индиана Джоунс е разтревожен, след като американското правителство в отчаян опит да изпревари Съветския съюз вербува бивши врагове от Втората световна война. Един от тях е Волер – бивш нацист и настоящ член на НАСА, който е замесен в програмата за кацането на Луната и е твърдо решен да прекрои света, както на него му изнася. Но не и когато Инди има какво да каже по въпроса. Героят се впуска в шеметна надпревара с времето, за да попречи на нацистите, а единствената (съмнителна) помощ, на която може да разчита, е тази на своята кръщелница Хелена. Именно затова публиката, която го обича, го следва възторжено където и да отиде!

Режисьор, а също съсценарист на „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ е двукратно номинираният за „Оскар“ Джеймс Манголд („Логан“, „Пълно ускорение“). Той споделя, че филмът ще бъде жадуваното от почитателите на актьора завръщане към духа на оригиналната трилогия на Джордж Лукас и Стивън Спилбърг (тук Спилбърг е само продуцент и не се намесва в режисурата). Заявката за автентичност се потвърждава от атрактивния първи трейлър, който разкрива много от стила, атмосферата и запазените марки на обичаната поредица.

Независимо, че е поостарял (нека все пак припомня, че „Похитители на изчезналия кивот“ е от 1982 г.), Инди не е загубил ни частица от чара си, нито от хъса, с който се хвърля в приключенията, доказвайки за пореден път, че въпросът не е в годините, а в „навъртените километри“. Твърдение, с което ще се съгласят всички, които вече не са в първа младост, но жадуват да са в центъра на събитията.

И така, този юни, приключението си има име и то е Индиана Джоунс. А 80-годишните имат ролеви модел, в който би било чудесно да се припознаят.






Свързано