Пътешествия27.10.2016

Хонконг, градската джунгла на Батман

Кораб с алени платна като в приказка обикаля нощем залива с отразените в него светлини на града.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Хонконг, градската джунгла на Батман

Текст и снимки: Магдалена Гигова

Хонконг! Макар на снимките да прилича на игленик от небостъргачи, всъщност между тях има въздух и изненадващо много зеленина на облагородените хълмове. Разбира се, в град, където земята е най-кът, са построили летището на изкуствен остров в морето и това е най-скъпата стока. Архитектурата в Хонконг е забележителна. Тя е толкова импозантна, че Холивуд е избрал там да снима „Батман 4”. Градската управа и полицията в продължение на няколко месеца затваряла райони и съобразявала уличното движение с кинаджиите, но пък за града това е отлична реклама. Другата жива такава е екшън героят Джеки Чан и къщата му, която прилича на крепост, кацнала върху хълма над местния голф клуб. Плюс 150 години британско владичество, съчетано с 5000-годишна китайска история.

1

Ще осъзнаете размаха, с който строят в Хонконг, не по вратоизкривяващите небостъргачи, а по това как са пренесли тухла по тухла триетажната колониална постройка Мъри Хаус от центъра на брега. В старинната британска къща е разположен морският музей и си изглежда сякаш винаги е била там, а не е отстъпила парцела си на над 100-етажна сграда с офиси на световни фирми.

7

Доказателство как древно и съвременно си живеят мирно и кротко е Ман Мо Темпъл. Сгушен между модерните билдинги, в храма времето е спряло. Пред него е пещта, в която богомолците изгарят листчетата с молитвите си, за да могат чрез пушека да стигнат по-бързо до Буда. А вътре прошенията им, написани върху червени бележки, се веят под плетени ракитови фенери. Въздухът е толкова гъст от благовонните пръчици, че може да се реже, а храмовите врати са като произведения на резбарското изкуство.

8

Приключение за сетивата е кварталът, наречен „Улица на изсушената морска храна”, но всъщност там се продават не само традиционни азиатски продукти, ами цярове от китайската медицина.

6

В магазинчетата никой не се стряска от препарирани елени и сърни в цял ръст или опънати върху дървени пръчки гущери. Лястовичите гнезда, от които се прави полезна за имунната система, но баснословно скъпа супа, са спретнато подредени в кутии. А в красиви лакирани рамки са поставени корени от женшен на стойност 10 000 евро.

2

Повечето неща там европеецът не само не знае за какво точно служат, а и не смее да пита. Макар китайците охотно да споделят, че огромните хлебарки, нанизани акуратно на шиш, не са като отвратителните домашни твари, ами се въдят в оризищата, „чисти” са, пълни с протеин и „ужасно вкусни”. Гнус! Впрочем, вкусът на хонконгци дори и при модерната младеж, май е леко извратен, понеже хитовата напитка е коктейл от „Джони Уокър” с черен етикет и зелен чай с много лед в огромна кана.

3

Кварталът на заведенията се нарича „СоХо” и из тесните му живописни улички човек може да види всичко – от американско кафене, през традиционен японски ресторант и класически английски пъб до улични сергии с цвъртящи китайски манджи. Плюс дискотеки, хотели и клубове. Забележителност на квартала е най-дългият ескалатор в света – 2,7 безкрайни километра нагоре по хълма. (Понеже целият Хонконг е разположен на баир, почти няма полегат булевард освен около залива, където са най-скъпите жилища).

8

Южната част на острова отвежда туриста към „Принцът и просякът”, макар хората от джонките (така наричат лодките-жилища) да са се превърнали повече в атракция. Става дума за огромен залив в подножието на небостъргачите, наречен Абърдийн, където първите няколко пояса от пристаните са посветени на богаташките яхти. По-навътре е невероятната пъстрота на бедняшки лодки, ръждясали и очукани корита. На тях хората се раждат, работят, умират и са нещо като държава в държавата – имат си собствено правосъдие и закон. Преди Хонконг да бъде присъединен към Китай като свободна икономическа зона през 1997 г. на джонките се тъпчели и всички бегълци от родината-майка. Съдейки по стълпотворението на лодките май все още са си там.

9

След изтичането на британско-китайският договор територията Хонконг се върна към най-голямата социалистическа държава, но запази не само икономиката, а и валутата си – местния долар. И е предпочитана дестинация от китайските туристи. Ами да, хем всички говорят езика им, хем си е дива чужбина.

Още от Магдалена Гигова: Хакуна матата, Кения

Другият залив, Репълс Бей, е предълъг плаж с хотели и голф игрище. Пясъчната ивица е за всички, но за да станете член на голф клуба, трябва да платите еднократна такса от 2 млн. хонконгски долара ($1=7,9 HK) плюс годишните вноски. На брега на Южно китайско море е и храмът на Лейди Буда. Всъщност така наричат бог, който изпълнява желания и има леко женствен, да не кажа травеститски, вид. В храма на особена почит обаче, е невзрачна фигурка от черен камък, пред която опашката не секва. Всички се надпреварват да я галят и ритуално да пъхат ръце в джобовете си – било на богатство. 

4

Ако ви се отвори пък към Хонконг, не пропускайте за нищо на света приключението „Алба Луна”. Това е кораб с алени платна, който нощем обикаля залива. Феерията е невероятна! Светлините на мегаполиса се оглеждат в небето и във водата, докато си пиете шампанското. Безсмъртните снимки стават още преди да се качите на палубата. От кея се виждат блесналите под залеза небостъргачи. Един от тях прилича на кюлче чисто злато. И най-отгоре му пише Цюрих, естествено. Някаква сграда в далечината напомня операта в Сидни, облаците рисуват причудливи картини върху огледалните стъкла. Корабът плавно се носи по вълните, алените платна напомнят за приказката на Алексей Толстой. Какво повече му трябва на човек, освен да не спира да щрака с камерата си как Хонконг се отразява жизнерадостно в залива и сякаш намига с милионите си цветни очи. От 20,00 часа започва симфонията на небостъргачите. Дирижирано от компютър, художественото им осветление ги кара да светкат и гаснат в тон с мелодия, огласяща залива. Финалът е бравурно лазерно шоу. И пак гледки, и пак снимки.

5

Но само защото още не сте се качили на връх Виктория. Хълмът, на който според „непресъхващия извор на информация Джеймс Клавел” живеят само най-богатите и стари фамилии на британската колония. От там гледката е достойна за всяка илюстрована картичка, а след като яхнете кокетната зъбчата железница Peak Tram Ride, стигате до най-високата точка. Горе, естествено, има площадка за фотографите любители. А за онези, които не ги бива с обектива, и в най-абсурдния нощен час стои дежурен с дигитален апарат, който снима желаещите и монтира образите им върху най-красивия нощен изглед, който е успял да направи през годините. Кадърът наистина е неповторим!

11


Свързано

Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Виетнам, моя любов!
Акценти24.02.2020
Виетнам, моя любов!

Признавам си, че Азия никога не ме е привличала. Въпрос на вътрешно усещане. Когато обаче една от най-добрите ми приятелки ме покани да се присъединя към малка група, заминаваща за Виетнам, в съзнанието ми изплуваха спомени от детството и аз веднага казах... Да!

Любка Качакова
На сафари със SkySafari
Акценти04.02.2020
На сафари със SkySafari

Не пилеете излишно време в пътуване, а се наслаждавате в пълнота на африканското приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова
5 дестинации в духа на Коледа
Акценти30.12.2019
5 дестинации в духа на Коледа

…само за ценители.

Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Там, където китовете и делфините са повече от хората
Акценти17.12.2019
Там, където китовете и делфините са повече от хората

Lekkerwater е на три часа екстремен път от Кейптаун, но всяка дупка по трасето си струва

Биляна Константинова Биляна Константинова
Мисия Silver Spitfire – успешна
Акценти16.12.2019
Мисия Silver Spitfire – успешна

Поглед от облаците

София Павлова София Павлова
Гмуркане от високо – там, където се срещат небе и вода
Акценти10.12.2019
Гмуркане от високо – там, където се срещат небе и вода

2020 година се задава на хоризонта с редица завладяващи идеи и иновативни концепции. Днес ви представяме една от тях – първият „безкраен“ басейн, разположен на покрив с 360-градусова гледка към… Лондон.

София Павлова София Павлова