Пътешествия09.05.2019

5 места, които искате да посетите в Румъния

Кулинарни преживявания, приказни замъци и трансилванска кокетност

Виктор Големинов Виктор Големинов
+6 снимки5 места, които искате да посетите в Румъния

Често едни от най-хубавите пътешествия и гледки се крият точно под носа ни. Улисани сме да гледаме далечните и популярни дестинации като Бали, Куба и Бора Бора, мечтаем да се снимаме по бански на Ипанема, да пием вино в Тоскана или да слушаме виенския новогодишен концерт в Музикферайн.

А там, само на няколко часа път, отвъд хубавия син Дунав, се крие разнообразна симфония от малки цветни улички, симпатични заведения и карпатски митове и легенди. Това са 5 места, които може да посетите в рамките на няколко дни в северната ни съседка Румъния:

  1. Букурещ

Столицата на румънците се намира на едва 75 км от Русе, обградена от безкрайните монотонни полета на Долнодунавската равнина. Наричан с гордост от местните „Малкия Париж“, това име приляга естествено на Букурещ, имайки предвид широките булеварди, красивите фонтани и множеството гастрономически изкушения, криещи се зад всеки ъгъл. Освен това си имат и своя триумфална арка! Разхождайки се из стария център на града е много вероятно да сядате през около час на артистичните и предлагащи вкусна храна заведения, където може да пробвате кухня от целия свят – дали ще бъде гръцка, ирландска, мексиканска или румънска – изборът е богат. Сградата, която най-ярко изпъква насред всички останали, е Палатът на парламента – най-тежката и втората най-голяма административна сграда в света.

Букурещ, Румъния

Площадът пред него е идеално място за няколко селфита и снимки. Етнографският комплекс „Димитрие Густи“ е малко встрани от центъра, но ходенето дотам си заслужава. Чувството, когато се разхождаш из него, е сякаш наистина си се пренесъл в традиционния селски живот на Румъния от миналите векове.

  1. Замъкът Пелеш

Карпатите са много дълга и красива планина, в някои отношения напомняща на своя европейски братовчед – Алпите. И там насред зелените тучни ливади, сгушено под заснежените върхове, се е скрило и неоренесансовото бижу на крал Карол I. Строен в продължение на 40 години, замъкът Пелеш много напомня на някои от баварските и френски кралски резиденции от същата епоха. Освен това е и първият изцяло еликтрифициран замък в света. Отвътре е още по-впечатляващ с разнообразие от стилове включващи фиорентински, френски, немски, мавърски, турски и други мотиви.

румъния пелеш замък

Със своите 168 стаи замъкът има и собствен малък театър, концертната зала, както и куп други кабинети и стаички. Дворът е изпълнен със статуи, придаващи още по-голяма пищност и величественост на красивата композиция. А близо до него се намира и резиденцията Пелишор и ловната хижа на краля.

  1. Замъкът на Дракула

Годината е 1897, когато на бял свят се появява романът „Дракула“ на ирландския писател Брам Стоукър. Като основно вдъхновение за образа на вампира служат злите духове от румънския фолклор, отдалечеността на района по онова време, замъкът Бран и влашкият владетел Влад III Цепеш Дракула. Това съчетание от факти и легенди ще роди един от най-известните и комерсиализирани герои в киното и приказките – Граф Дракула.

замък дракула румъния

За късмет на местните замъкът Бран (или замъкът на Дракула) ще стане и най-посещаваната туристическа атракция за страната. Изживяването вътре не е за пропускане особено с асансьора, който се спуска през 32-метров клаустрофобичен тунел. Най-страховитата част от тура минава през залата за изтезания, в която най-ясно се добива представа защо Влад Цепеш е наричан още и „набивачът на кол“.

  1. Брашов

Трансилвания, буквално преведено от латински, означава „през горите“ (trans – през и sylva – гора). Този малък град наистина отговаря на наименованието на световноизвестната румънска провинция. Разположен е в полите на карпатските гори, с красива гледка към първите хълмчета на мистичната планина. С бързия фуникулер се изкачвате и на върха на хълма, откъдето се разкрива прекрасна гледка към града.

брашов румъния площад

Площадът на Брашов e огромен, заобиколен от колоритни постройки с готически, бароков и неоренесансов стил. Мястото е идеално да опитате прекрасния италиански сладолед или типичния трансилвански десерт Kürtőskalács, който наподобява нашите козунаци. Това захарно изделие може да бъде с различни пълнежи като шоколад, сметана, плодове и други. Ако сте почитатели на зимните спортове и елегантната атмосфера на висок клас хотели, само на 30 минути с кола се намира и най-известният румънски ски курорт Пояна Брашов. Обграден от гъсти борови гори и изпълнен със свеж въздух, мястото силно напомня на някои от най-известните алпийски курорти в Италия, Австрия и Франция.

  1. Трансалпина и Трансфъгърашкото шосе

За хората, които обичат адреналина и суровата екстремна красота, тези две „пътчета“ са идеалното автомобилно предизвикателство. Строени съответно през 30-те и 70-те години на миналия век, най-високите им точки достигат 2145 м при Трансалпина и 2042 м при Трансфъгърашкото шосе! Лъкатушейки през главозамайващите канари по най-облачните части на Южните Карпати, със сигурност ще изпитате величието на високата планинска природа.

път трансилвания румъния планина

Серпентините на пътя преминават близо до живописни водопади и рекички и се доближават и до най-високата точка на Румъния – връх Молдовяну, чието изкачване може меко казано да се нарече „страшно“.

Независимо с каква цел сте тръгнали към Румъния, едно е ясно – от всичко има за всеки!

Вижте още 5 дестинации на Балканите и как изглежда Другата България

 

 

 

 

 

 


Свързано

За първите пъти и малките големи победи
Животът28.05.2023
За първите пъти и малките големи победи
Емилия Колева Емилия Колева
Последното кралство на Полинезия
Пътешествия13.07.2022
Последното кралство на Полинезия

Тонга заедно със Самоа и Кирибати първи посрещат новата година и първи се огряват от слънчевите лъчи на всеки нов ден. През столицата Нукуалофа минава международната линия за смяна на датата – меридианът, намиращ се на 180 градуса от гринуич или точно на обратната страна на земята.   Текст и снимки Бойка Велинова

Слънчевите хора на Бразилия
Пътешествия12.07.2022
Слънчевите хора на Бразилия

Разказ от Борис Секулски за пътуване до най-голямата страна в Латинска Америка

Емилия Колева Емилия Колева
Заклинанието No Stress!
Въздух, суша & море12.05.2022
Заклинанието No Stress!

На Кабо Верде лежерната нега покълва в душата на вечно забързания европеец и го кара да погледне на битието си с други очи

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова