Дизайн и култура19.09.2019

Иконата на Дубай, обвита в злато

Burj Al Arab Jumeirah е изграден от най-редките материали в света и струва 1 млрд. долара

Биляна Константинова Биляна Константинова
+6 снимкиИконата на Дубай, обвита в злато

По официални данни Дубай държи най-големия пазар на злато в света. Наричат столицата на емирството „Златният град“, защото на територията й оперират над 350 търговци на злато. А знаете ли, че тук е позиционирана и първата вендинг машина в света, която пуска 10-грамови златни плочки?

Златното присъствие в обединените арабски емирства не спира до тук – ако посетим Дубай, можем да намерим парченца злато дори в храната си! В Scoopi Café, намиращо се съвсем близо до Персийския залив, се сервира прочутият сладолед Black Diamond, в чиито съставки влизат ванилия от Мадагаскар, шафран от Иран, редки бели трюфели от Северна Италия и люспи от 23-каратово злато. Сервирането превръща сладкото изкушение в истински шедьовър на визуалното изкуство – сладоледът се поставя в купа, декорирана със златни мотиви, а специалната лъжичка, с която се поднася, остава подарък за клиента.  

Към целия този ориенталски разкош сега се добавя и цял хотел. 5-звездният Burj Al Arab Jumeirah е построен от най-редките материали в света и изграждането му е струвало 1 млрд. долара. Блясъкът на златото също е неизменна част от интериора му: златен лист с 6100 кв. м разгъната площ е използван, за да се постигне ефектът от „1001 нощ“.

Благородният метал може да се открие буквално на всеки ъгъл – от мозайката, с която е облицован басейнът (възлизаща на 10 млн. златни парченца), през кабинките на асансьора та до черупката от стрида със златно покритие, която посреща гостите на входа на хотелския ресторант.   

Менюто, наравно с храната и напитките на Burj Al Arab Jumeirah, също е златно.

Тук можете да опитате златното капучино, което се прави от 100% зърна арабика, смлени с щедро количество 24-каратово ядливо злато. Като готова напитка, капучиното бива декорирано със златни люспи във формата на емблематичния дизайн на хотелската верига. Златното присъствие не се ограничава само до кафето - млякото за капучино също бива смесено със златен прах.

Цялата тази бляскава композиция ще ви бъде сервирана с шоколадови бонбони маршмелоу, поръсени, естествено, със злато, в чаша от фин китайски костен порцелан – и той със златна декорация.     

За пълно 24-каратово преживяване, гостите на хотела могат да се отправят към 27-ия етаж за вечерно питие, където ги очаква бар Gold on 27, предлагащ златен интериор, изискани коктейли с присъствие на благородния метал и красива гледка към Арабския залив.  

 

Вижте още:

Premium подарък на деня: най-скъпият коктейл на света

Four Seasons вече и в Дубай

Някои от най-необичайните хотели в света


Свързано

Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

София Павлова София Павлова
Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова
Най-важното място в дома ни
Акценти26.02.2020
Най-важното място в дома ни

Където можем да сме напълно сами*

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Цялата безкрайност събрана в стая
Акценти21.02.2020
Цялата безкрайност събрана в стая

Яйои Кусама и нейната реалност в Tate Modern.

София Павлова София Павлова
Преди големия взрив
Акценти16.02.2020
Преди големия взрив

Как изглежда славата без интернет, без лайкове, без профили и социални мрежи? Възможна и напълно реална. И със също толкова висока цена, колкото и днес...

Мария Станчева