Дизайн и култура19.09.2019

Иконата на Дубай, обвита в злато

Burj Al Arab Jumeirah е изграден от най-редките материали в света и струва 1 млрд. долара

Биляна Константинова Биляна Константинова
+6 снимкиИконата на Дубай, обвита в злато

По официални данни Дубай държи най-големия пазар на злато в света. Наричат столицата на емирството „Златният град“, защото на територията й оперират над 350 търговци на злато. А знаете ли, че тук е позиционирана и първата вендинг машина в света, която пуска 10-грамови златни плочки?

Златното присъствие в обединените арабски емирства не спира до тук – ако посетим Дубай, можем да намерим парченца злато дори в храната си! В Scoopi Café, намиращо се съвсем близо до Персийския залив, се сервира прочутият сладолед Black Diamond, в чиито съставки влизат ванилия от Мадагаскар, шафран от Иран, редки бели трюфели от Северна Италия и люспи от 23-каратово злато. Сервирането превръща сладкото изкушение в истински шедьовър на визуалното изкуство – сладоледът се поставя в купа, декорирана със златни мотиви, а специалната лъжичка, с която се поднася, остава подарък за клиента.  

Към целия този ориенталски разкош сега се добавя и цял хотел. 5-звездният Burj Al Arab Jumeirah е построен от най-редките материали в света и изграждането му е струвало 1 млрд. долара. Блясъкът на златото също е неизменна част от интериора му: златен лист с 6100 кв. м разгъната площ е използван, за да се постигне ефектът от „1001 нощ“.

Благородният метал може да се открие буквално на всеки ъгъл – от мозайката, с която е облицован басейнът (възлизаща на 10 млн. златни парченца), през кабинките на асансьора та до черупката от стрида със златно покритие, която посреща гостите на входа на хотелския ресторант.   

Менюто, наравно с храната и напитките на Burj Al Arab Jumeirah, също е златно.

Тук можете да опитате златното капучино, което се прави от 100% зърна арабика, смлени с щедро количество 24-каратово ядливо злато. Като готова напитка, капучиното бива декорирано със златни люспи във формата на емблематичния дизайн на хотелската верига. Златното присъствие не се ограничава само до кафето - млякото за капучино също бива смесено със златен прах.

Цялата тази бляскава композиция ще ви бъде сервирана с шоколадови бонбони маршмелоу, поръсени, естествено, със злато, в чаша от фин китайски костен порцелан – и той със златна декорация.     

За пълно 24-каратово преживяване, гостите на хотела могат да се отправят към 27-ия етаж за вечерно питие, където ги очаква бар Gold on 27, предлагащ златен интериор, изискани коктейли с присъствие на благородния метал и красива гледка към Арабския залив.  

 

Вижте още:

Premium подарък на деня: най-скъпият коктейл на света

Four Seasons вече и в Дубай

Някои от най-необичайните хотели в света


Свързано

Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Ulysse Nardin на гости в Монако
Акценти30.09.2019
Ulysse Nardin на гости в Монако

Как създаването на перфектния часовник не е просто надпревара с “времето”, а игра на здрави нерви, съчетана с майсторство

Стефан Пешев Стефан Пешев
You may say I'm a dreamer
Акценти22.09.2019
You may say I'm a dreamer

Макар че никога не стана политик, мечтателят Джон Ленън винаги изразяваше политическата си позиция.

Ивайло "Нойзи" Цветков
Тадж Махал
Дизайн и култура26.09.2019
Тадж Махал

Мавзолей на гузната съвест или любовта.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Пътеводител на лунапарковия стопаджия
Акценти07.10.2019
Пътеводител на лунапарковия стопаджия

248 влакчета в 8 държави. Над 50 увеселителни парка на 2 континента. 

Бързащите мега градове
Акценти12.09.2019
Бързащите мега градове

Необятните мегаполиси днес се разрастват с десетки километри, губят очертания и център, за да ни угодят в желанието да живеем на високи обороти.

Ина Герджикова
Паяк с часовников механизъм
Акценти21.08.2019
Паяк с часовников механизъм

Среща между модерното изкуство, индустриалния дизайн и висшето часовникарство.

Росица Доровска Росица Доровска
Цветна треска
Дизайн и култура29.07.2019
Цветна треска

За Royal Chelsea Flower Show и приказния свят на цветята ни разказва изпълнителният директор за България на Raiffeisen Property Holding International

Адина Уелш
Man in black
Дизайн и култура26.07.2019
Man in black

Черното винаги е новото черно: в офисите и в музиката alike.

Ивайло "Нойзи" Цветков