Акценти15.01.2020

Ulysse Nardin влезе в блокчейн ерата

Компанията преминава на дигитализирани сертификати за всеки от своите часовници.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+2 снимкиUlysse Nardin влезе в блокчейн ерата

Ulysse Nardin стана първият производител на часовници, който предлага дигитален сертификат, съхраняван в блокчейн за всеки от моделите си.

От 4 ноември 2019 г. при всяка покупка на нов часовник от каталога на марката клиентите започнаха да получават на e-mail адресите си или през профила си в системата на Ulysse Nardin дигитализирана гаранционна карта с по-дълъг срок на валидност и сертификат. Всеки такъв документ се съхранява в блокчейн, като по този начин компанията прави крачка напред в обслужването и предоставя на клиентите си автентичността на своите продукти за гаранция от ново поколение.   

По определение блокчейн е технология, която се ползва за съхраняване и предаване на информация или транзакции. Глобалната цифрова база данни, споделена между множество потребители, може по всяко време, чрез криптографска система, да провери валидността на информацията. В контекста на сертифицирането на стоки, блокчейн работи по следния начин - когато дадена компания издаде сертификат, информацията от него се дигитализира и се изпраща за съхранение, като всички записи в него са свързани и защитени посредством сложно криптиране.

Photo credit: ulysse-nardin.com

Така всеки сертификат на практика придобива защита от фалшифициране - той  получава уникален код, който е проследим от всяка точка на света. Само със сканиране на един QR код, намиращ се върху сертификата, потребителят може да провери дали компанията наистина е сертифицирана. Това нововъведение е не само „в крак с модата“, но и изключително полезно - от една страна по този начин могат да се предотвратят и разкрият измами, а от друга компанията повече няма да се нуждае от трета страна, която да валидира сертификатите й.

Photo credit: ulysse-nardin.com

Допълнителна полза за клиентите е, че по този начин се улеснява обслужването след покупка. Всички сме запознати с неудобството на стандартната гаранционна карта на физически носител - тя може да бъде загубена или забравена. При дигитализираната такава опасност няма.  

„Решихме да използваме най-сигурното и разпознаваемо решение. Проучване на потребителската удовлетвореност, което разпратихме до всичките си клиенти, показа, че 90% от тях виждат реална полза от ползването на блокчейн за защита на техните сертификати, а 100% от тях са доволни, че получават защитен дигитален сертификат“, казва Стефан Карлие, който се занимава с дигиталната част от бизнеса на Ulysse Nardin.

Валидността на сертификатите на Ulysse Nardin може да бъде проверена на адрес https://blockstream.info или https://btcproof.info/. Опцията е достъпна и през сайта на компанията. Благодарение на тази иновация швейцарците са сред 10-те финалисти за наградата Digital Innovation Grand Prix в категория „Обслужване на клиенти“, където победителите ще бъдат определени и обявени на 27 февруари.  

 

Вижте още:

Салонът в Женева празнува юбилей с изцяло нов формат

Един изстрел време

Ulysse Nardin на гости в Монако


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева