Акценти16.10.2019

Един изстрел време

Различният начин да пожелаеш на някого да изживява моментите

Биляна Константинова Биляна Константинова
+5 снимкиЕдин изстрел време

Unnamed Society е името на много тесен кръг от знаменитости и представители на различни професии, чиито имена обаче остават анонимни. Всички те са в своя  творчески апогей и задават тон за развитие в сферата на визуалните изкуства, музиката и модата. Желанието им за анонимност идва от идеята, че не са важни те, а изкуството да подаряваш - в неговото най-върхово измерение. Мистериозността, емоцията - всичко около подаръка трябва да е на най-високо ниво. Тази нужда тласка членовете на Unnamed Society да създават нова естетика и да я превръщат в ексклузивни предмети, изработени от първокачествени материали, родени във вековните традиции на старите занаяти. Предметите, създадени от „безименното“ общество, са предназначени за ценителите на красивото и колекционерите, които споделят същите ценности като създателите им.    

Unnamed Society прави впечатляващ дебют на публичната сцена – с настолен часовник във формата на револвер. Това изключително сложно произведение на изкуството е съчетание от артистичност и прецизност - то провокира въображението на много нива, като предлага съвършено нов поглед върху времето и стойността на всеки миг.

photo credit: atimelyperspective.com

Символиката съвсем не е случайна. С изобретяването на револвера Самюъл Колт предизвиква коренна промяна в начина, по който времето влияе върху стрелбата. Револверът на практика спира времето, като елиминира ръчното презареждане на оръжието и потенциалната уязвимост и заплаха за живота, която тези няколко секунди носят. Тази специфика го прави съвършеното въплъщение на идеята за ценността на всеки миг и скоростта, с която той може да ни бъде отнет. Не е ли това идеалният начин да пожелаеш на някого „carpe diem“, да изживява моментите?  

photo credit: atimelyperspective.com

Всеки часовник от колекцията е неповторимо творение сам по себе си. Дръжката и гравирането са изработени в специална последователност, а материалите и покритията са еманация на съвършенството – от използването на екзотична дървесина като маслина, круша, палмово и розово дърво до също толкова екзотични кожи - като от акула, например. От скъпоценни камъни с обков от благородни метали до рог от лос и кости от жираф. Това на практика прави възможностите за персонализиране на всеки часовник-револвер неограничени.   

photo credit: atimelyperspective.com

Сърцето на часовника, неговият механизъм, е създаден в работилниците на L’Épée.

„Знаехме, че работим по нещо наистина специално. Да “преведем“ представата на Unnamed Society за понятието за време на езика на часовниковия механизъм беше предизвикателството на живота ни и целият ни екип се гордее с резултата. Да обхванеш времето с всичките му аспекти – исторически, механично, естетически, рядко се отплаща по толкова смислен начин“, казва Арно Никола, изпълнителен директор на L’Épée.

photo credit: atimelyperspective.com

Специалното сърце заслужава и специална „обвивка“, която е изработена от материали, които на пръв поглед нямат много общо с производството на оръжие – рог от лос, овчи рог и кост от жираф. Докато рогата са известни със своите качества, костите от жираф се оказват висококачествен естествен заместител на слоновата кост. С впечатляваща плътност, богатство на нюансите – от съвършено бяло до кадифено жълто, и достатъчна дължина, този материал се оказва много подходящ за производството на всякакъв тип дръжки за оръжие.

photo credit: atimelyperspective.com

Като първи проект на Unnamed Society, този часовник-пистолет въплъщава по неповторим начин идеята за „невъзможното, което дори не можеш да си представиш“.  

 

Вижте още:

Лунните фази, хванати в часовник

Най-доброто от SIHH 2019: Ulysse Nardin & Vacheron Constantin

Кои са най-шантавите часовници на SIHH 2019 (ГАЛЕРИЯ)


Свързано

Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I
Акценти12.11.2019
Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I

Колко криволичещ може да бъде пътят към успеха?  

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Няма нужда да обичате вино...
Акценти11.11.2019
Няма нужда да обичате вино...

...Но ако го обичате, животът става толкова по-шарен

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Почти документално
Акценти10.11.2019
Почти документално

Tри истории, които да си откраднете сами

Петя Бангьозова
Човешка клетка с големината на цял град
Акценти06.11.2019
Човешка клетка с големината на цял град

Работата на Дейвид Болински е феноменална - графиките и анимациите му са за илюстрация на жизнените процеси в нашето тяло и за работата на клетките ни променят изцяло съвременното обучение в природните науки.

Ирена Комитова
География на внезапния успех
Акценти05.11.2019
География на внезапния успех

Топ 3 на местата по света, превърнали неочаквания късмет в трайно постижение

Спайдърмен с турбийон
Акценти03.11.2019
Спайдърмен с турбийон

Последното часовникарско бижу на RJ е издръжливо като супергерой

Биляна Константинова Биляна Константинова
13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те
Акценти02.11.2019
13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те

Ретрото не излиза от мода

Наталия Иванова
На върха няма място за всички
Акценти01.11.2019
На върха няма място за всички

А ако има, това връх ли е всъщност?

Емилия Колева Емилия Колева
EmSculpt – след вторите две процедури
Акценти29.10.2019
EmSculpt – след вторите две процедури

Всички сме гледали множество футуристични филми, в които героите влизат в лековити капсули или басейни и излизат “чисто нови” - със заздравели рани, отстранени тумори, изгладени лица и с жизненост на 20-годишни младежи. 

Ирена Комитова