Акценти06.10.2019

Цветът на победата

Важно е с какъв екип играеш.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
+5 снимкиЦветът на победата

"Някои хора вярват, че футболът е въпрос на живот и смърт. Всъщност той е нещо много по-важно“.
Легендарният мениджър на „Ливърпул“ Бил Шенкли е автор на безброй мъдрости, но специално тази попада право в целта. Той по-скоро е война, макар и в най-миролюбивата форма. Вярно е, че не взема жертви (с някои трагични изключения, разбира се), но често предизвиква всенародни празненства или национални катастрофи. 

А щом става дума за война, време е да обсъдим униформите. Извинете, екипите. На фронта от определящо значение е войниците да се слеят максимално със заобикалящата среда и да се превърнат в невидими за врага. Във футбола е точно обратното: колкото си по- забележим, толкова по-високи са шансовете ти за успех.

Алената доминация
Факторите, които до голяма степен определят победителите в спорта, са пари, тактика и талант. И още нещо… Оказва се, че клубовете, които носят червени екипи, печелят повече мачове. Британските учени, стигнали до този извод, анализирали резултати от най- различни първенства през последните 60 (!) години. Предполага се, че червеният цвят влияе подсъзнателно върху увереността на играчите и обезсърчава техните съперници. Съществува и друго, по-прозаично обяснение – фланелките с този цвят просто се открояват по-ясно и това повишава точността на подаванията. В своеобразната класация на печелившите цветове във футбола следват синьото и бялото.

А най-лошият избор се оказват жълтото и оранжевото. Ако тази теория е вярна, би обяснила защо някои от най- успешните клубове носят червено – „Ливърпул“, „Манчестър Юнайтед“, „Арсенал“, „Байерн“, „Бенфика“, „Цървена звезда“, „Олимпиакос“, ПСВ Айндховен, „Аякс“… Естествено, всяко правило си има изключения. Бразилия, която единствена притежава пет световни титли, играе с жълто. Така постепенно стигаме до темата и за цветовете на националните отбори. Нека изясним някои мистерии в навечерието на световното първенство в Русия...

Адзури, Бундестим, Лалета, Селесао и малко история
Трябва да се върнем назад във времето и за още един любопитен факт: защо Италия залага на синьото, без то да фигурира в националните символи. От 1861 до 1946 г. страната е управлявана от Савойската династия, която излъчва четирима крале. А нейният цвят е... синьото, разбира се. Едва след като Италия е обявена за република, трикольорът е приет за национален флаг. „Скуадра адзура“ обаче остава в непокътнат вид. Всеизвестен факт е, че в наши дни Германия се свързва с черното, червеното и жълтото. Националният отбор по футбол обаче играе в бяло и черно, а за капак резервният му екип е зелен. Е? Бялото и черното са цветовете на Прусия. Те присъстват и в немския райх заедно с червеното на Ханзейската лига. Ето откъде идва основният екип на Бундестима. Що се отнася до зеленото, налага се да развенчаем една красива легенда.

Футболните романтици твърдят, че веднага след Втората световна война националните тимове на останалите държави не желаят да играят с Германия. Първи този жест направили ирландците. След края на мача футболистите си разменили фланелките и в знак на признателност оттогава немците възприели зеленото за свой втори екип. В действителност по онова време не се е налагало наличието на резервни фланелки, защото те са свързани с телевизионното излъчване на двубоите. Освен това първият следвоенен съперник на Германия е Швейцария. А практиката да се разменят фланелки още не е съществувала. Зеленото всъщност идва от логото на футболната федерация на ФРГ, основана веднага след войната – бели букви, преплетени върху стилизирано футболно игрище. Червено, бяло и синьо, подредени хоризонтално в този ред от горе на долу. Това представлява знамето на Холандия. Тогава защо, по дяволите, националните отбори на тази страна във всички видове спорт използват оранжево? Да не би да има нещо общо с националния символ – лалето? Студено, много студено. Всъщност оранжевото, което по цял свят е ярко разпознаваем посланик на Ниската земя, е в чест на кралската династия Оранж-Насау, която управлява и до днес.

Остана да изясним произхода на жълтото в екипите на Бразилия. То се появява след световното първенство през 1950 г. и по ирония на съдбата е свързано с бразилец, чието сърце бие и за... Уругвай. На въпросния мондиал бразилците са домакини и абсолютни фаворити за титлата. Във финала обаче те сензационно губят от Уругвай, а цялата страна е в траур. Един човек е със смесени чувства. Алдир Гарсия, роден на границата между двете държави, едновременно плаче неутешимо за Бразилия и триумфира заедно с уругвайците. Три години по-късно ръководителите на бразилския футбол търсят някакво решение, което да вдъхне нови надежди на феновете, и се спират върху цветовете на фланелките: досегашното бяло се свързва с мъката и сълзите от загубения финал. Местната федерация обявява конкурс, а условието е да бъде използван поне един от четирите нюанса в националния флаг. Отзовават се над 300 дизайнери, като е избран проектът на... същия онзи Алдир Гарсия от граничната зона. Именно оттогава жълто-синята комбинация е емблемата на Селесао, което от португалски значи „избраните“.

За цветовете на солта и пипера на великата игра
Говорим, разбира се, за жълтия и червения картон. През 1962 г. английският рефер Кен Астън е принуден да ръководи един от най-бруталните мачове в историята на световните първенства. Домакините от Чили играят с Италия и завършват 0:0, а футболистите на двата отбора се ритат като каруцари. Съдията гони двама италианци – според тогавашните правила това се случва след вербални разяснения независимо от езиковата бариера.

Още тогава Астън се замисля върху необходимостта предупрежденията и санкциите да бъдат индикирани по-недвусмислено и универсално. Прозрението го застига 4 години по-късно, когато англичанинът е шеф на арбитрите по време на световното първенство в родината си. Астън шофира автомобила си в Лондон, когато е „хванат“ от светофар. Първо светва жълто, после червено. Просветва му и на самия Астън. Прибира се силно развълнуван и възлага на съпругата си Хилда да реализира идеята. След кратък размисъл жената изрязва два картона в съответните цветове. Размерите не са случайни – побират се точно в джобчето на съдийските екипи... Останалото е история. Психология, универсална символика, културни предпоставки, исторически традиции, маркетингови похвати и визуални характеристики – изборът на цвят в спорта е всичко друго, но не и случаен. Твърде възможно е именно той да е повлиял на решението ви, когато сте започнали да стискате палци за „своя“ отбор. Не вярвате ли? Помислете отново, докато купувате следващата дреха или кола в любимия си цвят...

 

Вижте още:

Футболният Франкенщайн

Другият футбол: блатен футбол

Другият футбол: три отбора в името на Карл Маркс

Другият футбол: Калчо сторико


Свързано

Очите са на фокус
Акценти15.10.2019
Очите са на фокус

"Истинското откривателство се състои не в търсенето на нови гледки, а в това да гледаме с нови очи" Маршал Пруст

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
До Галапагос в еко комфорт
Акценти14.10.2019
До Галапагос в еко комфорт

Или как да видите най-интересното от вулканичния архипелаг, без да съсипвате природата

Биляна Константинова Биляна Константинова
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата
Акценти10.10.2019
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата

За да преоткрием връзката ни с околната среда.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?
Акценти04.10.2019
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия
Акценти02.10.2019
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

За да видите какво предлага страната, трябва да сте добре екипирани.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ulysse Nardin на гости в Монако
Акценти30.09.2019
Ulysse Nardin на гости в Монако

Как създаването на перфектния часовник не е просто надпревара с “времето”, а игра на здрави нерви, съчетана с майсторство

Стефан Пешев Стефан Пешев
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken
Акценти27.09.2019
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken

Сигурни преводи и подпис на онлайн документи без нужда от интернет.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева