Животът25.04.2019

Другият футбол: Калчо сторико

Спортът е гордостта на Флоренция и представлява смесица между футбол, ръгби и бойни изкуства

Методи Шуманов
+2 снимкиДругият футбол: Калчо сторико

Вижте другите претенденти за най-странен футбол:

Блатен футбол

Игра с три отбора

Рекордните над 3.5 млрд. души, или около 45% от населението на Земята, са гледали световното първенство в Русия през 2018 г. С повече от 152 млн. последователи Кристиано Роналдо е най-следваната знаменитост в Инстаграм, а един рекламен пост от личния му профил струва над 600 хил. евро. Лионел Меси печели по 3995 евро... на час.

Във времена, в които футболните богове със сигурност са полудели, не на всекиго се харесва свръхкомерсиалната страна на играта, смятана с десетилетия за любимо занимание на работническата класа. Ето защо все повече хора правят свой собствен прочит на най-популярния спорт и го интерпретират така, както на тях им харесва. В нестандартни климатични условия или пък с нови правила. Настанете се удобно на първия ред, защото започва пътешествието ни сред един от най-нетрадиционните варианти на футболната игра.

Запознайте се и с: Оцеляващият Аби, българското чудо в ските

Люлката на Ренесанса, бастионът на могъщата фамилия Медичи, перлата на Тоскана – Флоренция, е символ на красота, вдъхновение, просперитет и... на най-бруталната версия на футбола, която светът някога е виждал. Запознайте се с Калчо Сторико (от итал. „исторически футбол“) –

смесица от футбол, ръгби и бойни изкуства,

която спира дъха на местните от XVI в. насам. Вдъхновена е от играта с топка харпастум, практикувана в Древен Рим. Някои твърдят, че е възникнала като развлечение на местната аристокрация, други казват, че в мирни времена е позволявала на войниците да поддържат върхова физическа форма. Ясно е само, че първите официални правила са съставени и записани от благородник на име Джовани де Барди през 1580 г.

Днес Калчо Сторико се практикува само и единствено във Флоренция и съществува в следния вид: градът е разделен на четири основни района, като всеки от тях се представлява от отбор с определен цвят, носещ наименованието на местна църква. Така например сините са „Санта Кроче“, белите – „Санто Спирито“, червените – „Санта Мария Новела“, а зелените са „Сан Джовани“. Всеки тим се състои от 27 състезатели, наричани „калчантес“. Жителите на Флоренция гледат със страхопочитание на тях, смятайки ги за съвременни гладиатори. За самите участници няма по-голяма гордост от възможността да представляват родния си квартал. В началото на юни всяка година четирите отбора се срещат в своеобразни полуфинали,

жребият за които се тегли на Великден.

Победителите от полуфиналите се изправят един срещу друг във финален сблъсък, който винаги се състои на 24 юни. Това е денят, в който флорентинци почитат св. Йоан Кръстител, патрона на техния град. Финалът на Калчо Сторико е предшестван от пищен парад, който завършва в сърцето на Флоренция, площада „Санта Кроче“. Бруталният сблъсък между 54-мата модерни гладиатори, които излизат едновременно на пясъчния терен, трае 50 минути, като не е разрешено никакво прекъсване. Играта не спира, дори когато някой от състезателите трябва да бъде изнесен на носилка. Смени не са позволени. Увлечена в стихийното преживяване,

публиката, заплатила между 29 и 80 евро за билети,

посреща с мощен рев стълкновенията. Подобно на ръгбито, целта в Калчо Сторико е да пренесеш успешно топката до края на противниковата половина и да я хвърлиш през определени процепи.

Още по темата: Спортни чудеса по празниците

За някои гледката на десетки мускулести мъжаги, които раздават юмруци в прахоляка, е варварска, но за всеки „калчанте“ играта има своите стриктни правила. Според тях е строго забранено двама състезатели от даден отбор да атакуват взаимно един техен съперник. Разбира се, когато горещата флорентинска кръв кипне, има и изключения. През 2007 г. общината в града издава едногодишна забрана за практикуване на Калчо Сторико, след като ситуацията на терена излиза извън контрола на главния съдия и шестимата му помощници и се стига до меле, заради което 50 играчи са изправени пред съда.

Упреците към Калчо Сторико, че е твърде жестока игра, не са нищо ново под италианското слънце. Още през 1574 г. френският крал Анри III посещава Венеция и в негова чест е организиран двубой. Монархът не остава впечатлен, като произнася следната присъда: „Това

събитие е твърде малко, за да бъде възприемано като възстановка на военни действия. От друга страна, то е

твърде жестоко, за да се смята просто за игра“.

През XVII в. любовта на флорентинската аристокрация към местното зрелище започва постепенно да отшумява, за да се стигне до 1930 г., когато традицията на Калчо Сторико е възобновена.

И до днес е запазена специалната награда за победителите – крава от породата Кианина, смятана за една от най-старите в света. Разбира се, за шампионите най-ценно е усещането, че са защитили честта на квартала си. И възможността да натриват носовете на съседите си при всеки удобен повод до следващия 24 юни.


Свързано

По-хубаво от това да си на 20 е… да си на 30
Акценти09.05.2019
По-хубаво от това да си на 20 е… да си на 30

Няколко ценни урока, които идват с времето

Биляна Константинова Биляна Константинова
Другият футбол: три отбора в името на Карл Маркс
Животът28.04.2019
Другият футбол: три отбора в името на Карл Маркс

Анализирай това: как идеите за класовата борба преначертават футболното игрище - съвсем буквално!

Методи Шуманов
Другият футбол: блатен футбол
Животът27.04.2019
Другият футбол: блатен футбол

Играй мръсно! - това е мотото на спорта, вдъхновен от финландската армия

Методи Шуманов
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)
Акценти09.04.2019
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)

И природата, и човекът са страхотни художници. А ако обединят сили, стават шедьоври

„За теб – винаги“: на какво ни учат Лора и Георги
Животът14.03.2019
„За теб – винаги“: на какво ни учат Лора и Георги

На работа, а и в живота ще получите повече, ако използвате моркова, отколкото тоягата

Сложни ли са простите отношения?
Животът05.03.2019
Сложни ли са простите отношения?

И как да имате смисленото общуване с останалите

Йоана Иванова Йоана Иванова
Минимализмът – новото нормално
Животът26.02.2019
Минимализмът – новото нормално

Поддържането на дома ви може да бъде по-лесно, отколкото изглежда

Марияна Гаврилова
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Можете ли да си позволите най-големия лукс на съвремието?
Животът08.02.2019
Можете ли да си позволите най-големия лукс на съвремието?

Може и да не вярвате, но не се купува с пари

Биляна Константинова Биляна Константинова