Акценти10.03.2020

Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
+7 снимкиTimeout

Чисто време. Добавено време. Рекордно време. Време на победителя. Или обикновен timeout – със сигурност сте виждали онзи жест с перпендикулярните длани, който треньорите използват преди кратките почивки на своите отбори. Да, всички тези термини са от необятния и прекрасен свят на спорта. Свят, където (поне на теория) и всичките пари не могат да купят златен медал. Където дори децата от гетото сбъдват мечтите си.

Photo credit: Pixabay, KeithJJ

Където волята, трудът и талантът властват над подлите номера, посредствения кариеризъм и наследствените привилегии. И където, разбира се, най-важното измерение е времето. Понякога то сякаш се забавя, усуква, разтяга – до степен, която вероятно само Стивън Хокинг може да обясни по рационален начин. Една-единствена безкрайна стотна разделя триумфа от провала. Полетът на топката към голлинията трае десетилетия. А когато любимият ти отбор води в резултата, последните секунди на мача прерастват във вечна агония.

Photo credit: Pixabay, pixel2013 
И обратното. За самотните ветроходци, поели на обиколка около света, въпросните 70-80 дни се свиват само до миг. Един човек, една лодка и безкрайната вода. Ден, нощ, студ, жажда – всичко това губи значение. Важни са само попътният вятър и стремежът да останеш в историята като най-бързия мореплавател за всички времена.

Photo credit: wikimedia.org

Времето е пари и спортът не е изключение. Всъщност е може би най-убедителното доказателство. Примерите са безброй, но и само два са достатъчни. Наскоро един аржентинец не устоя пред най-новото изкушение във футбола и подписа с китайски клуб. Името му е Карлос Тевес и макар че на 32 години е към залеза на своята кариера, „Шанхай Шенхуа“ ще му плаща по 40 милиона евро на година. Или по 3.33 милиона евро на месец. По 770 хиляди евро на седмица. По 110 хиляди евро на ден. 4583 евро на час. 76 евро на минута и 1.27 евро на секунда. И имаме предвид ВСЯКА секунда – дори онези, в които блаженият Тевес е потънал в сладък сън. Време е за пример №2. „Супербоул“ е финалът на шампионата по американски футбол и най-дългоочакваното спортно събитие за феновете в САЩ. През последните години то приковава пред телевизорите около 114 милиона зрители и е леснообяснимо защо местните медийни гиганти са готови да платят луди пари за правата. Инвестицията е напълно оправдана – 30-секунден рекламен клип се продава срещу 5 милиона долара. А общият приход по това перо достига 3 милиарда долара. Всъщност Националната футболна лига на Щатите е индустрия за близо 10 милиарда долара годишно. А над 90% от феновете никога не са посещавали мач на живо – да се снабдиш с билет за едва осемте домакинства на местния тим през сезона е същинско изпитание.

Photo credit: gol.bg
Но времето в спорта е много повече от пари. Например за каква сума бихте заменили

онези 5.56 секунди от засилката на Стефка Костадинова

до приземяването й върху дюшека на 30 август 1987 година в Рим? За този нищожен според вселенските измерения времеви отрязък тя прелетя на 209 сантиметра, без да докосне летвата. Може би най- високата летва в българския спорт, която и до ден днешен посреща посетителите на Музея на Oлимпизма в Лозана. Докато вдигат поглед нагоре, те смаяно се питат как така едно обикновено момиче е скочило толкова високо.

Photo credit: chernomore.bg
А ще оцените ли в лева (или някоя по-конвертируема валута) незабравимите 12.58 секунди – времето, което бе достатъчно на Христо Стоичков търпеливо да вдигне най-напред десния, после левия си чорап, да изстреля топката над стената и да я забоде в германската врата в САЩ през 1994 година? Колко ли време лети куршумът между цевта на Мария Гроздева и нейната мишена? Много е трудно да се изчисли без помощта на специална апаратура. Но друга сметка е съвсем лесна – с общо петте си медала (два златни) Мария е най-успешният български спортист в историята на олимпийските игри.

Photo credit: blitz.bg
Както винаги, монетата има и обратна страна. Понякога просто времето е срещу теб. Питайте Румяна Нейкова. Но не за златото в Пекин 2008 – по стечение на обстоятелствата последната ни олимпийска титла. А за онзи несбъднат сън 8 години по-рано в Сидни.
Тогава Руми и Екатерина Карстен от Беларус завършват лодка до лодка. Съдиите на фотофиниша решават, че българката е по-бавна с 0.01 секунда, и я пращат на второто място. На телевизионните камери обаче се вижда, че именно тя пресича финала първа. Контестацията на нашия щаб не е уважена. Нито втората жалба две години по-късно. Тогава пред покойния Иван Славков- Батето е размахан документ, подписан от Нейкова преди игрите – тя предварително се съгласява и приема всяко решение на Международния олимпийски комитет...
Крайно разочарована, Румяна временно спира с гребането. После събра целия си гняв и в Пекин отнася същата Карстен с толкова много дължини, че и слепец не би дръзнал да оспори.

4 часа и 56 минути

Не, това в никакъв случай не е най-дългият тенис мач в историята. Към днешна дата рекордът се държи от Джон Иснър и Никола Маю.

Photo credit: gol.bg

През 2010 г. на „Уимбълдън“ американецът и французинът прекарват на корта 11 часа и 5 минути. Още веднъж: 11 часа и 5 минути! Ако се чудите как изглежда резултатът на таблото, ето го и него: 4:6, 6:3, 7:6, 6:7, 70:68 в полза на Иснър. Двамата играят цял ден, но после пада мрак и се налага да продължат маратона след изгрев-слънце. Но да се върнем на онези 4 часа и 56 минути история в чист вид. Те не са рекорд дори за Откритото първенство на Австралия – двубоят е едва под № 6 по този показател. Само че във въпросния мач от 27 януари Григор Димитров – макар да загуби срещу великана Рафаел Надал – решително заяви мястото си сред най- класните тенисисти на нашето време. И даде щедро обещание, че на корта настъпва нова ера. Неговата ера.

 

Вижте още:

Със сълзи към върха

Спортовете, от които ни втриса

Цветът на победата

 


Свързано

Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Ефектът Опра
Акценти01.03.2020
Ефектът Опра

Да бъдеш Опра Уинфри означава да направиш невъзможносто възможно. Не просто да извоюваш промяната, а да бъдеш тази промяна.

Мария Станчева
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова