Акценти04.10.2019

Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Ирина Бухалова Ирина Бухалова
+3 снимкиЕтикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

Един от митовете за етикета е, че той е измислен или нелогичен: всъщност той е съчетание от традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост. И противно на очакванията, възпитанието и учтивостта далеч не е задължително да са резултат от престижна работа, висше образование или скъпи дрехи. Но е вярно, че започва от най-високите слоеве на обществото: нормите идват от Краля-Слънце – Луи ХІV, като монархът въвежда правилото при приеми на гостите да се  раздават картончета с  правила за поведение, които  да  спазват. Така от френското  название  на  тези  картончета  (etiquette)  произлиза  съвременният  термин.

Етикетът  и  протоколът  зависят от съответните  сфери  на общуване, 

но  като  цяло  са  подчинени  на  основното  правило:  отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб.

Стандартните правила могат да се обобщят така: 

  • Бъди  тактичен и естествен
  • Съобразявай  се  с  другия
  • Показвай готовност  да помогнеш
  • Бъди точен и коректен

Традиционните ценности поставят акцент и очаквания от жените да са обучени и бъдат за пример в общуването като дами с добри обноски, личен стил, елегантност.

Но новата идея за ролята на жената и бизнес мисленето измести желанието за придобиване на знания по добри обноски. Така през миналия век започва бавната смърт на елитните “финишинг” училища в Швейцария и други части на света.

Във “финишинг” училищата се изучава етикет, протокол, “savoir-vivre”(знания как да живееш добре с елегантност и мъдрост), изкуство по гостоприемство, сервиране на маса, курс по декорация, управление на домакинството, интелигентни забавления, танци, история на изкуството.

В миналото

около Женевското езеро е имало поне 60 елитни частни училища за добри обноски,

в които се е говорило само на френски. В момента е останало само едно, но то се е превърнало в световна емблема за обучение. Institut Villa Pierrefeu привлича както момичета от цял свят, които са завършили средното си образование и са си взели “gap year” преди университета, така и вече успешни жени като журналисти, дипломати, топ мениджъри, които са осъзнали колко ценни са добрите обноски и че те водят до повече контакти и по-добър бизнес. Сега обученията са често на английски. Едни от най-известните възпитанички на швейцарските “финишинг” училища са принцеса Даяна (Institut Alpin Videmanette, което затваря през 1991 г.) и Карла Бруни-Саркози (Château Mont-Choisi, основано през 1882-а, но затваря врати през 1996 г.).

Швейцарските „финишинг“ училища са били посещавани най-вече от англичанки и американки. През 80-те години се засилва интересът на момичета от Мексико, Индия, Япония, от арабските държави, а в последното десетилетие – от Китай. Там има огромно търсене от страна на младите китайски дами, които се нуждаят от пътеводител на добрите маниери и добрия вкус. В резултат на нарастване на броя на богатите китайци и повишаване стандарта на средната класа, нуждата от обучение е спешна. Така Сара Джейн Хо, възпитаничка също на Institut Villa Pierrefeu, създава първата школа за добри маниери в Китай през 2013 г. – института Сарита в Пекин.

 

Той предлага

12 дневен курс за етикет и обноски „Hostessing",

който струва 16 000 долара и е насочен към омъжените китайки. Има и специален курс за неомъжени дами „Debutante“, който е малко по-кратък 10 дни, и цената му е 13 000 долара. Курсовете включват обучение по западни маниери за поведение на масата, разговори на масата, подреждане на цветя, дрескод съвети, как се сервира и пие следобеден чай, а дори и насоки как правилно се яде банан. Сара Джейн Хо обучава богатите си курсистки как да произнасят имената на любимите си марки – например на италианската марка Ferragamo или френската Hermès, обяснява им кои са скъпите спортове и какво представляват, как да сгъват красиво платнени салфетки и как се подреждат цветя. Важните уроци са свързани с яденето на по-сложни ястия – като стриди например, и как се яде елегантно банан с вилица и нож. Тя е уверена, че прави нещо добро за страната си като прилага бизнес знания и дава живот на европейската идея за обучение на добри обноски. И успява.

Западната жена може да е загубила желание да се обучава на добри маниери в обществото, но то пък се заражда в други нации. Дали е въпрос на време и у нас то да се появи и постепенно се превърне в бум, както е в момента в Китай, или по-скоро зависи от местната култура и манталитет?

 

Вижте още:

Панаир на суетата в Аскот

9 вечни цитата за живота и модата от Ана Уинтур

Изкуство или мода


Свързано

Очите са на фокус
Акценти15.10.2019
Очите са на фокус

"Истинското откривателство се състои не в търсенето на нови гледки, а в това да гледаме с нови очи" Маршал Пруст

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
До Галапагос в еко комфорт
Акценти14.10.2019
До Галапагос в еко комфорт

Или как да видите най-интересното от вулканичния архипелаг, без да съсипвате природата

Биляна Константинова Биляна Константинова
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата
Акценти10.10.2019
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата

За да преоткрием връзката ни с околната среда.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия
Акценти02.10.2019
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

За да видите какво предлага страната, трябва да сте добре екипирани.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ulysse Nardin на гости в Монако
Акценти30.09.2019
Ulysse Nardin на гости в Монако

Как създаването на перфектния часовник не е просто надпревара с “времето”, а игра на здрави нерви, съчетана с майсторство

Стефан Пешев Стефан Пешев
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken
Акценти27.09.2019
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken

Сигурни преводи и подпис на онлайн документи без нужда от интернет.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Искате щастлив живот? Отидете в Скандинавия
Акценти25.09.2019
Искате щастлив живот? Отидете в Скандинавия

ООН обяви кои са най-щастливите държави в света - България е на 97-мо място.

Биляна Константинова Биляна Константинова