Акценти04.10.2019

Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Ирина Бухалова Ирина Бухалова
+3 снимкиЕтикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

Един от митовете за етикета е, че той е измислен или нелогичен: всъщност той е съчетание от традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост. И противно на очакванията, възпитанието и учтивостта далеч не е задължително да са резултат от престижна работа, висше образование или скъпи дрехи. Но е вярно, че започва от най-високите слоеве на обществото: нормите идват от Краля-Слънце – Луи ХІV, като монархът въвежда правилото при приеми на гостите да се  раздават картончета с  правила за поведение, които  да  спазват. Така от френското  название  на  тези  картончета  (etiquette)  произлиза  съвременният  термин.

Етикетът  и  протоколът  зависят от съответните  сфери  на общуване, 

но  като  цяло  са  подчинени  на  основното  правило:  отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб.

Стандартните правила могат да се обобщят така: 

  • Бъди  тактичен и естествен
  • Съобразявай  се  с  другия
  • Показвай готовност  да помогнеш
  • Бъди точен и коректен

Традиционните ценности поставят акцент и очаквания от жените да са обучени и бъдат за пример в общуването като дами с добри обноски, личен стил, елегантност.

Но новата идея за ролята на жената и бизнес мисленето измести желанието за придобиване на знания по добри обноски. Така през миналия век започва бавната смърт на елитните “финишинг” училища в Швейцария и други части на света.

Във “финишинг” училищата се изучава етикет, протокол, “savoir-vivre”(знания как да живееш добре с елегантност и мъдрост), изкуство по гостоприемство, сервиране на маса, курс по декорация, управление на домакинството, интелигентни забавления, танци, история на изкуството.

В миналото

около Женевското езеро е имало поне 60 елитни частни училища за добри обноски,

в които се е говорило само на френски. В момента е останало само едно, но то се е превърнало в световна емблема за обучение. Institut Villa Pierrefeu привлича както момичета от цял свят, които са завършили средното си образование и са си взели “gap year” преди университета, така и вече успешни жени като журналисти, дипломати, топ мениджъри, които са осъзнали колко ценни са добрите обноски и че те водят до повече контакти и по-добър бизнес. Сега обученията са често на английски. Едни от най-известните възпитанички на швейцарските “финишинг” училища са принцеса Даяна (Institut Alpin Videmanette, което затваря през 1991 г.) и Карла Бруни-Саркози (Château Mont-Choisi, основано през 1882-а, но затваря врати през 1996 г.).

Швейцарските „финишинг“ училища са били посещавани най-вече от англичанки и американки. През 80-те години се засилва интересът на момичета от Мексико, Индия, Япония, от арабските държави, а в последното десетилетие – от Китай. Там има огромно търсене от страна на младите китайски дами, които се нуждаят от пътеводител на добрите маниери и добрия вкус. В резултат на нарастване на броя на богатите китайци и повишаване стандарта на средната класа, нуждата от обучение е спешна. Така Сара Джейн Хо, възпитаничка също на Institut Villa Pierrefeu, създава първата школа за добри маниери в Китай през 2013 г. – института Сарита в Пекин.

 

Той предлага

12 дневен курс за етикет и обноски „Hostessing",

който струва 16 000 долара и е насочен към омъжените китайки. Има и специален курс за неомъжени дами „Debutante“, който е малко по-кратък 10 дни, и цената му е 13 000 долара. Курсовете включват обучение по западни маниери за поведение на масата, разговори на масата, подреждане на цветя, дрескод съвети, как се сервира и пие следобеден чай, а дори и насоки как правилно се яде банан. Сара Джейн Хо обучава богатите си курсистки как да произнасят имената на любимите си марки – например на италианската марка Ferragamo или френската Hermès, обяснява им кои са скъпите спортове и какво представляват, как да сгъват красиво платнени салфетки и как се подреждат цветя. Важните уроци са свързани с яденето на по-сложни ястия – като стриди например, и как се яде елегантно банан с вилица и нож. Тя е уверена, че прави нещо добро за страната си като прилага бизнес знания и дава живот на европейската идея за обучение на добри обноски. И успява.

Западната жена може да е загубила желание да се обучава на добри маниери в обществото, но то пък се заражда в други нации. Дали е въпрос на време и у нас то да се появи и постепенно се превърне в бум, както е в момента в Китай, или по-скоро зависи от местната култура и манталитет?

 

Вижте още:

Панаир на суетата в Аскот

9 вечни цитата за живота и модата от Ана Уинтур

Изкуство или мода


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова