Акценти04.10.2019

Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Ирина Бухалова Ирина Бухалова
+3 снимкиЕтикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

Един от митовете за етикета е, че той е измислен или нелогичен: всъщност той е съчетание от традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост. И противно на очакванията, възпитанието и учтивостта далеч не е задължително да са резултат от престижна работа, висше образование или скъпи дрехи. Но е вярно, че започва от най-високите слоеве на обществото: нормите идват от Краля-Слънце – Луи ХІV, като монархът въвежда правилото при приеми на гостите да се  раздават картончета с  правила за поведение, които  да  спазват. Така от френското  название  на  тези  картончета  (etiquette)  произлиза  съвременният  термин.

Етикетът  и  протоколът  зависят от съответните  сфери  на общуване, 

но  като  цяло  са  подчинени  на  основното  правило:  отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб.

Стандартните правила могат да се обобщят така: 

  • Бъди  тактичен и естествен
  • Съобразявай  се  с  другия
  • Показвай готовност  да помогнеш
  • Бъди точен и коректен

Традиционните ценности поставят акцент и очаквания от жените да са обучени и бъдат за пример в общуването като дами с добри обноски, личен стил, елегантност.

Но новата идея за ролята на жената и бизнес мисленето измести желанието за придобиване на знания по добри обноски. Така през миналия век започва бавната смърт на елитните “финишинг” училища в Швейцария и други части на света.

Във “финишинг” училищата се изучава етикет, протокол, “savoir-vivre”(знания как да живееш добре с елегантност и мъдрост), изкуство по гостоприемство, сервиране на маса, курс по декорация, управление на домакинството, интелигентни забавления, танци, история на изкуството.

В миналото

около Женевското езеро е имало поне 60 елитни частни училища за добри обноски,

в които се е говорило само на френски. В момента е останало само едно, но то се е превърнало в световна емблема за обучение. Institut Villa Pierrefeu привлича както момичета от цял свят, които са завършили средното си образование и са си взели “gap year” преди университета, така и вече успешни жени като журналисти, дипломати, топ мениджъри, които са осъзнали колко ценни са добрите обноски и че те водят до повече контакти и по-добър бизнес. Сега обученията са често на английски. Едни от най-известните възпитанички на швейцарските “финишинг” училища са принцеса Даяна (Institut Alpin Videmanette, което затваря през 1991 г.) и Карла Бруни-Саркози (Château Mont-Choisi, основано през 1882-а, но затваря врати през 1996 г.).

Швейцарските „финишинг“ училища са били посещавани най-вече от англичанки и американки. През 80-те години се засилва интересът на момичета от Мексико, Индия, Япония, от арабските държави, а в последното десетилетие – от Китай. Там има огромно търсене от страна на младите китайски дами, които се нуждаят от пътеводител на добрите маниери и добрия вкус. В резултат на нарастване на броя на богатите китайци и повишаване стандарта на средната класа, нуждата от обучение е спешна. Така Сара Джейн Хо, възпитаничка също на Institut Villa Pierrefeu, създава първата школа за добри маниери в Китай през 2013 г. – института Сарита в Пекин.

 

Той предлага

12 дневен курс за етикет и обноски „Hostessing",

който струва 16 000 долара и е насочен към омъжените китайки. Има и специален курс за неомъжени дами „Debutante“, който е малко по-кратък 10 дни, и цената му е 13 000 долара. Курсовете включват обучение по западни маниери за поведение на масата, разговори на масата, подреждане на цветя, дрескод съвети, как се сервира и пие следобеден чай, а дори и насоки как правилно се яде банан. Сара Джейн Хо обучава богатите си курсистки как да произнасят имената на любимите си марки – например на италианската марка Ferragamo или френската Hermès, обяснява им кои са скъпите спортове и какво представляват, как да сгъват красиво платнени салфетки и как се подреждат цветя. Важните уроци са свързани с яденето на по-сложни ястия – като стриди например, и как се яде елегантно банан с вилица и нож. Тя е уверена, че прави нещо добро за страната си като прилага бизнес знания и дава живот на европейската идея за обучение на добри обноски. И успява.

Западната жена може да е загубила желание да се обучава на добри маниери в обществото, но то пък се заражда в други нации. Дали е въпрос на време и у нас то да се появи и постепенно се превърне в бум, както е в момента в Китай, или по-скоро зависи от местната култура и манталитет?

 

Вижте още:

Панаир на суетата в Аскот

9 вечни цитата за живота и модата от Ана Уинтур

Изкуство или мода


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева