Акценти27.07.2019

Панаир на суетата в Аскот

Конни надбягвания, придружени от шармантни шапки, панталони с два различни цвята крачоли и храна, дело на шеф-готвачи с общо 8 звезди Michelin.

Анелия Бъклова
+7 снимкиПанаир на суетата в Аскот

Наскоро приятели, живеещи в Англия, ме поканиха да споделим две вълнуващи събития от живота им – кръщенето на дъщеря им и тяхното вричане пред Бога след години живот в брак, но без истинска сватба. Речено-сторено. Заживяхме в очакване на заветната дата. И тъй като полетите предполагаха четири дни престой, домакините предложиха съпътстваща програма, включваща освен опознаване на очарователната провинция, разходки до Лондон и Оксфорд. И конни състезания. Откликнахме на идеята с ентусиазъм. Кога, ако не сега? Нищо не знаехме нито за мястото, нито за мащаба на турнира. Подозирах, че е събитие от местна значимост, нещо като селската кушия в Крива бара, но все пак реших да се пошегувам с женската част в компанията, като им изпратих снимка от миналогодишното издание на Royal Ascot на дами в перфектни тоалети и шармантни шапки с въпроса:

„Подготвихте ли шапките?“.

Последваха отговори, кой от кой по-духовит. Но каква беше изненадата, когато се оказа, че ние наистина ще ходим на надбягвания точно в Аскот. През май там се провежда турнирът Victoria Cup, в който на разстояние 1408 м се състезават коне над 4-годишна възраст. Victoria Cup е последната възможност да усетиш атмосферата на този най-известен британски хиподрум преди Royal Ascot, гламурното събитие от сезона на висшето общество в Англия, което тази година бе от 18 до 22 юни. Треската по подготовка за спазване на дрескода облада всички.

Коментарите бяха от: „Tя, кралицата, се появи с дъждобран и ботуши като за лов“ (документирано със снимка на Елизабет II от надбягванията в Уиндзор), до: „Трябва да си поръчам шапка при Ирина Сардарева, няма да се излагаме, я!“. За Обединеното кралство посещението на конни надбягвания не е просто спортно развлечение, а лайфстайл събитие от най- висока класа. Дрескодът за Аскот е безкомпромисен.

За дамите е задължително да бъдат елегантно облечени, с подходящи украшения за главата. Мъжете трябва да бъдат в костюми и елегантни обувки. В правилата за посещение на турнири в Аскот е ясно отбелязано, че въпреки наличието на пропуск за вход, охраната може да върне посетителите, които са облечени неподходящо.

Хиподрумът в Аскот е домакин на Royal Ascot от 1711 г., когато кралица Анна организира първите състезания. Кралската процесия е един от впечатляващите моменти всяка година. От 2004 г. кралица Елизабет II лично ръководи ремонтите на гигантското съоръжение и то отваря врати през 2006 г. в съвременния си облик. Всяка година по време на Royal Ascot през юни малкото градче в графство Бъркшър се посещава от между 300 000 и 500 000 представители на висшето британско общество, членове на кралската фамилия и от много туристи. Месец преди състезанието излиза Royal Ascot Style Guide, луксозно издание, което определя какво може и какво не може да се носи по време на турнира. За 2019 г. модната библия повелява дрехите да са монохромни или с ярки флорални щампи, с отношение към детайла, съвършено ушити. За господата на преден план излизат смесените текстури, в официалното облекло се допускат смели цветове. И докато за Royal Ascot правилата за облеклото са твърде строги – определят се дължината на дрехите, видът на яките, широчината на борда на шапките, деколтетата, цветът на вратовръзките, цилиндрите и обувките за мъжете, то за Victoria Cup изискването беше облеклото да е официално и прилично. Дори не беше ясно какви и дали изобщо трябва да се носят шапки.

След подходяща предварителна подготовка – поръчка на шапки при известна българската модистка, онлайн поръчки на фасинейтъри или просто следване на подхода: „Ще си ходя както си искам, пък каквото сабя покаже“, тръгнахме за Аскот.

Времето беше типично британско – от ярко слънце до графитено сиво небе с обещание за твърде влажни преживявания. Тоалетите ни бяха доста екстравагантни за разбиранията у нас. Молех се да не изглеждаме твърде нелепо във влака, с който трябваше да се придвижим от Горинг до Аскот. Ясно е, че британските железници нямат общо с БДЖ, но каква беше изненадата ни, когато се оказа, че целият влак е пълен с хора, облечени

елегантно до екстравагантно,

на всякаква възраст и от всякакви националности, превъзбудени от предвкусването на конните надбягвания. Приповдигнатото настроение мога да сравня с това на карнавала във Венеция. Енергийните напитки, слабоалкохолните такива и задължителните кенове бира повишаваха градуса на любителите на конния спорт и на залаганията. Слизайки на гарата, попаднахме сякаш на снимачната площадка на филм. Декорите – сгради от началото на XIX век, хората – актьори в роля, а небето – яркосиньо с бели облачета, като в картина на наивист. Само суперскъпите коли ни връщаха в действителността. Преминахме през фейсконтрола и попаднахме в атмосфера на изисканост и аристократизъм.

Зелени морави, каквито само англичаните знаят как се поливат, подстригват и отглеждат. Грижливо подредени кашпи с теменужки, лежерно разхождащи се елегантни двойки с чаши шампанско, банда, свиреща на живо на висока сцена насред моравата. Взехме по чаша охладено розе и се отправихме към пункта за залагания. Тъй като познанията ни за правилата и конете не позволяваха информиран избор, решихме всеки от групата да заложи на различен кон в първата гонка, за да си гарантираме поне една печалба. Аз избрах моя по номера – 6, и по името Секстант. После се оказа, че този избор изобщо не е бил случаен. Вечерта прочетох, че

конят, притежание на кралица Елизабет II,

е – о, изненада – роден на моята рождена дата преди 4 години. Заложих минималната сума. Само за адреналина хвърлих ръкавица на късмета си. И той, този 6-и номер, взе че спечели гонката. Късметът на начинаещия, т.е. моят късмет, проработи. Разбира се, печалбата беше минималистична. Съотношение 1 към 6,5. Размислите какво би станало, ако бях заложила 200 или 500 паунда, не успяха да надделеят над радостта от победата. С печалбата почерпих приятелите, за да насърча късмета си. За бъдещи случаи. Гонката за Victoria Cup бе спечелена от коня Кейп Барън. Както казах, Аскот в този ден беше огрян от ярко слънце, облаците по лазурното небе бяха пухкави и бели, като за снимка. А конете… Не бях виждала толкова красиви, изящни и брилянтно поддържани животни. Гледах ги с благоговение от тераса до манежа, където бяха представяни преди гонките и където бе сцената за награждаването. Горди, силни, излъчващи достойнство и превъзходство.

И ако мислите, че има мода само в човешкия свят, не сте прави. Има мода в „прическите“ на състезателите – гриви, сплетени по различни начини или разресани, за да се веят гордо, фигури по подстрижката на хълбоците – звезди, карета… Беше невероятно удоволствие да наблюдавам това дефиле на „играчи“ за милиони.

За нас, зрителите, е удоволствие. Но за хората около конете това е гигантски бизнес. Няма да влизам в детайли колко струва поддръжката на елитен кон, който има право да участва в тези гонки. Защото идеята на този репортаж е да ви накара да усетите атмосферата, да ви направи свидетели на стила на събитието. Извън манежа беше другото дефиле, човешкото. Дамите бяха в рокли, топове и костюми във всички вариации на дължини, модели и материи, разнообразие от шапки и фасинейтъри, изобилие от смели идеи и цветове.

Причудлив грим, аксесоари и обувки будеха на всяка крачка папарака в мен. Но господата бяха като че ли по-впечатляващи. Имаше

костюми с два различни крачола

на панталоните, имаше такива, които повече приличаха на пижами, а други – с ярки флорални мотиви, напомняха материя за домашен халат. Имаше, разбира се, и много стилни мъже, спазили до последен детайл разбирането за дрескод на това място.

Някои хора си правеха пикник на тревата пред манежа. На това изискано представление присъстваха представители на всички раси от всички краища на Земята. Хора, дошли да се присъединят към тази изискана компания, да се възхитят на прекрасните животни, да изпробват късмета си или просто да се позабавляват. Защото купонът в Аскот вървеше през целия ден на пълни обороти – с шампанско, бира или джин, с френско бяло вино или розе от Италия, с изисканите предложения на шеф Симон Роган, носител на 4 звезди Michelin, в Green Yard или непринудено, с вкусна пица на терасата.

За да завърши с разюздани танци на тревата пред сградата на хиподрума под звуците на трите банди, избрани да се грижат за настроението на посетителите в този ден. Обувките и добрите маниери бяха захвърлени, за да отстъпят място на чистото забавление и наслада от живота. Беше фантастичен ден в Аскот. Изискан, аристократичен и незабравим. Квинтесенция на PREMIUM Lifestyle…

 

Вижте още:

Най-добрите европейски ателиета за шапки

 






Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова