Акценти11.09.2019

11-те coolest songs ever и как са създадени

Най-емблематичните парчета в музикалната история.

Ивайло "Нойзи" Цветков
+12 снимки11-те coolest songs ever и как са създадени

HEARTBREAK HOTEL
Е, няма как без самия Крал. Композицията тук тъне в мистерия – била написана от някои си Томи Дърдън и Мей Боурън Акстън, които я предлагат на великия китарист на Елвис – Скоти Мур, пък той я изсвирил на прочутия полк. Том Паркър.

elvis presley

photo credit: wikipedia.org

Каквато и да е истината, Heartbreak е парчето, което прави Елвис звезда. В по- късни времена се намеси и името на някой си Алвин Кролик (ама не защото на руски това означава „зайче“). Който и да е написал песента, тя без съмнение – заедно с Hound Dog – превърна Елвис в нечовек.

LAYLA
Това е парчето, свързано с най-звездния възможен любовен триъгълник. Когато Ерик Клептън започва да сваля Пати Бойд в края на 60-те, тя не е просто „омъжена“ – а омъжена за най-добрия му приятел, „тихия Бийтъл“ Джордж Харисън.

photo credit: guitarplayer.com

(Пати е тогавашният вариант на Джиджи Хадид или Кендъл Дженър – най-известната манекенка в света, ако не броим Туиги.) Харисън се запознава с Бойд на снимките на иначе трагично глупавия Бийтълс филм A Hard Day’s Night, но някъде след 1966-а (когато се женят) Джордж почва да изневерява, не могат да заченат, партита, наркотици и т.н. Някъде по това време, когато Клептън твори рок история с Cream, той се влюбва в Пати и скоро след това (вече под идиотското име Derek and the Dominos) пише за нея песента, основана на средновековната поема на персийския поет Ниджами Ганджави за невъзможната любов между някоя си Лейла и Майнун. Джордж не се нервира особено, защото по същото време сваля успешно Морийн Старки, съпругата на колегата Ринго.

photo credit: truthaboutthebeatlesgirls.tumblr.com

Цялата тази „турскосериална“ драма приключва с това, че през 1974-та Клептън най-сетне официално е с Пати. Най-забавното е, че никой не се сърди никому – Ерик и Пати се женят през 1979-а, а Харисън свири на сватбата заедно с Ринго и Пол (Джон нещо е зает с Йоко и не може да се освести от хашиша). Младоженците се разделят през 1988-а, но Клептън и Харисън си остават приятели; дори след като Джордж умря от рак през 2001 г., Ерик организира онзи Concert For George.

BRIDGE OVER TROUBLED WATER
Пол Саймън и Арт Гарфънкъл, иначе съученици още от 6-и клас, са прочути с постоянните си разправии. Bridge, което всъщност е цял албум, е вид еманация на тежненията им – и е цяло чудо, че успяват да създадат подобна гениална песен. Основният проблем е с Арт, който посред записите отвява за Мексико, за да се снима като Йосарян в онзи филмов провал „Параграф 22“, който всички сме гледали.

photo credit: rollingstone.com

Но това, което прави парчето обичано в цял свят през 1969 г., е един документален филм на CBS за убийствата на братята Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Разбира се, песента е толкова велика, че скоро става любима на целия западен свят – и само година по- късно нейни кавърверсии налазват класациите (Джони Матис, Пеги Лий, Джим Нейбърс, Смоуки Робинсън и дори вече донякъде залязващият Елвис). Буквално дни след това Саймън и Гарфънкъл се разпадат. Но всички помним моментния им ренесанс през 1981-ва в Сентръл Парк, когато ги слушат над половин милион души. (Направо да ти се дослуша пак.)

IMAGINE
Imagine your head filled with pencil leads

Imagine one of them broken.

Imagine your body spreading rapidly all over the world like a thin issue.

Това не е моя импровизация, а записки на Ленън по текста – и част от обясненията в любов на Джон към Йоко през 1971 г.

джон ленън

photo credit: johnlennon.com

Без да поставям под съмнение гения на Beatles, да ви попитам, ако позволите – как ни пее imagine no possessions, а има пет апартамента само в Ню Йорк, специален Rolls-Royce и т.н.? И Елвис Костело не е ли прав, когато в The Other Side Of Summer изпя was it a millionaire who said imagine no possessions? Само питам.

GOD SAVE THE QUEEN
Химнът на чистия нихилизъм – и може би най-великият момент в „протестърството“ на рока. Джони Ротън и Глен Матлок тук – само веднъж и само тогава – посягат на недосегаемото, а именно кралско-парламентарния естаблишмънт в Англия.

photo credit: rollingstone.com

Дори го наричат, както помните, the fascist regime (обвързано, разбира се, със „сребърния“ юбилей на кралица Лизи, 25 години от интронацията). За нещастие, втора пънк-рок революция така
и не се случи, Малкълм Макларън почина, а Джон Лайдън – ако позволите – е заприличал на възрастна жена, точно като онази, срещу която се бореше през 70-те.

LUCY IN THE SKY WITH DIAMONDS
The Beatles казват, имали поне 40 велики песни (и ще се съглася). Откъде да започна? Че „инициалите“ на парчето са LSD? Или че Ленън настояваше, че “Lucy” не е за ник‘ви наркотици, а невръстният Джулиън просто си рисувал нещо? Ето поне втората версия: малкият Джулиън носи вкъщи детска рисунка на съученичката си Люси О’Донъл, която нарича Lucy In The Sky With Diamonds.

photo credit: abcnews.go.com

Фразата така допада на Ленън, че я предлага на Пол, като допълнително му дава да прочете внимателно „Алиса в Огледалния свят“. Но сред феновете започва сериозно да се разпространява първата версия, за LSD-то. BBC налива бензин в тази версия в коментар, според който фрази като “the girl with the kaleidoscope eyes” и “cellophane flowers” директно препращат към „добрите трипчета“ на Ленън. А за още по- секси, оригиналните детски рисунки на Джулиън по повод Lucy бяха обявени на търг и купени от самия Дейвид Гилмор.
EVERY BREATH YOU TAKE
Безспорно най-епичният момент в историята на Стинг. Всички си мислят, че това е любовна песен, но той пее за нещо съвсем друго и мрачно – за обсесивен луд, който злорадо и заплашително казва: I’ll be watching you. А историята според самия него е следната: събудил се бил с фразата: every breath you take, every move you make, станал и написал останалия текст за половин час.

photo credit: pinterest.com

Но говорим за 1983-та и тримата в The Police вече съвсем не се понасят – според техния продуцент Хю Паджъм, отчасти и заради мениджъра Майлс Коуплънд, брат на барабаниста Стюърт. Най- великото: Стинг и до ден днешен получава около 2000 долара роялтизи от парчето. На ден.

HOTEL CALIFORNIA
Вие хубаво си го тананикате, но в Първия свят не на шега подозират Eagles в хероин и сатанизъм. Официално е така: певецът и барабанист Дон Хенли се разделил с някоя си Лорий Хедкин и т’ва станало в някакъв хотел в Бевърли Хилс, и така.

photo credit: pinterest.com

Покойният вече Глен Фрай твърдеше, че няма такова нещо; а самият Хенли ни намига и казва, че „не си спомнят“. Истината вероятно е, че Фрай и Хенли просто са написали велика песен, а всичко останало са теории на конспирацията.
SYMPATHY FOR THE DEVIL
Т’ва е като адски (или „адов“) финал на 60-те, когато всички протестърски илюзии са заминали. Всичко започва от факта, че Джагър всъщност е интелектуалец – и цялата тази песен е плод на препратки към великия poète maudit Бодлер и, разбира се, към гения Булгаков.

photo credit: wikimedia.org

(Последното е особено осезаемо – Джагър се мисли за Воланд.) Оттам насетне е културна оргия – „Дяволът“ Джагър си признава, че е накарал Пилат Понтийски да си „измие ръцете“ и други култрурологични тъпотии, но „самбата“ на Кийт сякаш оправдава всичко.
STAIRWAY TO HEAVEN
Джими Пейдж и до днес твърди, че сглобяването на акустичното интро е почнало година преди това, още през 1970-а, докато се бил оттеглил в някаква вила в Уелс.

photo credit: pinterest.at

Не знам какво да ви кажа повече – освен че това е най-добрият китарен епос изобщо, с всички видове свирене на китара. И че не съм чувал по-добър певец от Робърт Плант.
SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
Това е напълно инстинктивна песен, нещо като тъжна шега. Анализаторите по-късно придават смисъл – че била отхвърляне на зараждащата се селебрити култура, или пък че иронизира едно цяло поколение, изморено от юпитата и фалша на 80-те.

photo credit: rollingstone.com

Всички знаем за дезодоранта Teen Spirit, но никой не знае самата история, а тя е следната: през лятото на 1990-а Катлийн Хана от момичешката група Bikini Kill, тогава близка на фронтмена на Nirvana, надраскала на някакъв лист “Kurt smells like Teen Spirit”. (Докато той всъщност ходи с барабанистката на същата група, Тоби Вейл). После Кърт се събужда, взима китарата и останалото е история. Албумът Nevermind през 1991-ва дори катурна Dangerous на също така покойния Майкъл Джаксън, което си остава чудовищен подвиг.
 

Вижте още: Man in black


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова