+6 снимкиВ търсене на преживявания в Западна Австралия

Гурме15.04.2019

В търсене на преживявания в Западна Австралия

Kакво общо имат кенгуруто, виното, гурме храната и китовете

Мартина Захариева

Кацаме на летището на Пърт без много детайлен план за преживяванията, които предстоят по време на пътуването ни до Западна Австралия. Едно нещо обаче със сигурност е записано в списъка ми – да видя кенгуру.

Къде другаде, ако не тук: тези симпатични скокливи животни се разхождат свободно навсякъде! По всички пътища забелязах табели, които предупреждават за появата им и вероятно немного внимателното им пресичане. Отправихме се към първата ни дестинация – мястото, където се

запознахме за първи път с кенгуру

съвсем отблизо. На около половин час от Пърт се намира Caversham Wildlife Park – специално създаден парк с над 200 вида животни, които се разхождат свободно и са готови да си дружат с всеки добронамерен посетител.

австралия, кенгуру

австралия, коала

Част от дневните атракции, на които може да присъствате, са среща и снимка с уомбат или коала, хранене на кенгуру или пингвин, а също и специално шоу с животните от фермата. Първата ни среща с кенгуру беше вълнуваща и много мила – животните спокойно си стояха на припек и любезно позираха за стотиците снимки с нас, а когато им омръзнеше, грациозно отскачаха на двата си крака към някое по-спокойно местенце. Коалите пък стояха почти като препарирани на своите дървета, докато имахме възможността да ги погалим.

австралия, кенгуру

Така първото ми желание беше изпълнено и бяхме готови за следващите приключения. За целта взехме картата на региона и специален туристически гид, като се оказа, че колкото разнообразна е Австралия, толкова и безбройни са предложенията за различни дейности в западната част. Набързо направихме списък със „задължителни за посещение места“ и маршрут. Посоката беше на юг от Пърт, а след около 3 часа ни очакваше един от най-известните

винени региони в Aвстралия –

Маргарет Ривър. Предложенията за дейности тук са неизчерпаеми, слънцето грее поне 15 часа на ден през лятото, а пейзажите са изключително разнообразни и красиви – заливи с тюркоазена вода, скалисти брегове, обширни пясъчни плажове, подредени хълмове с лозя или гъсти гористи местности с изобилие от растителни видове.

Ще отворя една скоба за препоръка – на път към Маргарет Ривър не пропускайте да се отбиете в чаровното крайбрежно градче Фримантъл, където в ресторантите на пристанището ще намерите всякакви пресни и вкусни риби. Заведението Cicerello’s се определя като “The home of Fish ’n’ Chips”, т.е. дом на типичното панирано филе от прясно уловена бяла риба с гарнитура от пържени картофи. Следваха няколко часа по магистралата. Много стриктно и внимателно спазвахме всички знаци и ограничения за скорост. Бяха ни предупредили – австралийските полицаи глобяват, без да им мигне окото, и при най-малкото невинно превишаване с 1–2 км/час над позволеното ти връчват солидна сума за плащане. Също така е разумно да си направите

резервация с някоя от компаниите за винени турове,

които предлагат да ви возят, докато вие дегустирате.

лозя, вино, бутилка, австралия

Погледът ни се насити от зелени хълмове и прекрасно подредени лозя. Огромни обработени площи и от двете страни на пътя с китни постройки и на места приканващи да надникнеш зад каменни зидове. На фона на европейските производители на вино тук този занаят е сравнително млад. Първото засаждане на лозови масиви в Маргарет Ривър се случва едва през 1967 година, но природните и климатичните дадености допринасят регионът да се превърне в един от най-добрите в световен мащаб, особено за вина в премиум сегмента. С mеждународно признание от региона са Каберне Совиньон и Шардоне, а един от характерните блендове е Совиньон блан със Семийон.Спокойствие, нарушено само от поклащането на листата на дърветата, ни посрещна, когато пристигнахме в избата Aravina Estate. Тя е основана през 2010 г. от австралиеца Стийв Тобин. Настанихме се удобно на терасата с гледка към езерото и прекрасната морава. Че ще дегустираме страхотни вина, знаехме още в началото, но напълно бяхме изненадани да открием, че повечето изби имат и ресторанти с гурме храна,

достойна за звезда Michelin.

Главен шеф готвач в Aravina Estate е Хоакин Диз, а от лятното меню с продукти изцяло от региона, което опитахме, фаворит ни беше бавно готвеното телешко със запечено цвекло, картофено пюре и крем от хрян и рибата барамунди с ризото. Винарните в региона (над 95) се надпреварват и по още няколко критерия – кой ще предложи по-добри забавления и детско меню за децата, докато мама и татко спокойно си дегустират вина, а също и кой ще представи по-запомнящо се изкуство в обособените за целта галерии. Иначе казано – всеки се стреми да превърне винарната си в номер 1 туристическа дестинация в тази част на Западна Австралия и да предложи нещо повече от вина.

австралия

Следващото известно място, което посетихме, беше Leeuwin Estate. Бях попадала на техни вина в Сингапур, но усещането да ги опиташ там сред красотата на масивите и в съчетание с невероятна храна беше съвсем друго преживяване. Leeuwin Estate е собственост на фамилия Хорган и е една от основополагащите 5 винарни в Маргарет Ривър. И тук обядът беше на слънчева тераса с гледка към огромно тревно пространство и гора от величествени евкалиптови дървета. Менюто на главния шеф-готвач Дан Гедже е базирано на философията изключителни сезонни продукти от Западна Австралия да се съчетават отлично със съответните вина на избата. Освен с приятни спомени и заситено с магия небце си тръгнахме и с поръчани няколко кашона вино – повечето изби

предлагат услугата да ти изпратят виното директно вкъщи.

Третата изба от нашия маршрут беше Xanadu Estate. Ресторантът там е обявен за един от топ 50 на Западна Австралия през 2017 и 2018 г., а самият шеф-готвач Мелиса Кокоти има редица отличия. Xanadu е с дълга история във винопроизводството и една от първите винарни в региона. Основана е от доктор Джон Лаган, ирландец, който пристига в Маргарет Ривър през 1968 г., вдъхновен от пионерския дух на региона. Заедно с жена си Ейтне засаждат първите лозя през 1977-а.

австралия, море, океан, кит

Не може да си тръгнем оттук, без да видим още нещо. Споменах по-горе за тюркоазените води. Регионът около Маргарет Ривър приютява в океанските води около 35 000 кита, които мигрират от Антарктика до по-топлите води тук между юни и декември всяка година. Можете да видите тези невероятни животни от брега, от върха на някой фар или от борда на някое от корабчетата, които правят специализирани турове. Да успееш да зърнеш огромните размери и грациозните движения на някой кит е преживяване,което не може да се сравни с нищо друго. Ние избрахме срещата ни да бъде отблизо – от палубата на 20-метров катамаран. Времето беше прекрасно и отплавахме с надеждата

денят да е игрив и скоклив за китовете

Не спирахме да се взираме във водното пространство около нас и при появата на нещо черно над вълните (обикновено мама и бебе кит) всички ръкопляскаха от радост. Този ден се оказа, че не беше най-идеалният да видим някоя гигантска опашка съвсем близо до палубата, но китовете също имат своите настроения. Малцина знаят, че гърбатият кит (един от най-големите – тежи приблизително 48 тона) е този, който най-често се подава над водата. Капитанът ни разказа как те се хранят само в периода в полярните води, а когато мигрират насам, за да се чифтосват и раждат малките, живеят само от мастните си резерви. Обикновено малките са по-любопитни и се приближават до глъчката, идваща от туристическите корабчета. Впечатляващи животни са и се радвам, че редица организации подеха кампании за тяхната защита. За финал на тура бяхме едни от щастливците, които

успяха да видят и струята на синия кит,

който се появява значително по-рядко. Каква емоция е да видиш в далечината тази вертикална водна линия!

Колко приятни изненади, колко приключения и хубави емоции в този толкова разнообразен континент… и още колко много има там за откриване! И макар Австралия да изглежда далечна и труднодостижима (особено от България), смело мога да ви уверя – заслужава си всеки полетен час. Заслужава си да се види, усети и преживее.






Свързано

Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Всъщност… какво значи PREMIUM?
Акценти22.02.2019
Всъщност… какво значи PREMIUM?

Хората питат, а ние отговаряме

Йоана Иванова Йоана Иванова
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова