Гурме19.12.2014

Коледен щолен

Няколко интересни факта от историята на един от най-емблематичните коледни сладкиши и рецепта за приготвянето му от чаровната Ани Шакарян-Маринова.

Коледен щолен
Щоленът е традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който несъмнено допринася за коледната атмосфера. Колкото и да ви звучи невероятно, историята му е изпълнена с интересни факти. Като например -  щолен за първи път бил произведен като коледен сладкиш през 1427 година в Саксонския кралски двор.

За да могат да го приготвят сладкиша с масло по време на Коледните пости, управниците на Средновековна Саксония се обърнали официално към папата, за да допусне използването на тази съставка вместо заместител. Петима папи трябвало да се сменят на престола, докато най-сетне през 1490 папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло с известното като „Масления декрет“ разрешение.

Друга интересна подробност от историята на коледния сладкиш се случва през 1730 година, когато електорът на Саксония Август II Силният поръчва на пекарската гилдия 1,7-тонен щолен, с който да нахрани всички граждани. И за да се реализира гигантския сладкиш, придворният архитект построил огромна фурна специално за щолена, а в последствие бил изкован и огромен нож, за да се разреже.

За тези факти можете да се сетите или просто да се насладите на вкуса на традиционния сладкиш, приготвен у дома. Ето и как Ани Шакарян-Маринова отново предизвика нашата кулинарна креативност с рецепта за Коледен щолен.

Продукти:
7 г суха мая
100 г захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
200 г краве масло (+още малко за намазване отгоре)
750 г брашно щипка сол
2 ванилии
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
180 г накиснати стафиди в ром или коняк
60 г счукани бадеми
60 г сушени кайсии
100 г сушени червени боровинки
1/2 ч.л. лимонови корички
1/2 ч.л. портокалови корички
120 г марципан

Сложете в купа маята, 1 ч.л. от захарта и добавете затоплено, но не вряло прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрана, докато шупне. В друга купа разбийте яйцата. Отделно стопете и охладете маслото.

В дълбока купа пресейте брашното и го смесете с подправките, солта и ванилията. Направете кладенче по средата и излейте маята с прясното мляко, стопеното и охладено масло и разбитите яйца. Омесете тесто или го разбийте с приставка за тесто на стационарен миксер за няколко минути. Прехвърлете на плота и го разстелете. Добавете лимоновите и портокалови корички, отцедените, накиснати стафиди, сушените боровинки (ако желаете и тях можете да накиснете предварително), счуканите, не на много ситно, бадеми и нарязани сушени кайсии. Размесете добре тестото, така че да ги разпределите равномерно. Прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за 2 часа.

Омесете го отново няколко пъти, след това го разстелете на работния плот във формата на овал и натрошете отгоре марципан.
Прихлупете единия край по дължина, така че да покрие марципана и леко го прещипете. Сложете го в тава, покрита с хартия за печене, и го покрийте с фолио да втаса повторно за още 1 час.

Загрейте фурната на 180 градуса. След това го изпечете за един час и ако е необходимо проверете с клечка и допечете за още 10 минути. Намажете топлия щолен обилно с масло и поръсете с пудра захар. Охладете го напълно. Поръсете го обилно с пудра захар и разрежете на филии. 
Можете да го увиете във фолио и да го съхраните в кутия или плик на хладно до Коледа.





Свързано

Балончетата нашепват пожелания за 2021-а
Гурме07.12.2020
Балончетата нашепват пожелания за 2021-а

Moët & Chandon отбелязва края на годината с лимитиранa серия празнични бутилки и кутии.

Симбиозата вкус - визия
Гурме10.04.2020
Симбиозата вкус - визия

Или за удоволствието от разопаковането

София Павлова София Павлова
Американското говеждо
Гурме17.02.2020
Американското говеждо

Вкус по PREMIUM стандарти

София Павлова София Павлова
Банички с кашкавал, сирене и захтар
Акценти05.02.2020
Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”
Акценти02.02.2020
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”

Поредица с вкусни идеи.

В основното меню днес - мода
Акценти31.01.2020
В основното меню днес - мода

Гурме и стил – новото ни любимо съчетание.

София Павлова София Павлова
Катък с босилек, лимон и рикота
Акценти18.01.2020
Катък с босилек, лимон и рикота

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад
Акценти11.01.2020
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева