Дизайн и култура01.06.2023

Почукай на правилната врата

Lualdi ще ви подскажат коя е тя

Емилия Колева Емилия Колева
+3 снимкиПочукай на правилната врата

Преди повече от 160 години Карло Луалди отваря своето дърводелско ателие в италианското градче Маджента. В него той изработва изделия по поръчка с изключително високо качество. Днес компанията Lualdi се управлява от петото поколение наследници на нейния основател. Един от значимите моменти в развитието й е партньорството с арх. Луиджи Кача Доминиони, което започва през втората половина на ХХ век. Именно той проправя пътя за големия индустриален пробив, с който Lualdi се гордее и до днес – LCD, или специална технология за полагане на лак.
Днес компанията произвежда интериорни врати както по поръчка, така и като част от основното си портфолио, като не спира да експериментира и да проучва нови материали, повърхности, техники за обработка, за да конструира модерни пространства според нуждите на съвременния живот. Страст, безкомпромисно качество, технологични иновации, гъвкавост в производството, устойчивост – това са ключовите ценности, които определят визията на Lualdi днес. Представяме няколко от знаковите линии с елегантен дизайн и отличителния знак Made in Italy.

Rasomuro 55

„Вратата, която не е там“ – сякаш се слива в цялостното пространство, като създава усещане за единство и хармония. Пантите са изцяло скрити, алуминиевата каса на практика е невидима, а конструкцията може да бъде вградена в стената, така че да се постигне пълно сливане. Rasomuro 55s представлява архитектурен елемент с особено минималистичен облик и радикална концепция. Дизайнът е лек, почти неосезаем в своята елегантност и гладки повърхности, които умело прикриват всеки структурен детайл.

Shoin

Системите за плъзгащи врати са гъвкав и изискан вариант за разделяне на помещения със стъкло или дърво, вписващи се естествено в цялостния интериор и обзавеждане. Именно те създават визуална лекота и цялост в закритите пространства. Вдъхновена от светлината и обширните подвижни повърхности на традиционните японски къщи, линията Shoin е система за плъзгащи врати и фиксирани панели, проектирани да играят ролята на стени. Вариантите за конфигурации са различни и могат да отговорят на нуждите на всяко помещение. Функционални и високотехнологични решения, дори и в най-сложните конструкции, са вплетени в изпълнението на Shoin. Интересен е вариантът Shoin Pivot, който разделя пространствата със солидно и същевременно едва доловимо присъствие. Вратата тук се плъзга, като едновременно с това се завърта около оста си, придавайки лекота и елегантност на интериора.

Koan

Проектиран от Kokai Studio, моделът Koan съчетава сиянието на стъклото и метала с топлината на дървото, като създава идеална симбиоза между технологии и традиции. Комбинацията от фини вертикални летви подчертава красотата на полирания панел и открива деликатно гледката към пространството отвъд вратата. Използвайки лайтмотива от летвите, дръжката също се превръща във вертикален декоративен елемент, който подчертава визуалния ефект на конструкцията.

Koan Plus е система, позволяваща различни конфигурации за съчетание на фиксирани и плъзгащи се панели от стъкло, алуминий и дърво. Вдъхновена е от декоративните китайски паравани, интерпретирани със съвременен прочит. Чисти и деликатни линии и прецизни връзки между обеми и пространства създават съвършения визуален баланс между елементите от различни материали. Геометричният дизайн хармонично вплита яркото присъствие на стъклото и алуминия с уюта на дървото.


Свързано

От Лондон до Истанбул пеша
Дизайн и култура28.04.2023
От Лондон до Истанбул пеша

Защо Крейг Кохон решава да извърви 4000 км, за да изкупи вината си към планетата?   Снимки: AFP

Карина Тошева
Това не е история за мебели*
Дизайн и култура15.12.2022
Това не е история за мебели*

Baxter ни кани в дома си - перфектната витрина за своите колекции от 2022 г.

Елена Николова Елена Николова
На открито с Minotti
Дизайн и култура04.05.2022
На открито с Minotti
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили
Акценти15.03.2022
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Бургас изгражда своя Ривиера
Дизайн и култура09.12.2021
Бургас изгражда своя Ривиера

Модерен, автентичен, развиващ се - град на успеха

Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години
Дизайн и култура15.12.2020
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години

Световноизвестният бизнесмен се е запознал с вариантите за партньорство с Артекс в проектите им Диамант 1, Диамант 2 и Диамант 3

Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо
Дизайн и култура01.12.2020
Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо

Никой не може да го каже по-добре от един италианец

Анна Мария Попова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова