Акценти21.12.2019

В търсене на баланс и вътрешен мир на прага на новото десетилетие

…през погледа на Шаолин.

София Павлова София Павлова
+4 снимкиВ търсене на баланс и вътрешен мир на прага на новото десетилетие

Колко често срещаме някого, който е посветил живота си на древна мъдрост, предавана от векове наред? Не всеки ден. В края на 2019-a имахме привилегията да се запознаем с такава личност и да добием ценна перспектива за предстоящата година и началото на едно ново десетилетие.

Срещаме се с мастър Ши Хенг И, който е начело на манастира Шаолин в Европа (Shaolin Temple Europe). Мастър И започва своя път още на 4 годишна възраст, когато се учи да практикува древните китайски бойни изкуства. В началото на века той е един от избраните ученици на първите 5 монаси, които са изпратени от манастира Шаолин в Китай да предадат своята култура в Германия. В духа на тази древна философия, приложена в съвременния свят, ето какво сподели мастър Ши Хенг И по повод участието си в следващото издание на TEDxVitosha 2020: Високо. Високо.Високо. на 25 януари 2020 г.

Мастър И, кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha 2020: Високо.Високо.Високо.?

Дълбоко вярвам, че бъдещото развитие на света и на човечеството ще зависи най-вече от нивото ни на съзнателност и умението да контролираме нагласата си спрямо всяка житейска ситуация, пред която се изправяме. Древните методи и принципи предлагат богат набор от инструменти, които ни показват колко е важно взаимодействието между тялото и ума. А да имаш възможността да ги споделиш в среда и атмосфера, каквато само TEDx притежава, е невероятен шанс и първа стъпка към едно по-добро бъдеще.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Безспорно човекът, който съм днес, е резултат от всички преживявания и уроци, които съм научил от своите родители и учители. Затова в азиатската култура синоним на учител е думата „шифу“, което означава „баща/мастър“.

 

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?

Както споменах вече, нивото ни на съзнателност е от изключително значение. През 2020 година е важно да обърнем внимание на всички възможни ефекти от взетите лични или професионални решения. Трябва да знаем как те биха се отразили както на нас, така и на околните и следователно да се стараем да откриваме винаги баланса.

TEDxVitosha има капацитета и обхвата на влияние за постигането именно на такава съзнателност и ниво на съобразителност сред широк кръг от хора.

Коя е най-голямата трудност по пътя към високото?

Колкото по-висок е върхът, толкова по-ценно е умението да разпределяме силите си правилно. Всяка стъпка трябва да е внимателно обмислена и да бъдем готови да подложим на съмнение нещата, в които сме вярвали досега и биха попречили да вървим напред. Именно заради това са нужни силна, безкомпромисна решителност и воля, за да продължим изкачването.

Тук бих искал да цитирам една поговорка:

„Съществуват две грешки по пътя към самоусъвършенстването. Първата е да не започнем, а втората е да не продължим до края“.

 

Колко високо е Вашето най-високо?

По-високо от вчера, но не достатъчно високо, за да спре изкачването.

 

За нас ще е чест да посрещнем Мастър Ши Хенг И на сцената на TEDxVitosha на 25-ти януари, 2020 година.


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева