Акценти16.03.2020

Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
+5 снимкиУкротяване на голямото синьо

Думите „изработено на ръка“ подсказват само едно – автентичност. The Hacker Boat Company е най-големият производител на класически махагонови моторни лодки в света, с централа и съоръжения, разположени в щата Ню Йорк. Hacker-Craft се счита за една от най-автентичните американски марки. Това никак не е учудващо предвид факта, че компанията работи само с майстори-занаятчии, които строят и реставрират дървени лодки, верни на високите стандарти за качество, поставени още в началото на XX век.

John Hacker; Photo credit: hackerboat

Всичко започва през 1891 г., когато едно 14-годишно момче създава първата си гребна лодка. Скоро след това Джон Хакър започва да посещава вечерно училище, за да научи тънкостите на морската архитектура и изкуството да създадеш лодка с двете си ръце. Останалото е история, изтъкана от някои от най-легендарните лодки с имена като Pardon Me, Dolphin, My Sweetie, Thunderbird…

Kitty Hawk; Photo credit: hackerboat

Успехите не закъсняват: през 1912 г. Хакър създава Kitty Hawk – първата лодка, която развива нечуваната за онези времена скорост от 80 км/ч и следователно бива определена като най-бързата лодка в света. Сред останалите постижения на архитекта са и изобретяването на моторницата с V корпус, както и дизайнът на плаващия биплан самолет (двуплощник) за братята Райт.

Верен докрай на концепцията за ръчна изработка, през 1916 г., Хакър създава визуалната идентичност на Hacker-Craft, като прилага едноименното лого на ръка чрез шаблон, използвайки изключително тънък 23-каратов златен лист, който се полага върху лодката, след което се заглажда и се довършва с боя. Този метод на позлата се превръща в емблема на компанията.

Photo credit: hackerboat

Сред ключовите моменти в историята на компанията е 1918 г., когато Хакър проектира моторница, чийто двигател поставя в средата на лодката и инсталира пред него пилотска кабина с контролен панел. Именно този дизайн се превръща в стандарт за класическия модел моторница познат и до днес.

V Hall Boat; Photo credit: hackerboat

През 30-те години на миналия век Hacker Boats вече са сред фаворитите на редица знаменитости, кралски особи, капитани от индустрията, а репутацията на господин Хакър расте, превръщайки го в най-влиятелния дизайнер и производител на моторни лодки в цяла Америка.

Hacker-Craft дава своя принос и по време на Втората световна война, когато пре-проектира дизайна на спасителните лодки на военновъздушните сили. Въпреки ограничените производствени мощности на компанията, които не включват масово производство на военни лодки, Hacker не само че бързо предоставя такива, но и революционизира процеса чрез промяна в дизайна, който позволява бърза смяна на моторния двигател при нужда. Именно по този повод компанията печели награда “Army-Navy E” за отлични постижения във военното производство.

Photo credit: hackerboat

Флотата на Hacker Boat Company включва моторници, състезателни и спортни лодки и единствени по рода си яхтени тендъри. Те са направени по поръчка, удобни, маневрени и пригодени за най-суровите крайбрежни условия, с водеща концепция – баланс между лукс и удобство.

Моделите на Hacker са първоизточниците на много от предимствата, с които разполагат съвременните моторни лодки. Днес компанията работи с редица рекламни кампании на брандове като Tommy Hilfiger, Nautica, Marks & Spencer, Tomy Bahama.

Комбинацията от дизайнерски нюх, инженерен блясък и детайлна прецизност довеждат до създаването и налагането на форма и стил, които се превръщат в емблема на американските моторници. 

Източник: https://www.hackerboat.com/the-legacy/

 

Вижте още:

Мисия Silver Spitfire – успешна

Времето в открито море тиктака в ритъма на Submersible Luna Rossa

До Галапагос в еко комфорт


Свързано

The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева
Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили
Акценти15.03.2022
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums
Акценти09.12.2020
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums

Страст към съвършенство от 1860 г. с Chopard.

Свят отвъд границите
Акценти11.11.2020
Свят отвъд границите

PHILIPP PLEIN NO LIMIT$

София Павлова София Павлова
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова