Акценти16.03.2020

Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
+5 снимкиУкротяване на голямото синьо

Думите „изработено на ръка“ подсказват само едно – автентичност. The Hacker Boat Company е най-големият производител на класически махагонови моторни лодки в света, с централа и съоръжения, разположени в щата Ню Йорк. Hacker-Craft се счита за една от най-автентичните американски марки. Това никак не е учудващо предвид факта, че компанията работи само с майстори-занаятчии, които строят и реставрират дървени лодки, верни на високите стандарти за качество, поставени още в началото на XX век.

John Hacker; Photo credit: hackerboat

Всичко започва през 1891 г., когато едно 14-годишно момче създава първата си гребна лодка. Скоро след това Джон Хакър започва да посещава вечерно училище, за да научи тънкостите на морската архитектура и изкуството да създадеш лодка с двете си ръце. Останалото е история, изтъкана от някои от най-легендарните лодки с имена като Pardon Me, Dolphin, My Sweetie, Thunderbird…

Kitty Hawk; Photo credit: hackerboat

Успехите не закъсняват: през 1912 г. Хакър създава Kitty Hawk – първата лодка, която развива нечуваната за онези времена скорост от 80 км/ч и следователно бива определена като най-бързата лодка в света. Сред останалите постижения на архитекта са и изобретяването на моторницата с V корпус, както и дизайнът на плаващия биплан самолет (двуплощник) за братята Райт.

Верен докрай на концепцията за ръчна изработка, през 1916 г., Хакър създава визуалната идентичност на Hacker-Craft, като прилага едноименното лого на ръка чрез шаблон, използвайки изключително тънък 23-каратов златен лист, който се полага върху лодката, след което се заглажда и се довършва с боя. Този метод на позлата се превръща в емблема на компанията.

Photo credit: hackerboat

Сред ключовите моменти в историята на компанията е 1918 г., когато Хакър проектира моторница, чийто двигател поставя в средата на лодката и инсталира пред него пилотска кабина с контролен панел. Именно този дизайн се превръща в стандарт за класическия модел моторница познат и до днес.

V Hall Boat; Photo credit: hackerboat

През 30-те години на миналия век Hacker Boats вече са сред фаворитите на редица знаменитости, кралски особи, капитани от индустрията, а репутацията на господин Хакър расте, превръщайки го в най-влиятелния дизайнер и производител на моторни лодки в цяла Америка.

Hacker-Craft дава своя принос и по време на Втората световна война, когато пре-проектира дизайна на спасителните лодки на военновъздушните сили. Въпреки ограничените производствени мощности на компанията, които не включват масово производство на военни лодки, Hacker не само че бързо предоставя такива, но и революционизира процеса чрез промяна в дизайна, който позволява бърза смяна на моторния двигател при нужда. Именно по този повод компанията печели награда “Army-Navy E” за отлични постижения във военното производство.

Photo credit: hackerboat

Флотата на Hacker Boat Company включва моторници, състезателни и спортни лодки и единствени по рода си яхтени тендъри. Те са направени по поръчка, удобни, маневрени и пригодени за най-суровите крайбрежни условия, с водеща концепция – баланс между лукс и удобство.

Моделите на Hacker са първоизточниците на много от предимствата, с които разполагат съвременните моторни лодки. Днес компанията работи с редица рекламни кампании на брандове като Tommy Hilfiger, Nautica, Marks & Spencer, Tomy Bahama.

Комбинацията от дизайнерски нюх, инженерен блясък и детайлна прецизност довеждат до създаването и налагането на форма и стил, които се превръщат в емблема на американските моторници. 

Източник: https://www.hackerboat.com/the-legacy/

 

Вижте още:

Мисия Silver Spitfire – успешна

Времето в открито море тиктака в ритъма на Submersible Luna Rossa

До Галапагос в еко комфорт


Свързано

При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Ефектът Опра
Акценти01.03.2020
Ефектът Опра

Да бъдеш Опра Уинфри означава да направиш невъзможносто възможно. Не просто да извоюваш промяната, а да бъдеш тази промяна.

Мария Станчева
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова