Акценти20.09.2017

The Cool People: Д-р Владислав Златинов, ветеринарен лекар

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+4 снимкиThe Cool People: Д-р Владислав Златинов, ветеринарен лекар

За младия лекар се заговори след уникалната в световен мащаб операция, с която той направи бионични протези на котка. Това е само първата причина да присъства в списъка ни с готини личности, втората е непукизмът, който му позволява да слага истината пред лицемерието. Третата е, че е активен и положително настроен. Както е в реда на нещата, готин е, защото не се опитва да бъде.

Д-р Владислав Златинов пред PREMIUM Lifestyle.

 

Представете се с няколко думи.

Ветеринар. Занимавам се предимно с хирургия и ортопедия . На мен ми съвпадат призванието и професията, даже ме критикуват в личен план, че си нося домашно вкъщи. Ужасно мразя незавършени работи, затова си доработвам в почивното време.

Определено не съм стандартният типаж за колегията ни, по-раздвижен съм, отворен съм към иновативни неща. Сигурно съм странна птица – някои много ме харесват, други изобщо не ме понасят.

Каква е първата ви асоциация с готин?

Най-важното е да изразяваш себе си. Дори не е задължително да си модерен или успешен, може да си съвсем обикновен човек на 80 г., но да си неподправен, тогава си cool… каквото и да значи тази дума. За мен, например, тя значи „страхотен“. Много ми идва цялата тази фалшивост около нас: искаш да си готин, ама не си. Съответно, антитезата е да си “wannabe cool“ – да се напъваш, да се пробваш, но да не си.

Какво е готино?

От моята камбанария: да си честен и да не си твърде сервилен. Това е причината да не ме харесват мен много-много: за да не те приемат околните, достатъчно е просто да казваш истината, дори не става въпрос за това да ги обиждаш. Когато си откровен, жертваш социума, защото за масата хора е приемливо да си по-примирен или лицемерен.

Още от поредицата The Cool People може да прочетете ТУК: Вихрен Георгиев, People of Sofia

 

 

Коя ваша вещ подобрява настроението ви веднага?

От една страна, не съм вещоман, но пък съм зодия Телец и много мразя да си губя вещи! Никога досега не съм бил пристрастен към интернет или компютрите, не съм техничар, но така се случи, че преоткрих финкциите на някои програми и сега най-много ми оправя настроението лаптопът. Превръща се в много важна част от живота ми, постоянно ми е в раницата. На него имам голям обем снимки и случаи, свързани с работата ми. Професията е много разнообразна и може да имаш случай, медицински погледнато, който е уникален и никога повече няма да попаднеш на него – редно е да го имаш документиран.

Какво беше готино, когато бяхте в училище?

Нека да уточним, че завърших НПМГ през 99-а година, за онова време беше готино училище. Аз бях много смотан и затворен, тогава беше модерно да си отворен, да  ги разбираш нещата. После станах cool, в университета, при това – точно защото не бях популярен в училище.

А какво се промени оттогава?

Узрях, а и като ти дадат някаква насока на мирогледа, тогава ставаш по-отворен. Едвам го издържах университета обаче, защото темпото беше бавно. Нещо, което можеш да направиш за един ден, го дъвчеш един месец. Много консервативно се случват нещата и това не е готино.

Защо избрахте тази професия?

То си идва отвътре. От доста малък ме интересуваха биология и животни,  рисувах ги, събирах гущери и жаби. Само това исках – да съм ветеринарен лекар.

Пациентите ми са такива, че всяко едно куче е различно, а и те не са хора – не могат да си кажат какво ги боли. Работата изисква доста изобретателен подход, за да се справиш с това предизвикателство. Иначе няма как да си успешен лекар.

 

Коя е най-хубавата част от деня ви като ветеринар?

Да се оправи пациентът. Понякога просто искаме да преживее операция, а друг път идват след време при мен животни, които съм лекувал, и виждам, че много добре са се възстановили. И другото, което много ми оправя деня, е благодарността на стопаните. Случвало се е много приятно да ме изненадат.

За какво трябва хладнокръвие във вашето всекидневие?

В работата си съм доста хладнокръвен, това ми помага, когато трябва да извършвам процедури или да се срещам с болни животни. Аналитичен типаж съм, може би, защото професията ми го изисква. Иначе извън кабинета съм много емоционален, за 2 секунди запалвам, ако нещо ме ядоса.

Коя мода по-добре да не се връща?

Това е модата, която е свързана по някакъв начин с пороци. Говоря за времената, когато наркотиците са навлезли като тенденция: това обикновено се случва, когато е имало потиснатост в обществото, а тя след себе си води до отприщване. Пороци и зависимости на мен не ми харесват. Ако някое течение или поведение е вредно за човека или за общността, то няма как да е готино.

Иначе, ако говорим за традиционната мода, то знаете, там всичко се връща и по някакъв начин се преоткрива.

Кое е най-интересното нещо, което сте научили в живота досега?

Всичко се променя и е въпрос на гледна точка.Това, на което днес гледаме като на даденост, утре просто няма да е вярно. Що се отнася до моята професия, научих, че медицината въобще не е точка наука. Има тенденции да става все по-точна, разбира се, но в един момент осъзнах, че има и много артистизъм.

Още от поредицата The Cool People може да прочетете ТУК: Ива Русинова, дрифт пилот


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова