Акценти20.08.2019

Пътуването продължава

Класически дизайн в съвременни фотоапарати – за хора, които не искат да останат незабелязани.

Николай Шабарков Николай Шабарков
+5 снимкиПътуването продължава

 

Кой е Николай Шабарков

От 10 години се занимавам с фотография и първата дигитална камера, с която започнах, беше Олимпус. Занимавам се с репортажна, травъл и пейзажна фотография. Имам спечелени няколко фотоконкурси и участия в изложби в различни градове на България. Обичам да пътувам и отскоро пиша фоторазкази. Снимал съм за лични проекти в България и други 10 европейски страни, сред които Великобритания, Германия, Черна гора и Финландия.  

 

Как започва всичко

Когато Такеши Ямашита основава Takachiho Seisakusho през 1919 г., бъдещата компания Olympus, той едва ли е знаел, че по-късно ще се превърне в най-разпознаваемата марка за дигитални фотокамери. Началната идея обаче е друга – производство на микроскопи и микроскопска техника (водещи в тази сфера и до днес).  1936 е годината, в която на бял свят се появява първият фотоапарат с логото на вече официално регистрираното име – Olympus. Следващият важен скок, който производителите правят, е с появата на иновативната полуформатна филмова камера – PEN, през 1959 г. Тя става толкова популярна, че производството й не може да смогне на търсенето. Вдъхновен от неговия дизайн, този фотоапарат се завърна през 2009 г. като безогледална, наистина компактна камера. Това беше и моят първи безогледален апарат със сменяема оптика. Придружаваше ме навсякъде – в Италия, Испания, Турция...  А защо PEN?

olympus

Защото е лесен за употреба като писалката, с която пишем. С излизането на новите модели в последните години, разработчиците усъвършенстваха серията PEN и я насочиха към женската аудитория. Апаратът би допълнил по изискан начин дамската чанта, тъй като е толкова компактен, а селфитата стават за секунда, благодарение на дисплея, който изкача над камерата. Не на последно място – може да  бъде персонализиран с различни аксесоари, които да подчертаят характера на ползвателя.

Дизайнът

Външният вид на фотоапарата, с който снимам, винаги е бил от значение за мен. Връщайки се назад във времето, ясно си спомням как непознати са ме заговаряли, привлечени от апарата ми. Най-честият въпрос, който задават, е „Това лентов апарат ли е“. И съвсем нормално – дизайнът провокира у тях този естествен въпрос, съчетан с любопитство и възхита.  А визуалната привлекателност е съчетана с безкомпромисна мощ и отвътре. Компактните размери на PEN и OM-D сериите не са за сметка на качеството, тъй като те са способни да си съперничат с големите и тежки пълноформатни апарати. Малките тела са снабдени с безброй функции и възможности за да събудят твореца във вас. Вградените арт филтри ще ви накарат да погледнете на света около вас с други очи. Моят любим от тях е драматичният тон.

olympus

Който е виждал снимки, заснети в този режим, знае какво имам предвид.

Без съмнение истински шедьовър в продуктовата гама е PEN-F. Неговият дизайн е толкова неустоим, че щом го видите, ще ви се прииска да го вземете в ръце и да поснимате с него. Съвсем заслужено Olympus имат 275 спечелени награди за дизайн. Ретро визията му е заимствана от 60-те години на 20 век и затова специално внимание е обърнато на неговия монохромен режим, в който ще се влюбите. Вече всички случайни градски сцени, за които сте съжалявали, че пропускате, ще изглеждат стилно и с ретро звучене в черно-бяло, както никога до сега.  PEN-F е създаден, за да усетите неподправената радост в използването на фотоапарат и да откриете света на фотографското изкуство по лесен начин. Защото както вие самите може да създавате изкуство, той сам по себе си е произведение на изкуството.

Технологиите

Едно от най-големите предимства, които хората изтъкват като причина да се спрат именно на тази марка, е компактността и лесната преносимост. Тази характеристика е особено ценна, когато пътувате. А хората, снимащи с Olympus, са пътешественици по душа. Те не искат да правят компромис с качеството на снимките си, но не биха носили и повече от колкото е необходимо, за да постигнат завидни резултати във фотографията. Всяка една от трите големи съвременни серии предлагат различни функции и възможности, допълващи характера им. Вградената стабилизация на изображението в съвременни тела е наистина необходимо предимство, което помага изключително. Когато сте на път и условията налагат използването на по-бавна скорост на затвора, а не си носите статив, стабилизацията компенсира неволните трептения на ръката. По този начин се гарантира достатъчна острота и фокус дори и при снимане от ръка.

olympus

Другата емблема на компанията се появява през 1972 г. - M-1. Неговият дизайн се превъплъти през 2012-a в изключително желания OM-D E-M5, чиято употреба не затихва и към днешна дата.  Лично за мен OM-D серията е най-вдъхновяваща. В съвременните й тела доста често използвам креативната функцията „Live Comp“, тъй като обичам снимки с дълга експозиция. Сюжетите, които може да правите с нея, се ограничават само от вашето въображение. От градски сцени с безкрайни светлинни следи от коли, концентрични кръгове на звезди, млечен ефект на водопади, красиви фойерверки... може дори да рисувате със светлина. Възможностите са неограничени, а самото изображение се конструира само пред очите ви, докато вие не решите да го спрете.

С пълните ръчни настройки и външна светкавица системата става идеална и за студийна фотография – от рекламна, през храна, до бюти портрети – ще се изумите от живите и наситени цветове. И най-важното – лекотата, с която снимате, ще ви удиви.

За още по-ентусиазираните пътешественици, стигащи до границата на човешките възможности, Olympus разработва екстремната серия Tough. Компактните фотоапарати от нея издържат на удар при изпускане, без проблем могат да ви придружат и под водната повърхност, биха издържали и температури до 10 градуса под точката на замръзване. Така че хипотетично си представям следния сюжет – изкачвате Мусала през зимата, без да се притеснявате да го изпуснете и намокрите, дори и при ветровито време. И освен това да увенчаете този епичен момент в HD качество, който  веднага да споделите чрез WI-FI през телефона си.  Буквално този апарат може да бъде с вас при всякакви условия.

Обективите

Все пак трябва да кажа няколко думи и за обективите на марката. Те заслужават не по-малко внимание от самите тела, тъй като от тях зависи в много голяма степен и крайното изображение. Като почитател на широкоъгълните кадри, в момента снимам с 12-40 mm от последната PRO серия на обективите. Докато бях във Финландия този март, изпитах от първа ръка неговата влагоустойчивост. Снегът валеше, но това не ме спря дори за секунда, тъй като бях спокоен, че разтапящите се върху обектива снежинки няма да го повредят. Освен това той е прахо- и студоустойчив. Както междудругото и всички обективи от серията. Вече няма нужда да се прибирате при лошо време, дори напротив, тогава също може да сътворите перфектните кадри. С отворената му бленда от 2,8, обективът е идеален и за нощна фотография, в който сюжет доста често се изявявам. Разнообразието от M. Zuiko обективи на Olympus ще ви отведат в сферата на спиращите дъха широкоъгълни пейзажи, красивите портрети, динамичните градски сцени или през вълнуващите кадри на диви животни. Изборът зависи само от вас.

olympus

Дизайнерът на камери Yoshihisa Maitani споделя следното: „Нашата мисия е да създадем компактни камери, които съчетават способността да правите страхотни снимки, лекота на използване и достъпна цена“. През цялата си 100-годишна история компанията е доказала, че се води именно от тази концепция. Постоянното усъвършенстване на технологиите и стремежът към развитие изкарват на пазара почти всяка година нов модел камера, която без съмнение привлича окото. Чувството, че държите съвременно тяло, вдъхновено от ретро дизайна, ви дава свободата да творите. Чрез фотоапаратите на Olympus лично аз получавам неудържим прилив на творческа енергия, която ме кара да оставя своя личен почерк във фотографията. Опитайте и вие и никога не спирайте да приключенствате.


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева