Акценти16.07.2019

Може би не е важен щастливият край, може би е важна самата история

Британска среща на съвременното изкуство с новите технологии.

Ирена Комитова
+4 снимкиМоже би не е важен щастливият край, може би е важна самата история

Ето ви едно истински заинтригуващо заглавие, точно като за лятно приключение извън офиса. Става дума за дългоочакваната първа изложба на световноизвестните Connor Brothers в София, която ще продължи да посреща почитатели на модерното изкуство до края на юли. В прелестно реставрираната галерия на ул. „Оборище“ 5 разглеждам с удоволствие изложените 20 оригинални творби на двамата британци... които, между другото, не са братя, а това е творческият им псевдоним. Научавам, че картините са специално подбрани за изложбата в столицата ни, а за създаването им са използвани ситопечат, маслен пастел, смесени акрилни техники, ръкописни намеси, колажи и други похвати. Спирам се пред творбите една по една, с изненада и удоволствие чета оригиналните цитати към тях и малко се чудя дали хората, които не знаят английски език, ще доловят посланията в нюансите им.

Conformity is the last refuge… (Съобразяването с условностите е последното убежище (на хората без въображение), цитатът е на Оскар Уайлд), I don’t care what anybody says about me (Не ме интересува какво другите казват за мен), I know I’m paranoid (Знам, че съм параноиден), The first thing I do in the morning (Първото нещо, което правя всяка сутрин), Call me anything but ordinary (Наречи ме, както искаш, но не и обикновена) и творбата, дала заглавието на изложбата – Maybe it’s not about a happy ending (Може би не е важен щастливият край…). Всички платна идват в София направо от студиото на художниците в Лондон, а на 27 и 28 юни двамата автори лично имаха възможност да ги представят

пред избрана аудитория

и да разкажат историята на всяка една от творбите.

The Connor Brothers показват картините си у нас и със специалната подкрепa на Range Rover Evoque, които по време на изложбата представиха своя нов феноменален автомобил за града.

снимки: Димитър Калиновски и Connor Brothers Studio

Изискан и прецизен дизайн, изпипани до съвършенство елементи и изключително внимание към детайлите – по мое мнение това е автомобил за деловия градски човек. Аз самата карам един от по-старите „братя“ на Evoquе и всички на пътя се държат с голямо уважение, когато съм зад волана му. И сега вечният неподражаем британски стил среща модерните форми, за да представи своята концепция за съвременния начин на живот.

Да се върнем на „историята, която е важна“, за да оценим напълно общото между автомобила на XXI век и тези творци. The Connor Brothers стават известни в арт средите като мистериозните американски близнаци – Франклин и Брендън Конър – отгледани в екстремни условия заедно с други известни деца (актьорите Ривър и Хоакин Финикс) от тайния християнски култ, наречен „Семейството“. „Братята“ успяват да избягат в Бруклин, където започват да създават арт произведения, търсейки смисъл. Чак през oктомври 2014 г. става ясно, че образите на Франклин и Брендън всъщност са мит и че The Connor Brothers са арт дилърите Джеймс Голдинг и Майк Снийл, които са станали художници. Тhe Connor Brothers са търгувани на аукциони в Christie‘s и Bonhams заедно с Банкси и Деймиън Хърст. Техни творби се продават на множество арт фестивали в Лондон, както и във водещи галерии в Ню Йорк, Лондон, Лос Анджелис, Дубай и Сидни.

През декември 2017-а творбите им дебютират и на Art Basel в Маями. Почитатели на британците са принц Хари и Меган Маркъл, които наскоро подариха картина на Тhe Connor Brothers за сватбата на свои близки приятели.

Рекордна цена постига тяхна картина на аукцион през 2016 г. Творбите им заемат почетно място в най-големите публични и частни колекции, сред които Victoria & Albert Museum в Лондон, The Penguin Books Art Collection, The Niarchos Collection, The Omer Koc Collection и други. Цените за произведенията на „братята“ са все още достъпни, но тенденцията е към бързо покачване. Докато вкусът е индивидуален, то цената е показател за високата им художествена стойност и инвестиционен потенциал. Защо хората харесват картините на Тhe Connor Brothers? Защото са

неочаквани, сатирични и модерни.

Не съм арт критик, но дори и непрофесионалното око ще забележи, че те живеят свой живот на границата между истина и фантазия. Измислените винтидж корици на книги, най-често заимствани от британската литературна класика и от любовни романи, са така запомнящи се, че ние дори решихме да сложим една от тях на нашата корица за този летен брой. Творчеството им преобразява големите и впечатляващи акрилни или маслени платна, като сменя заглавията на книгите с техни собствени текстове. Посланията се променят, но в подкрепа на контекста. А почитателите им продължават да умуват дали все пак историята и щастливият край не вървят ръка за ръка.

 

Вижте още:

Когато изкуството срещне технологиите

Човекът в изкуството

Съвременните артисти в цифри


Свързано

Пътуването продължава
Акценти20.08.2019
Пътуването продължава

Класически дизайн в съвременни фотоапарати – за хора, които не искат да останат незабелязани.

Николай Шабарков Николай Шабарков
Efoil - да полетиш над вълните
Акценти19.08.2019
Efoil - да полетиш над вълните

Сърфирай като професионалист и извън социалните мрежи!

Виктор Папазов
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година
Акценти15.08.2019
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година

Надeжда Халачева, управител на Este Fitness & Spa,  спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството
Акценти14.08.2019
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството

С безмесните си ресторанти, съществуващи десетилетия, магазини за обувки без естествена кожа и зелените си хотели, Берлин бавно, но сигурно, се превръща във веган столицата на Европа.

Марияна Гаврилова
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега
Акценти12.08.2019
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега

Отново във форма.

Сладки изкушения в Мадрид
Акценти08.08.2019
Сладки изкушения в Мадрид

Градът е познат не само със своите музеи, паметници и пикантни ястия, но и с невероятните си десерти, които очакват нашето пристигане.

Марияна Гаврилова
Бърно – градът на бирата
Акценти05.08.2019
Бърно – градът на бирата

Понякога най-неочакваните дестинации ти оставят най-красивите спомени.

Виктор Големинов Виктор Големинов
Каква чанта да изберем за офиса?
Акценти01.08.2019
Каква чанта да изберем за офиса?

Най-подходящите модели за работещи дами и господа.

Сузана Бойчева Сузана Бойчева
Япония, страна на контрастите
Акценти02.08.2019
Япония, страна на контрастите

Прецизност, чистота, дисциплина някак деликатно се преплитат с любезно отношение и усмихнати хора.

Юлиана Борисова