Акценти16.07.2019

Може би не е важен щастливият край, може би е важна самата история

Британска среща на съвременното изкуство с новите технологии.

Ирена Комитова
+4 снимкиМоже би не е важен щастливият край, може би е важна самата история

Ето ви едно истински заинтригуващо заглавие, точно като за лятно приключение извън офиса. Става дума за дългоочакваната първа изложба на световноизвестните Connor Brothers в София, която ще продължи да посреща почитатели на модерното изкуство до края на юли. В прелестно реставрираната галерия на ул. „Оборище“ 5 разглеждам с удоволствие изложените 20 оригинални творби на двамата британци... които, между другото, не са братя, а това е творческият им псевдоним. Научавам, че картините са специално подбрани за изложбата в столицата ни, а за създаването им са използвани ситопечат, маслен пастел, смесени акрилни техники, ръкописни намеси, колажи и други похвати. Спирам се пред творбите една по една, с изненада и удоволствие чета оригиналните цитати към тях и малко се чудя дали хората, които не знаят английски език, ще доловят посланията в нюансите им.

Conformity is the last refuge… (Съобразяването с условностите е последното убежище (на хората без въображение), цитатът е на Оскар Уайлд), I don’t care what anybody says about me (Не ме интересува какво другите казват за мен), I know I’m paranoid (Знам, че съм параноиден), The first thing I do in the morning (Първото нещо, което правя всяка сутрин), Call me anything but ordinary (Наречи ме, както искаш, но не и обикновена) и творбата, дала заглавието на изложбата – Maybe it’s not about a happy ending (Може би не е важен щастливият край…). Всички платна идват в София направо от студиото на художниците в Лондон, а на 27 и 28 юни двамата автори лично имаха възможност да ги представят

пред избрана аудитория

и да разкажат историята на всяка една от творбите.

The Connor Brothers показват картините си у нас и със специалната подкрепa на Range Rover Evoque, които по време на изложбата представиха своя нов феноменален автомобил за града.

снимки: Димитър Калиновски и Connor Brothers Studio

Изискан и прецизен дизайн, изпипани до съвършенство елементи и изключително внимание към детайлите – по мое мнение това е автомобил за деловия градски човек. Аз самата карам един от по-старите „братя“ на Evoquе и всички на пътя се държат с голямо уважение, когато съм зад волана му. И сега вечният неподражаем британски стил среща модерните форми, за да представи своята концепция за съвременния начин на живот.

Да се върнем на „историята, която е важна“, за да оценим напълно общото между автомобила на XXI век и тези творци. The Connor Brothers стават известни в арт средите като мистериозните американски близнаци – Франклин и Брендън Конър – отгледани в екстремни условия заедно с други известни деца (актьорите Ривър и Хоакин Финикс) от тайния християнски култ, наречен „Семейството“. „Братята“ успяват да избягат в Бруклин, където започват да създават арт произведения, търсейки смисъл. Чак през oктомври 2014 г. става ясно, че образите на Франклин и Брендън всъщност са мит и че The Connor Brothers са арт дилърите Джеймс Голдинг и Майк Снийл, които са станали художници. Тhe Connor Brothers са търгувани на аукциони в Christie‘s и Bonhams заедно с Банкси и Деймиън Хърст. Техни творби се продават на множество арт фестивали в Лондон, както и във водещи галерии в Ню Йорк, Лондон, Лос Анджелис, Дубай и Сидни.

През декември 2017-а творбите им дебютират и на Art Basel в Маями. Почитатели на британците са принц Хари и Меган Маркъл, които наскоро подариха картина на Тhe Connor Brothers за сватбата на свои близки приятели.

Рекордна цена постига тяхна картина на аукцион през 2016 г. Творбите им заемат почетно място в най-големите публични и частни колекции, сред които Victoria & Albert Museum в Лондон, The Penguin Books Art Collection, The Niarchos Collection, The Omer Koc Collection и други. Цените за произведенията на „братята“ са все още достъпни, но тенденцията е към бързо покачване. Докато вкусът е индивидуален, то цената е показател за високата им художествена стойност и инвестиционен потенциал. Защо хората харесват картините на Тhe Connor Brothers? Защото са

неочаквани, сатирични и модерни.

Не съм арт критик, но дори и непрофесионалното око ще забележи, че те живеят свой живот на границата между истина и фантазия. Измислените винтидж корици на книги, най-често заимствани от британската литературна класика и от любовни романи, са така запомнящи се, че ние дори решихме да сложим една от тях на нашата корица за този летен брой. Творчеството им преобразява големите и впечатляващи акрилни или маслени платна, като сменя заглавията на книгите с техни собствени текстове. Посланията се променят, но в подкрепа на контекста. А почитателите им продължават да умуват дали все пак историята и щастливият край не вървят ръка за ръка.

 

Вижте още:

Когато изкуството срещне технологиите

Човекът в изкуството

Съвременните артисти в цифри


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова