+6 снимкиКамерите на Помпей, които пазят дома ви

Акценти22.05.2019

Камерите на Помпей, които пазят дома ви

Ако трябва да сме точни, всъщност не са камери, а компютри с очи. А ако трябва да сме искрени – почти няма нещо, което видео решенията Mobotix на Konica Minolta да не умеят

Андреа Пунчева Андреа Пунчева

На всеки два месеца на прага на дома ви идва сп. PREMIUM Lifestyle, вие го отваряте с нетърпение и го четете с удоволствие. През последните месеци обаче не сте го получавали и бързо се прокрадва съмнение, че някой съсед също обича да чете за луксозния сегмент. Не можете обаче да го обвините без доказателства.

Отговорът на тази ситуация долита в София от Япония и с него разговаряме на приятен обяд. Името му е Шинтаро Иноуе, мениджър на Mobotix Business Division за Европа – отделът на Konica Minolta, посветен на сигурността и бизнес решенията, а поводът да пристигне в  България е Паневропейската среща на Mobotix специалистите. Всъщност, споменава той, срещата е част от една по-мащабна политика на компанията: освен че имат офис тук, Konica Minolta в България е център на Mobotix за техническа компетентност за цяла Европа. Казано просто, страната ни е избрана заради специалистите си да бъде хъб за целия континент.

Shintaro Inoue Konica Minolta Mobotix Шинтаро Иноуе

Шинтаро Иноуе, мениджър на Mobotix Business Division за Европа, Konica Minolta

Казано накратко, Mobotix е мултифункционална система за наблюдение, която на външен вид изглежда като камери. Всъщност е компютър с очи, а и с микрофон, говорител, видео, термометър и светломер. Резолюцията е изключителна (нищо общо с неясните снимки на CCTV), топлинните сензори работят в нечовешки условия (от -30 до +60 градуса), а при пожар в дома ви, например, системата може сама да реагира и да повика помощ. Може да се ползва както за защита на собственост, така и за интелигентни бизнес решения. Mobotix осигурява изключително високо ниво на кибер сигурност, която никога досега не е била компрометирана, това е и причината записите,

направени от Mobotix, директно да се приемат като доказателство в определени Европейски съдилища.

Можете да сложите „камерите“ в двора си, например, за да хванете крадливия г-н Петров в крачка с новия брой на PREMIUM Lifestyle. А можете и да контролирате достъпа до паркинги и гаражи, да използвате вградения светломер, за да автоматизирате осветлението на двора или дори отглеждането на животни. Можете и да водите статистика с помощта на аналитичните способности на системата.

Mobotix Konica Minolta камери сигурност

Mobotix Konica Minolta камери сигурност

Звучи сложно, казва Шинтаро, но просто е много умна система. А и не се налага да вниквате в това как работи, тъй като конфигурацията и поддръжката са отговорност на Konica Minolta.

Mobotix не е продукт, а услуга – не се купува, а се абонирате,

като така оставяте поддръжката на професионалистите. Което е удобно, защото както казва Шинтаро Иноуе, продуктите са много и различни, също както и нуждите на клиента. А и никой не иска да се занимава с дългосрочните грижи. Приемете го като много по-полезен и изгоден аналог на кабелната телевизия – в удобен за вас час идва екипът на Konica Minolta и според нуждите ви изготвят индивидуален план за наем на апаратурата. Ако след месец ситуацията се промени, услугата следва това. А цената – в много от случаите – не е много по-различна от месечната сметка за кабелната.

„Ето ви пример: вие притежавате бизнес, който разчита на машини. Колкото и да са надеждни, те имат точка на прегряване или нужда от рестартиране, нали?

Mobotix имат топлинни сензори и ще ви информират директно,

ако машината прескочи предварително зададения температурен праг“, отбелязва Шинтаро.

Mobotix Konika Minolta сигурност температура

Не се изисква да си човек с много технологични познания (какъвто и аз не претендирам да бъда), за да си дадеш сметка, че в горния пример наблюдението е спестило хиляди, ако не и десетки хиляди в потенциални загуби при повреда на техниката.

„Ето още един пример, за да ви покажа, че не става въпрос само за сигурност – т.е. не е само въпрос на загуби, дали някой ви краде списанието или влиза в дома ви… Управител сте на магазин за дрехи или хранителни стоки. Инсталираните Mobotix системи на Konica Minolta могат да изготвят

топлинни карти (heat maps) с местата в магазина, където се спират най-много хора –

давайки индикация кои стоки или зони са най-посещавани. Този анализ спестява часове човешки труд и ресурси, а резултатът е ясен и неоспорим.“ Да, мисля си – продажбите показват крайния резултат, но не ви казват дали преди да си купи блуза за 50 лв., клиентът не е стоял пред друга за 90 лв., но се е отказал от по-скъпата покупка.

Системата Mobotix е поредната иновация на компанията Konica Minolta, която през 2007 г. окончателно промени посоката си от фотографските апарати и консумативи към интелигентни бизнес решения. Оттогава те станаха познати като първа стъпка за B2B нужди и дигитализация на документите (а и умни офис принтери), но развойната им дейност ги насочва и към любопитни проекти като Mobotix, които от 2016 г. са част от портфолиото им.

А защо Помпей в заглавието, питате?

Добър въпрос: защото античният римски град, изпепелен от изригването на Везувий, е едно от най-интересните места по света, където има разположени системи Mobotix. За да се наблюдава къде се спира потокът от туристи… и да се види, ако някой от тях се опита да се „подпише“ на руините.

Научете повече за системите за сигурност и наблюдение на сайта на Konica Minolta


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова