Акценти15.03.2022

Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
+2 снимкиКак да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Световният експерт по протокол и етикет графиня Мари дьо Тили пристигна от Париж за откриването на Академия „Живей елегантно“. Специално за PREMIUM Lifestyle аристократичната дама даде няколко съвета за savoir vivre – начинът да се живее със стил. А тъкмо елегантността е забележително средство за комуникация, в което първото впечатление оставя трайни следи. В това са убедени трите създателки на академията, всяка от тях великолепен символ на класа и финес – Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова.
Изискано парти в The Residence Exclusive Club събра представители на културния и бизнес елит за старта на новото начинание. На следващия ден повечето от присъстващите обогатиха познанията си за добрите обноски в мастъркласовете на графинята – завладяващ и увличащ аудиторията лектор.
Мари дьо Тили е световноизвестен преподавател по протокол и етикет, създател на Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и посланик на savoir vivre. Тя бе избрана за първи лектор в Академия „Живей елегантно“, защото културата на общуване, без значение дали става въпрос за парламента, медиите или обикновен разговор, липсва твърде много в нашето общество.
Аристократичните и` корени водят началото си от средните векове в Нормандия, когато неин предтеча защитил с тялото си краля по време на битка и владетелят му благодарил с благородническа титла. Бащата на Мари бил дипломат и пътувайки по света, още от дете тя възприема различни култури и завързва ценни приятелства. Тъкмо те и` дават подтик да преподава онова, което е смятала за начин на живот през цялото си съществуване. Мари дьо Тили по достъпен и увличащ аудиторията начин разкри тънкостите на протокола, който трябва да знаем, но (според нея) не е задължително да спазваме твърде стриктно.

Дамата е типична французойка – слабичка и енергична, спортентип с минимално количество грим, учтива, съпричастна, но някак вътрешно дистанцирана. „Етикетът за мен – това е възможност да бъда естествена и да се развивам. Обичам да съчетавам различни, понякога коренно противоположни неща. Към това правило се придържам не само при подбора на гардероба си, но и във всички останали сфери на моя живот. Така е прекрасно – да бъдеш открит за света и да черпиш вдъхновение от обкръжаващото те пространство“, заявява графинята и добавя с усмивка: „В аристократичните кръгове не е прието открито да се осъждат пропуските. Помнете, че правилата са създадени, за да бъдат нарушавани. Просто бъдете модерни и живейте на пълни обороти!“.
А ето някои примери от различни сфери на протокола, с които графиня дьо Тили не само обяснява фундамента на добрите маниери, но и откъде са тръгнали.


НА МАСАТА
Не бива да се сяда на трапезата по-рано от домакинята и в никакъв случай не започвайте с яденето, преди тя да вземе приборите в ръце. Самата стопанка на дома трябва да бъде една идея по-малко елегантна от гостите си, за да могат да изпъкнат техните тоалети.

Във Франция не е прието да се чукат чашите при наздравица, освен ако не се чества нечий юбилей. Но и тогава е еднократно. Логиката е, че кристалът помни и има голяма вероятност кристалната му решетка да се напука и чашата да се счупи. А това вещае нещастие за онзи, в чиято чест е наздравицата.
Не е прието да се пожелава „Добър апетит“. Сред аристократите това се равнява на пожелание за добро храносмилане. Все още на младите дами не е разрешено да поставят лактите си на масата при хранене. Ръцете им трябва да са плътно до тялото. Далеч не е така с омъжените жени. Тази промяна в правилата настъпва с индустриалната революция, когато съпругите на забогателите буржоа настоявали да показват натежалите си от накити ръце.
Българският предразсъдък, че поставената на земята чанта е на бедност, всъщност е знак за добро възпитание. Ако дамата е дошла на официалната вечеря с клъч, тя може да го остави на стола зад гърба си. Но в случай че чантата и` е по-голяма, се смята за лош маниер да се овеси на облегалката. В някои по-изискани салони дори предоставят елегантни табуретки за аксесоарите на жените.
За проява на лош вкус се смята да обсъждате диетите си по време на хранене. Нерядко има ситуации, при които не искате (или не можете) да ядете нещо или да пиете даден алкохол. Според правилата на етикета трябва да опитате дори една трошичка, а после да поставите вилицата и ножа паралелно един до друг. С това давате знак, че сте приключили. А що се отнася до напитките, можете да кажете „не“ с лек жест на ръката. Не е възпитано да покривате чашата си с длан.

ПРИ ОБЛЕКЛОТО
Не е необходимо да имитирате кориците на списанията.Тенденциите са важни, но не е задължително да робувате на модните вещи. Защото какво е елегантност? Това е умението да съчетавате. Например към сакото Hermès изобщо не е задължително и панталоните да са Hermès и да добавите аксесоари от същата марка. Спокойно можете да допълните сакото, което сте си харесали, с по-демократичен бранд панталони. Подчертавайте
своята индивидуалност, като не се боите да комбинирате известни марки с нещо по-простичко.
Истинският шик не е да се покриете от глава до пети с логото на една марка. В аристократичните среди хората, които носят само луксозни брандове, не са възприемани особено положително. В същото време ансамбъл от Hermès и Zara например ще бъде оценен по достойнство. Ще е прекрасно, ако имате It-bag или It-jacket, но тоалетите и аксесоарите от високите брандове не бива да бъдат повече от три. Най-добре – максимум два.


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева