Акценти15.03.2022

Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
+2 снимкиКак да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Световният експерт по протокол и етикет графиня Мари дьо Тили пристигна от Париж за откриването на Академия „Живей елегантно“. Специално за PREMIUM Lifestyle аристократичната дама даде няколко съвета за savoir vivre – начинът да се живее със стил. А тъкмо елегантността е забележително средство за комуникация, в което първото впечатление оставя трайни следи. В това са убедени трите създателки на академията, всяка от тях великолепен символ на класа и финес – Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова.
Изискано парти в The Residence Exclusive Club събра представители на културния и бизнес елит за старта на новото начинание. На следващия ден повечето от присъстващите обогатиха познанията си за добрите обноски в мастъркласовете на графинята – завладяващ и увличащ аудиторията лектор.
Мари дьо Тили е световноизвестен преподавател по протокол и етикет, създател на Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и посланик на savoir vivre. Тя бе избрана за първи лектор в Академия „Живей елегантно“, защото културата на общуване, без значение дали става въпрос за парламента, медиите или обикновен разговор, липсва твърде много в нашето общество.
Аристократичните и` корени водят началото си от средните векове в Нормандия, когато неин предтеча защитил с тялото си краля по време на битка и владетелят му благодарил с благородническа титла. Бащата на Мари бил дипломат и пътувайки по света, още от дете тя възприема различни култури и завързва ценни приятелства. Тъкмо те и` дават подтик да преподава онова, което е смятала за начин на живот през цялото си съществуване. Мари дьо Тили по достъпен и увличащ аудиторията начин разкри тънкостите на протокола, който трябва да знаем, но (според нея) не е задължително да спазваме твърде стриктно.

Дамата е типична французойка – слабичка и енергична, спортентип с минимално количество грим, учтива, съпричастна, но някак вътрешно дистанцирана. „Етикетът за мен – това е възможност да бъда естествена и да се развивам. Обичам да съчетавам различни, понякога коренно противоположни неща. Към това правило се придържам не само при подбора на гардероба си, но и във всички останали сфери на моя живот. Така е прекрасно – да бъдеш открит за света и да черпиш вдъхновение от обкръжаващото те пространство“, заявява графинята и добавя с усмивка: „В аристократичните кръгове не е прието открито да се осъждат пропуските. Помнете, че правилата са създадени, за да бъдат нарушавани. Просто бъдете модерни и живейте на пълни обороти!“.
А ето някои примери от различни сфери на протокола, с които графиня дьо Тили не само обяснява фундамента на добрите маниери, но и откъде са тръгнали.


НА МАСАТА
Не бива да се сяда на трапезата по-рано от домакинята и в никакъв случай не започвайте с яденето, преди тя да вземе приборите в ръце. Самата стопанка на дома трябва да бъде една идея по-малко елегантна от гостите си, за да могат да изпъкнат техните тоалети.

Във Франция не е прието да се чукат чашите при наздравица, освен ако не се чества нечий юбилей. Но и тогава е еднократно. Логиката е, че кристалът помни и има голяма вероятност кристалната му решетка да се напука и чашата да се счупи. А това вещае нещастие за онзи, в чиято чест е наздравицата.
Не е прието да се пожелава „Добър апетит“. Сред аристократите това се равнява на пожелание за добро храносмилане. Все още на младите дами не е разрешено да поставят лактите си на масата при хранене. Ръцете им трябва да са плътно до тялото. Далеч не е така с омъжените жени. Тази промяна в правилата настъпва с индустриалната революция, когато съпругите на забогателите буржоа настоявали да показват натежалите си от накити ръце.
Българският предразсъдък, че поставената на земята чанта е на бедност, всъщност е знак за добро възпитание. Ако дамата е дошла на официалната вечеря с клъч, тя може да го остави на стола зад гърба си. Но в случай че чантата и` е по-голяма, се смята за лош маниер да се овеси на облегалката. В някои по-изискани салони дори предоставят елегантни табуретки за аксесоарите на жените.
За проява на лош вкус се смята да обсъждате диетите си по време на хранене. Нерядко има ситуации, при които не искате (или не можете) да ядете нещо или да пиете даден алкохол. Според правилата на етикета трябва да опитате дори една трошичка, а после да поставите вилицата и ножа паралелно един до друг. С това давате знак, че сте приключили. А що се отнася до напитките, можете да кажете „не“ с лек жест на ръката. Не е възпитано да покривате чашата си с длан.

ПРИ ОБЛЕКЛОТО
Не е необходимо да имитирате кориците на списанията.Тенденциите са важни, но не е задължително да робувате на модните вещи. Защото какво е елегантност? Това е умението да съчетавате. Например към сакото Hermès изобщо не е задължително и панталоните да са Hermès и да добавите аксесоари от същата марка. Спокойно можете да допълните сакото, което сте си харесали, с по-демократичен бранд панталони. Подчертавайте
своята индивидуалност, като не се боите да комбинирате известни марки с нещо по-простичко.
Истинският шик не е да се покриете от глава до пети с логото на една марка. В аристократичните среди хората, които носят само луксозни брандове, не са възприемани особено положително. В същото време ансамбъл от Hermès и Zara например ще бъде оценен по достойнство. Ще е прекрасно, ако имате It-bag или It-jacket, но тоалетите и аксесоарите от високите брандове не бива да бъдат повече от три. Най-добре – максимум два.


Свързано

The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева
Замръзналото езеро
Акценти10.01.2022
Замръзналото езеро

Зимни емоции в Сейнт Мориц

Мартина Захариева
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Акценти23.12.2020
Почит към традицията: модел 911 Targa 4S Heritage Design
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums
Акценти09.12.2020
Дръзка, луксозна и етична парфюмерия от Maison de Parfums

Страст към съвършенство от 1860 г. с Chopard.

Свят отвъд границите
Акценти11.11.2020
Свят отвъд границите

PHILIPP PLEIN NO LIMIT$

София Павлова София Павлова
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева