Акценти09.07.2019

Как да изберем подходящата вратовръзка?

Няколко прости правила за елегантни и стилни съчетания.

Сузана Бойчева Сузана Бойчева
+7 снимкиКак да изберем подходящата вратовръзка?

Преди няколко седмици мой познат ме помоли да му помогна при избора на костюми за новата му работа, която налагаше по-елегантен и стегнат стил. Когато отидохме в магазина се оказа, че най-големият му проблем е съчетанието между ризата и вратовръзката.

Това затруднение сякаш е типично за мъжете, на които изневиделица се налага да започнат да носят вратовръзки.

Има няколко просто правила, които се използват при тази комбинация.

Можете да се спрете на онова, което в най-голяма степен отразява Вашия личен стил и предпочитания и да използвате него при търсенето на перфектното съчетание между Вашите ризи и вратовръзки.

Цветови съчетания

Най-бързо и лесно ще се научите да правите страхотни цветови съчетания между вратовръзката и ризата си, ако познавате цветния кръг.

Цветен кръг

В него ясно можете да видите кои цветове с кои си подхождат.

Има обаче няколко основни съчетания,

които винаги работят. В зависимост от повода и събитието, на което трябва да присъствате, са препоръчителни определени цветови съчетания.

Монохромно съчетание

То е най-лесното, консервативно и подходящо за всякакви поводи - от интервю за работа до сватби и семейни празненства. Представлява съчетание на един и същ цвят с разлика в контраста. Например: тъмно синя вратовръзка със светло синя риза или вратовръзка в бордо с розова риза.

Аналогово съчетание

Аналоговото е малко по-напредничаво съчетание, което се получава от съседни цветове в цветния кръг. Това може да са цветовете синьо и лилаво, синьо и зелено, зелено и жълто и т.н.

Тези съчетания са малко по-изискани и смели, но пък излъчват елегантност и стил. С аналогово съчетание между ризата и вратовръзката можете да изкарате целия натоварен ден в офиса и после да разпуснете с приятели в някое заведение.

Ако ви предстои някое по-официално събитие, между цветовете на вратовръзката и ризата трябва да има висок контраст. Ризата е добре да е светла, докато вратовръзката трябва да бъде по-тъмна и отличителна.

Триадично съчетание

Комбинация от 3 цвята, които стоят на еднакво разстояние един от друг на цветния кръг - това представлява триадичното съчетание което, колкото и сложно да звучи, е много лесно и изглежда професионално и стилно.

Триадични съчетания са между червено, жълто и синьо, както и между зелено, оранжево и лилаво. Можете да приложите и трите цвята едновременно, като един от елементите (риза или вратовръзка) съдържа като принт 2 от цветовете.

Съчетание и между само 2 цвята от триадата също изглежда изискано и елегантно. Такова е например това между синя риза и червена или жълта вратовръзка.

Когато използвате триадични съчетания, е добре да внимавате, защото не винаги ефектът е достатъчно елегантен.

Комплементарно съчетание

Това е най-високо контрастното съчетание от гледна точка на цветовете, защото използваните такива са разположени срещуположно на цветния кръг - червено и зелено, синьо и оранжево и лилаво и жълто.

Тъй като комбинацията е доста смела и на моменти дори натрапчива, е добре да се използва при по-неформална обстановка - забравете за комплементарни съчетания на среща с важни гости на високо ниво.

Имайте предвид, че най-стилните и красиви съчетания между вратовръзка и риза се получават при

включването на шарки и принтове в играта.

Тук нещата стават малко по-сложни, защото освен да съобразявате цветовете, е нужно да спазвате следните няколко правила:

  1. Не смесвайте повече от 2 различни принта в костюма. Това ще рече, че поне две от дрехите (риза, сако, панталон или вратовръзка) трябва да са едноцветни и без щампи.
  2. Комбинирането на едноцветна риза и вратовръзка не е препоръчително, защото често изглежда скучно. По-добре подберете вратовръзката в щампа, в която се съдържа същият цвят като този на ризата ви.
  3. Съчетаването на еднакви десени е много стилно, но има малка уловка. От една страна трябва да се стремите шарките да са с различни пропорции (тънко и широко райе), от друга е добре да знаете, че по-обемната шарка ще изпъква повече.
  4. При комбинацията на различни десени отново е по-добре да ги подберете в различна големина на принта. Тук разковничето се крие в подбора на цветовете. Винаги е добре да има един повтарящ се цвят в шарките на вратовръзката и ризата, за да се получи елегантна комбинация.

Вратовръзката не е сред най-предпочитаните аксесоари от съвременния мъж, но ако е стилно подбран, този аксесоар може да направи чудеса с външния вид и да се окаже нещото, което е липсвало, за едно по-елегантно, изтънчено и мъжествено излъчване.

 

Още модни съвети може да намерите на сайта Advanced Style Advice.

 

Вижте още:

Идва краят на спортните мъжки дрехи

9 неизбежни тенденции за 2019


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева