Акценти17.09.2019

Дарове от природата

Те са воини на емоциите. За хормоните казват, че бушуват, предизвикват взривове и опустошения.

Емилия Колева Емилия Колева
+7 снимкиДарове от природата

Лицевите мускули се раздвижват, очите се присвиват, понякога нослето леко се набръчква, а устните се извиват в дъга с краищата нагоре. Познахте, това е искрената усмивка. Около 17 броя различни лицеви мускули се задействат, за да украсят лицето ни. Те получават инструкции от мозъка, който изпраща съответния импулс към тях, когато изпитваме удоволствие. А за да го почувстваме, виновниците могат да бъдат различни, но най-честите заподозрени носят имената Серотонин, Окситоцин, Допамин и Ендорфини. Именно тези господа са хормоните, които влияят върху настроението ни и усещането да се чувстваме добре. Можем ли обаче ние да ги контролираме и как – проверихме и ето какво откриваме.

Чувствителният
Серотонинът е невротрансмитер, който се синтезира в мозъка и стомашно-чревния тракт, а суперсилата му е да участва активно в регулирането на съня, дишането, сърдечния ритъм, телесната температура, настроението, сексуалността и апетита. Именно той ни помага (или не), когато учим или запаметяваме. Ниските нива на серотонин биха могли да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнен стомах, различни нервни разстройства.

Връзката между настроението ни и нивото на серотонин е двупосочна, т.е. както той може да подобри начина, по който се чувстваме, така и моментното ни състояние влияе върху неговите нива. Серотонинът също така е свързан и със самочувствието ни и с усещането, че сме способни да направим нещо значимо. Повече светлина, упражнения и балансирано меню стимулират отделянето на този хормон, а сред храните, които ни помагат да си го набавим, са шоколад, банани, смокини, фурми. Това вече обяснява приятния прилив на удоволствие, което дори едно парче от незаменимото какаово блаженство е способно да ни донесе само за миг в мрачния, сипещ тонове задачи следобед в офиса. Как по друг начин можем да накараме г-н Чувствителен да се размърда?

Като не проявяваме излишна скромност и се радваме искрено на всички малки победи, припомняме си предишни успехи и сме благодарни за възможностите, които ни се предоставят. „Днес научих толкова много за хормоните и това е хубаво“, си казвам аз, докато пиша това, и съвсем небрежно посягам към следващата порция серотонин под формата на шоколад с бадеми. И да, чувствам се много по-добре.

Верният
Окситоцинът е хормонът, който спомага за изграждането на социални връзки. Играе съществена роля при свързването на майката с бебето и изобилства, когато двама души се влюбят.

Приятното физическо докосване предизвиква отделянето на окситоцин, затова и масажът е един от методите за отпускане. Изследователите смятат, че той повишава проявата на съпричастност, учените са открили, че по-високите нива на г-н Верен повишават щедростта у човека с около 80%. Хормонът създава още усещането за интимност и доверие и е основа на взаимоотношенията. Именно на него се дължи необходимостта ни да бъдем предани на човека до себе си и той да ни е достатъчен, да изпитваме удовлетворение от връзката си с него. Любопитно явление е т. нар. окситоцинова нирвана – състояние на пълно блаженство, отпускане на цялото тяло и прилив на безгранично щастие, което се усеща в момента, в който бебето засуква и кърмата потича. Не знам дали се случва на всички кърмещи майки, но ако някога срещнете такава, която не желае да се откаже и да отбие вече порасналото си дете, можете да бъдете сигурни, че причината е в окситоцина. Отделянето на този хормон се предизвиква при прегръдка с любим човек и дори чрез мила дума. Удовлетворяващото чувство, когато подготвяте подарък за някого и в момента, в който го подарявате, също повишава отделянето на окситоцин и затова усещате този специфичен гъдел в корема.

Търсачът на удоволствия
Допаминът се активира при усещания, които получаваме, когато видим, че имаме ново съобщение от определен човек. Това чувство обаче би могло да предизвика пристрастяване, затова е добре да намираме по-здравословни начини да повишаваме нивата на хормона.

Такива са медитацията или удовлетворението от това да сложиш отметка на свършена задача например. Затова не е случайно, че допаминът е отговорен за мотивацията ни да осъществим дадена цел. И щом я постигнем, усещането за „победа“ активира отделянето му. Добрата концентрация и вниманието ни също зависят от него, а когато нивата му са ниски, ставаме неуверени, липсва ни ентусиазъм и устрем.

Ако обаче успеем да поддържаме допамина висок, трудностите и препятствията, които срещаме, не биха ни отказали да продължим напред. Затова специалистите препоръчват да разделяме целите си на малки стъпки – за да можем по-често да усещаме удовлетворение от свършената работа.

Активните
По време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм организмът ни произвежда множество ендорфини. Тяхното отделяне действа и като аналгетик, поради което при силна възбуда не усещаме болка. Заедно с гореспоменатия допамин те също се появяват в моментите, когато осъществим мечта или постигнем дълго преследвана цел.

Активното физическо натоварване също стимулира отделянето на ендорфини, тъй като чрез тях тялото се справя с болката и умората. Именно те облекчават стреса и напрежението, а един от най-приятните начини да си набавите необходимата доза ендорфини е смехът. Без претенции за изчерпателност и професионални познания в сферата на биохимията и процесите, които се случват в тялото ни, можем спокойно да обвиним гореизброените четирима господа в случаите, когато околните предпочитат да не са ни пред очите. Те обаче са наши приятели. Вярно, малко са чувствителни и имат нужда от някои по-специални грижи, за да ни помагат.

Но са истински малки воини на емоционалната арена и както се уверихме, понякога им е нужно съвсем малко – добра дума, нежно докосване или хубав спомен, за да си свършат работата. А тя е лесна – да ни карат да се почувстваме добре и да раздвижим онези около 17-ина мускулчета на лицето.

 


Свързано

Очите са на фокус
Акценти15.10.2019
Очите са на фокус

"Истинското откривателство се състои не в търсенето на нови гледки, а в това да гледаме с нови очи" Маршал Пруст

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
До Галапагос в еко комфорт
Акценти14.10.2019
До Галапагос в еко комфорт

Или как да видите най-интересното от вулканичния архипелаг, без да съсипвате природата

Биляна Константинова Биляна Константинова
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата
Акценти10.10.2019
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата

За да преоткрием връзката ни с околната среда.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?
Акценти04.10.2019
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия
Акценти02.10.2019
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

За да видите какво предлага страната, трябва да сте добре екипирани.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ulysse Nardin на гости в Монако
Акценти30.09.2019
Ulysse Nardin на гости в Монако

Как създаването на перфектния часовник не е просто надпревара с “времето”, а игра на здрави нерви, съчетана с майсторство

Стефан Пешев Стефан Пешев
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken
Акценти27.09.2019
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken

Сигурни преводи и подпис на онлайн документи без нужда от интернет.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева