Акценти05.12.2019

А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
+3 снимкиА ти супергерой ли си?

Д-р Атанас Скатов е от тези необичайни личности, които притежават умението да ни накарат да повярваме, че всичко е възможно, а това, което ни дели от сбъдването на мечтите ни, сме ние самите. Инженер-агроном по образование, Скатов започва своето приключение в планината през не толкова далечната 2011 г. Влюбването е от пръв поглед и, както често прави любовта, това не остава незабелязано - алпинистът постига редица рекорди. Първият и единствен българин-веган, изкачил Седемте континентални първенеца и 11 върха над 8000 м в рамките на 6 години и 9 месеца (4 от които за 140 дни) ще застане в червения кръг на сцената на следващото издание на TEDxVitosha с тема „Високо. Високо. Високо.“, което ще се проведе на 25 януари 2020 г.

По-малко от 2 месеца преди това се срещаме с д-р Скатов на негова презентация за пътешествията му, а след края на представянето му едно малко момиче от публиката го попита: „А ти супергерой ли си?“

 

Д-р Скатов, най-напред бихме искали да Ви поздравим за последния Ви голям успех – изкачването на връх Дхаулагири. Именно него обявихте за най-трудното изкачване до момента. Коя беше мисълта, която Ви даваше кураж да продължите към върха въпреки лошите и непредвидени обстоятелства?

Благодаря! Откакто започнах да се занимавам с алпинизъм и стартирах този проект, винаги като основен двигател за мен е била и все още е моята визия за успех. А тя е това да покажа, че е възможно да бъдат изкачени и най-високите върхове без употребата на животинска храна. Каузата, на която съм се посветил, е възможно най-много хора да разберат, че ако намалят консумацията си на храни от животински произход, ще допринесат значително за опазването на нашата планета. Това е моят мотиватор, който ми дава сили за последните крачки към върха – да запазим нашия дом за следващите поколения.

Photo credit: Петър Йорданов

Разбрахме, че преди изкачването на всеки хималайски връх се извършва древният ритуал Пуджа, с който се отправя молба към боговете да са благосклонни. Коя за Вас е най-впечатляващата част от ритуала?

Страхотен въпрос. Пуджа представлява тибетска будистка церемония, в която се молим на боговете и ги умилостивяваме да ни допуснат до върха, а след това да слезем обратно живи и здрави. Целият ритуал е страхотно преживяване – ламата (духовен учител), който води церемонията, чете молитва от свещения списък, след което хвърляме ориз и мажем бузите си с цампа, която след това и похапваме. Атмосферата на този ритуал е много задушевна и за мен винаги е удоволствие да участвам в него. Аз съм силно вярващ човек и смятам, че молитвата е задължителен елемент по пътя към върха.

 

Наистина звучи като прекрасно изживяване… Любопитно ни е кой е първият човек, на когото се обаждате след края на всяка експедиция?

Безспорно този човек винаги е Мария! Мария е моята най-близка приятелка, която ми помага и ме подкрепя в начинанията вече 5 години. Винаги ѝ звъня от върха и ѝ разказвам как се чувствам и каква е ситуацията в момента.

 

А успявате ли да спите спокойно в нощта преди експедиция, когато знаете, че поемате към поредния осемхилядник на следващия ден?

Когато тръгвам от България, спя съвсем спокойно. Разбира се, винаги има доза вълнение, но силната концентрация и фокус спрямо това, което ме очаква, са ключови елементи.

Photo credit: Петър Йорданов

Тази година се доближихте значително до завършването на Хималайската корона - делят Ви 4 върха до крайната цел. Коя е следващата стъпка и колко силен наркотик са височините?

Да, остават ми 4 осемхилядника и то много трудни. Аз съм готов още догодина да замина за тях, но, разбира се, всичко е свързано с финансиране. Сигурен съм, че ще се случи, а и когато е писано да стигнеш до върха и когато върхът е съгласен – ти стигаш.

Не бих нарекъл височините наркотик. Да, определено имам силно привличане към тях, но аз не се катеря самоцелно. Движещата сила за мен е вярата в неограничените човешки възможности и именно това ме кара да се връщам отново и отново.

 

Как изглежда светът от високо? С една дума.

Жалък. Светът, за съжаление, изглежда жалък. Защото го унищожаваме всекидневно и не мислим, че в преследването на краткосрочния комфорт губим дългосрочната перспектива – опазването на планетата, на нашия дом.  

Photo credit: Петър Йорданов

Колко високо е Вашето най-високо?

Моето понятие за високо е стремежът и вярата, че хората можем да бъдем по-добри, по-човечни един към друг, с ясната мисия да водим природосъобразен начин на живот в името на едно по-добро бъдеще.

 

Повече за TEDxVitosha 2020 и лекцията на д-р Скатов, можете да видите от представянето му тук.


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова