Акценти02.11.2019

13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те

Ретрото не излиза от мода

Наталия Иванова
+13 снимки13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те

Стилното обзавеждане е в състояние да придаде уют и усещане за аристократизъм в дома ни. Когато избираме мебелите си и започнем да играем с аранжировката, разнообразието от форми и цветове могат буквално да преобразят дома ни. Избрахме да ви представим 13 стола, емблематични за времето си, но актуални и днес.

 

Стол „Article Nord Charme Tan

Попадащ в пресечната точка на Danish и mid-century modern стиловете, столът е с тапицерия от италианска кожа и с рамка от масивна дървесина. Изчистеният му дизайн и неутрален цвят го правят перфектния избор за двойка столове в кабинета или домашния офис.

Цена: 899 $

 

Кресло и табуретка Herman Miller Eames

Комплектът е проектиран от Charles и Ray Eames през ранните 50-те. Kреслото, тапицирано с черна кожа, и табуретката са в характерния дизайн на столовете от марката Eames.

Цена: 5 495 $

 

Кресло Rove Concepts

Общоприето е да се смята, че плетените столове са типичен летен аксесоар в обзавеждането на дома и градината. Rove Concepts обаче, с неговите акценти и основа от масивна дървесина, гъвкаво разчупва стандарта. Според Rove, този модел столове е „революционен принос за структурния дизайн заради начина на използване на тъканата хартиена корда като заместващ материал през Втората световна война.“

Цена: 1 795 $

 

Стол Summer Modern

Цветът „горчица“ е един от отличителните белези на mid-century modern, включително в елементите на мебелите. С тапицерията си в този цвят и изискана рамка от масивна орехова дървесина столовете Summer Modern са точното допълнение към вашата трапезна маса в същия стил.

Цена: 103,45 $

 

Тапициран акцент-стол Davidson

Мек и удобен, тапицираният в морско-син акцент стол е подходящ за акцент в обзавеждането към всяко помещение на дома ни. Отличителните му mid-century modern белези са копчетата на облегалката, както и краката от масивна дървесина.

Цена: 145,99 $

 

Стол-яйце Arne Jacobsen

Първите яйцевидни столове на Arne Jacobsen са разработени за Royal Hotel в Копенхаген през ранната 1958 г. Изработвани в Дания, столовете дават възможност на клиентите да избират между кожа и плат за тапицерията. Дизайнерите пък ни изтъкват предимствата от „регулируем наклон, който може да се съобрази спрямо тежестта на всеки потребител“.

Цена: 7 339 $

 

Павилионен стол

Този стол, тапициран с италианска анилинова кожа, е реплика на столовете Barcelona. Х-образната рамка на седалката е „монолитна конструкция с плавни изчистени линии“, която предлага не само изключителна естетика, но и гарантира лекота при монтажа.

Цена: 745 $

 

Стол-лебед Arne Jacobsen

Още един модел на Arne Jacobsen, също създаден за Royal Copenhagen Hotel през 1958г. - неповторим mid-cеntury modern акцент за всеки офис.

Цена: 4 562 $

 

Стол Peking

Реверанс към wishbone chair mid-century trend, тези трапезарни столове са изработени от орехова дървесина със седалки от хартиена корда. HD Buttercup препоръчва да се съчетаят с овална мраморна маса.

Цена: 575 $

 

Стол-лале Anthropologie

Столовете тип „лале“ пресъздават духа на „Момчетата от Медисън авеню“ (Mad Men), mid-century modern, а златистите им месингови крака допълнително подсилват асоциацията – идеалното място за прекарване на вечерта и потапяне в чаша сухо Мартини.

Цена: 1 398 $

 

Кресло с дървена рамка Cavett на Crate & Barrel

В ретро стил и с наклонена облегалка, креслото е игриво намигване към 50-те. Изработено от устойчива, сушена в пещ дървесина, изцяло от САЩ.

Цена: 1 099 $

 

Вижте още:

Bugatti влиза в дома

Ах, този дизайн!

Зеброви шарки срещу райе

Дивото влиза в дома с Gucci и Marni

Новата мода: тиранозавър рекс вкъщи

 


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева